ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η γκάφα του Κωστρίκη με την «Deltacron» - Ούτε ο επιστήθιος φίλος του δεν τον πίστεψε

Οι αντιδράσεις στην έρευνα του Κύπριου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου

24news team

Η πανδημία του κορωνοϊου καλά κρατεί. Οι ζωές των πολιτών ανά το Παγκόσμιο έχουν αλλάξει άρδην από την εμφάνιση του νέου αυτού ιού.

Δεν μας έφταναν τα lockdown, οι μάσκες και τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία έχουν προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, την ταλαιπωρία και ψυχολογική καταρράκωση των πολιτών, σε αυτό προστέθηκαν και οι μεταλλάξεις, με τελευταία και πιο μεταδοτικότερη αυτή της «Όμικρον».


Είσαι κρούσμα ή επαφή; Νέες οδηγίες από το Υπ.Υγείας


Μάλιστα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης, υποστήριξε πώς η «Όμικρον» δεν είναι η τελευταία μετάλλαξη που εμφανίστηκε στην Κύπρο, αφού έκανε λόγο για εντοπισμό μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού με την ονομασία «Deltacron», ωστόσο, όλο αυτό αποδείχθηκε μια «γκάφα ολκής».

Η μετάλλαξη της «Deltacron»

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, την «Deltacron», ταυτοποίησε σε δείγματα θετικών περιστατικών από την κυπριακή κοινότητα, η ομάδα του.

Μιλώντας στο «ΣΙΓΜΑ», ο δρ Κωστρίκης είπε πως ταυτοποίηθηκε σε 25 περιστατικά, υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη έχουν γονιδιακό υπόβαθρο της μετάλλαξης «Δέλτα».

«Βρίσκουμε σημαντικό αριθμό παραλλαγών που έχουν ταυτοποιηθεί μόνο στην Όμικρον η οποία έχει διαφορές από τα υπόλοιπα στελέχη διότι το γονιδίωμά της έχει 30 διαφορετικές παραλλαγές. Από αυτές οι 10 παραλλαγές της Όμικρον εντοπίστηκαν στα περιστατικά που εντοπίσαμε στην Κύπρο. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον... Οι 25 ασθενείς στους οποίους εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, οι 11 ήταν νοσηλευόμενοι και 14 άτομα αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Η συχνότητα εύρεσης της νέα μετάλλαξης σε νοσηλευόμενους ήταν υψηλότερη παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενοι. Μπορούμε να πούμε πως η συσχέτιση της Deltacron με την νόσο που απαιτούν νοσηλεία δεν είναι τυχαία», είπε ανάμεσα σε άλλα ο κος Κωστρίκης.

Εν συνεχεία μάλιστα, διευκρίνισε πως ονομάστηκε έτσι επειδή αφορά τα στελέχη «Δέλτα» και «Όμικρον», ενώ ανέφερε ότι: «Υπήρχαν ψίθυροι που μίλησαν για τέτοια μετάλλαξη αλλά δεν έχει ταυτοποιηθεί σε καμία χώρα».

Το ενδιαφέρον και η απόρριψη από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ειδικούς

Η έρευνα αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, κέντρισε το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης φέρνοντας την Κύπρο στο προσκήνιο. Αρκετοί, ωστόσο, ειδικοί-επιστήμονες έσπευσαν να καταρρίψουν τα όσα ανακοίνωσε ο δρ Κωστρίκης.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, το οποίο επικαλείται απόψεις εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας οι οποίοι «αμφισβητούν τις αναφορές για μια νέα πιθανή μετάλλαξη του Covid-19 που φαινόταν να είναι ένας συνδυασμός και των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον, που ονομάζονται «deltacron», λέγοντας ότι είναι πιο πιθανό το «στέλεχος» να είναι αποτέλεσμα εσφαλμένης επεξεργασίας εργαστηρίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις άλλων ειδικών αλλά και αξιωματούχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που επικαλείται τo CNBC, ο οποίος σε ανάρτησή του υποστήριξε πως η μετάλλαξη «deltacron» δεν είναι πραγματική και «πιθανότατα οφείλεται σε τεχνούργημα αλληλουχίας» μια παραλλαγή που εισάγεται από μια μη βιολογική διαδικασία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ για τον Covid, Δρ. Krutika Kuppalli, ανέφερε στο Twitter ότι, σε αυτή την περίπτωση, ήταν πιθανό να υπήρχε «μόλυνση εργαστηρίου θραυσμάτων Omicron σε δείγμα Delta». Σε ένα άλλο tweet, σημείωσε ειρωνικά: «Ας μην συγχωνεύουμε ονόματα μολυσματικών ασθενειών». Με τις εκτιμήσεις της αξιωματούχου του ΠΟΥ συμφωνούν και άλλοι ειδικοί στην Βρετανία οι οποίοι ανέφεραν ότι «οι κυπριακές αλληλουχίες ‘’Deltacron’’ που αναφέρθηκαν από πολλά μεγάλα μέσα ενημέρωσης φαίνονται ξεκάθαρα μολυσμένες».

 Η πισώπλατη μαχαιριά από τον επιστήθιο του φίλο

Χαρακτηριστική ήταν και η απόρριψη της έρευνας του κου. Κωστρίκη από τον επιστήθιο του φίλο, Γκίκα Μαγιορκίνη, Επίκουρο καθηγητή Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας.

Ο κος. Μαγιορκίνης ανέφερε σε ανάρτησή του, «σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος...».

Λίγη σοβαρότητα…

Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία είναι αρκετά σοβαρή από μόνη της δεν χρειάζεται να ρίχνουμε λάδι στην φωτιά.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι προς τι όλη αυτή η πρεμούρα να παρουσιάσουμε μια κυπριακή μετάλλαξη; Ακόμα και αν όντως παρατηρήθηκε κάτι που παρέπεμπε σε μετάλλαξη δεν θα ήταν φρονιμότερο να διασταυρωθεί μέσα από επιστημονικές εξετάσεις πριν την διατυμπάνισή της;

Οι πολίτες είναι στα όρια τους με την υπομονή τους να έχει σχεδόν εξαντληθεί ας δείξουν όλοι την απαιτούμενη σοβαρότητα που αρμόζει σε τέτοιες καταστάσεις.

Πληροφορίες από Kathimerini.com.cy

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση