ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Η κυβέρνηση ξεπούλησε τον Συνεργατισμό»

Κατηγορίες για «show λαικισμού» που δεν θα έχει καμία επίπτωση πάνω στην Κυβέρνηση

Τα προβλήματα που δημιουργούνται σε πολίτες από την απόφαση για κλείσιμο υποκαταστημάτων της Συνεργατικής, μετά τη συμφωνία της Κυβέρνησης με την Ελληνική Τράπεζα, συζητήθηκαν σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα καταστήματα του ενοποιημένου δικτύου της Ελληνικής Τράπεζας, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα καταστήματα του πρώην Συνεργατισμού, μειώθηκαν από 170 σε 120, δηλαδή έκλεισαν, όπως είπε, 50 καταστήματα.

Ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε εάν το πρόβλημα προκύπτει μόνο από το κλείσιμο αυτών των 50 καταστημάτων ή από το σύνολο των τραπεζικών καταστημάτων που έκλεισαν.

Όπως είπε, πριν από δέκα χρόνια ο αριθμός των καταστημάτων των τραπεζών στην Κύπρο ανερχόταν σε 923 και σήμερα είναι 386, λέγοντας πως μέσα σε δέκα χρόνια έκλεισαν 550 καταστήματα τραπεζών, δηλαδή, όπως είπε, τα 2/3 των καταστημάτων των τραπεζών έκλεισαν.

Είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 4η πιο ψηλή θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τραπεζικών καταστημάτων σε αναλογία πληθυσμού και στην 3η θέση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τραπεζικών υπαλλήλων.

Ανέφερε, επίσης, ότι η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να μειωθούν περαιτέρω τα καταστήματα και οι υπάλληλοι «για να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο Υπουργός συμφώνησε με τοποθέτηση στην οποία προέβη ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου λέγοντας ότι «αν θέλουμε να έχουμε υποκαταστήματα μέχρι και στον Κάμπο της Τσακίστρας πρέπει να αναβιώσει ο Συνεργατισμός».

Συμφώνησε, επίσης, με τη θέση που εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Μάριος Μαυρίδης αναφορικά με τη δυνατότητα κρατικής στήριξης της λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων, λέγοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάτι τέτοιο να εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Βουλής για ανασύσταση του Συνεργατισμού, είπε ότι θα μπορούσε ο Συνεργατισμός να έχει τα γραφεία του στην ύπαιθρο.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν δικαιούνται να βάζει κεφάλαια στις τράπεζες, «συνεπώς, δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να ανασυστήσει τον Συνεργατισμό».

Σε κάποια στιγμή της συζήτησης υπήρξε έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου και βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη και του Υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Περδίκης επέκρινε τον κ. Γεωργιάδη, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη φράση, ότι αγνόησε επιστολές που του απέστειλε και στις οποίες του εξέφραζε την ανησυχία του για το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων. Ο Υπουργός απέρριψε την επίκριση εναντίον του, κατηγορώντας τον κ. Περδίκη για «show λαικισμού» που δεν θα έχει καμία επίπτωση πάνω στην Κυβέρνηση, όπως είπε.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας έκανε λόγο για τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι αγροτικές περιοχές και τα μικρά χωριά.

Είπε ότι οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Τράπεζας ξεκαθάρισαν στη Επιτροπή ότι «η δουλειά τους είναι το κέρδος όχι να εξυπηρετούν τον κόσμο», προσθέτοντας ότι «η μόνη σωτηρία είναι η επανασύσταση του Συνεργατισμού και χαίρομαι που ο Υπουργός των Οικονομικών αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία της Βουλής για αυτό το σκοπό». Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Βουλής γι αυτό το ζήτημα να καρποφορήσουν σύντομα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, σε δηλώσεις του, είπε ότι η εξυπηρέτηση του κοινού στις ορεινές περιοχές σε ό,τι αφορά τραπεζικές εργασίες είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

«Δεν είναι λύση να γίνει σε κάθε χωριό ένα υποκατάστημα τράπεζας. Η λύση είναι να βρεθούν άλλοι τρόποι που θα πρέπει να βρουν οι τράπεζες. Το κράτος θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια με επιδότηση κάποιων δραστηριοτήτων, όπως είναι η μεταφορά των ηλικιωμένων και οι κινητές μονάδες», είπε.

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση ξεπούλησε τον Συνεργατισμό, επιδοτώντας το ξεπούλημα με δισεκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών αλλά για τις συνέπειες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από αυτό το ξεπούλημα νίπτει τα χείρας της».

«Η κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δεν ενδιαφέρεται, δεν γνοιάζεται, δεν την κόφτει για τα προβλήματα που έχει ο κόσμος. Από το κλείσιμο των υποκαταστημάτων του πρώην συνεργατισμού στην ύπαιθρο και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές έχουν προκληθεί πάρα πολλά προβλήματα αλλά η κυβέρνηση κωφεύει, δεν ακούει τίποτε, δεν την νοιάζει και δεν κάνει τίποτε για να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα», είπε.

«Αυτή η στάση είναι απαράδεκτη όπως απαράδεκτη και προκλητική ήταν σήμερα η στάση του Υπουργού στην Επιτροπή Ελέγχου», είπε, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός «ενδιαφέρεται μόνο για τις τράπεζες και τα συμφέροντα τους». Ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε σοφιστεία την τοποθέτηση του Υπουργού υπέρ της αναβίωσης του συνεργατισμού για επίλυση των προβλημάτων, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση μεθόδευσε το κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι «σήμερα ο Υπουργός μας έχει απογοητεύσει πλήρως» κάνοντας λόγο για «ατυχείς τοποθετήσεις από πλευράς του υπουργού». Είπε ότι τόσο ο υπουργός όσο και η Κυβέρνηση νίπτουν τα χείρας τους και θεωρούν ότι το θέμα έχει κλείσει.

Το κράτος, είπε, έχει την ευθύνη όταν δημιουργούνται ανάγκες των πολιτών και ιδιαίτερα των πολιτών της υπαίθρου να παρεμβαίνει προκειμένου να βρίσκει τους τρόπους κάλυψης αυτών των αναγκών. «Δεν είναι ευθύνη τη Βουλής ούτε των Βουλευτών να επιλύσουν άμεσα αυτά τα προβλήματα», πρόσθεσε. Ο Υπουργός, συνέχισε, έχει ουσιαστικά μετακυλήσει την ευθύνη στους ώμους του νομοθετικού σώματος και έχει υιοθετήσει εισήγηση για τη δημιουργία νέου συνεργατισμού και θεωρεί ο Υπουργός και η κυβέρνηση ότι θα λυθούν τα προβλήματα. «Πρόκειται περί ενός σοβαρού εγχειρήματος το οποίο θα πάρει χρόνια για να υλοποιηθεί, όμως δεν μας είπε ο Υπουργός τι θα γίνει με τον κόσμο που βρίσκεται σε απόγνωση στις κοινότητες».

Ο Πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του εξέφρασε τη λύπη του για την αντιπαράθεση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών «αλλά τα ψέματα και η προκλητικότητα του Υπουργού δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτά». Είπε επίσης ότι έχει ξεχειλίσει η οργή των κατοίκων των ορεινών περιοχών και απομακρυσμένων περιοχών που ταλαιπωρούνται.

«Είναι ψέμα», είπε, ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις όταν έκλειναν τα υποκαταστήματα της Λαϊκής και της τράπεζας Κύπρου. Υπάρχουν, συνέχισε, γραπτές καταγγελίες και προειδοποιήσεις. «Απλά (ο Υπουργός) μας έγραψε κανονικά όλους και εφάρμοσε τους δικούς του σχεδιασμούς», κατέληξε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη σε δηλώσεις του είπε ότι «στις συμφωνίες αγοράς του συνεργατισμού από την Ελληνική θα έπρεπε να τεθεί ως όρος η παραμονή υποκαταστημάτων στην ύπαιθρο και τις μικρές κοινότητες. Αντί αυτού κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα σήμερα το τίμημα της κατάρρευσης του συνεργατισμού να πληρώνουν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών».

«Η πολιτεία έχει καθήκον μέσα από κοινωνική πολιτική να προστατεύσει τις συγκεκριμένες περιοχές και όχι μέσα από αντιλαϊκές προσεγγίσεις να απομακρύνει τους κατοίκους ενισχύοντας την αστυφιλία. Η κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ που φέρουν την ευθύνη για την κατάρρευση του συνεργατισμού θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο επειδή νοιάζεται για τα συμφέροντα των πολιτών και όχι για τα συμφέροντα των τραπεζών, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών», κατέληξε.

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Τράπεζας ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι υπάρχουν δύο κινητές Τράπεζες οι οποίες εξυπηρετούν 27 κοινότητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X