ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η «ιδιαίτερη» αλεπού που κυκλοφορεί στη Λευκωσία (pics, vid)

Κόβει βόλτες σε συγκεκριμένη περιοχή της πρωτεύουσας

Ενώπιον ενός ιδιαίτερου θεάματος βρέθηκε περιηγητής στην περιοχή του Γραμμικού Πάρκου του Πεδιαίου ποταμού στη Λευκωσία. Ένας απρόσμενος επισκέπτης έκανε βόλτες. Ο λόγος για μια αλεπού η οποία κυκλοφορούσε στην περιοχή χωρίς μάλιστα να δείχνει να ενοχλείται από την ανθρώπινη παρουσία.

Το θέαμα ωστόσο, όπως πληροφορείται η «Καθημερινή» δεν είναι και τόσο απρόσμενο τουλάχιστον για τους αρμοδίους που μας ενημέρωσαν ότι η συγκεκριμένη αλεπού βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τους λειτουργούς του Υπουργείου Γεωργίας ενώ έχει γεννηθεί στην περιοχή. Το ιδιαίτερο της συγκεκριμένης περίπτωσης έγκειται στο γεγονός ότι πολίτες έχουν αντιληφθεί την παρουσία της στην περιοχή και την ταϊζουν, ενώ τρέφεται επίσης με την τροφή που αφήνουν για τους γάτους.

Όπως μας εξηγεί ο Δασικός Λειτουργός, Χάρης Νικολάου, πρόκειται για την κοινή αλεπού η οποία συνήθως φοβάται την ανθρώπινη παρουσία. Ωστόσο σ’ αυτή την περίπτωση η αλεπού έχει συνηθίσει τον άνθρωπο αποκτώντας εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του που αποτελεί ακόμη μια ιδιαιτερότητα.

Μάλιστα, λόγω του γεγονότος ότι έχει μάθει στην ευκολία της και δεν κυνηγά θήραμα, η συγκεκριμένη αλεπού δεν μετακινείται καθώς πιθανολογείται ότι δύσκολα θα επιβιώσει. Ο κ. Νικολάου τονίζει ότι η παρουσία της στην περιοχή οφείλεται και στην παρουσία τρωκτικών λόγω του ποταμού, ενώ ο ίδιος τονίζει ότι δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Η αλεπού όπως σημειώνει ο ίδιος είναι ένα ντροπαλό ζώο ενώ δεν είναι φορέας μολυσματικών ασθενειών.

Πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Νικολάου έχει παρατηρηθεί η παρουσία κι άλλων αλεπούδων στην περιοχή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θανάτωση αλεπούς από κυνηγούς ή άλλο πρόσωπο απαγορεύεται. Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 8/1/2016 δύναται να ληφθούν τα πιο κάτω μέτρα βάσει των προνοιών του άρθρου 26Α. Σημειώνεται ότι πριν την έκδοση του σχετικού διατάγματος ο Υπουργός Εσωτερικών έλαβε σχετική γνωμοδότηση από την Επιστημονική Επιτροπή. Ακόμα επισημαίνεται ότι η προσθήκη του άρθρου 26Α στον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο έγινε μετά από σχετική πρόταση Νόμου Βουλευτή και απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων το Νοέμβριο του 2014.

Πηγή: Η Καθημερινή / Της Άντρης Θρασυβούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X