
24news team
Κατά της πρότασης να ανοίξει ξανά η Λεωφόρος Μακαρίου για οχήματα τάχθηκαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας Χαράλαμπος Προύντζος, καθώς και οι δημοτικές Ομάδες ΑΚΕΛ και Οικολόγων. Η πρόταση του ΔΗΣΥ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ. Εναντίον τάχθηκαν το ΑΚΕΛ, οι Οικολόγοι, η ΔΗΠΑ και ο Δήμαρχος Λευκωσίας.
Μιλώντας επίσης στο Πρωινό Δρομολόγιο Δήμαρχος Λευκωσίας εξήγησε πως για το θέμα της Μακαρίου υπήρχαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις: Η μια επεδίωκε το πλήρες άνοιγμα της Μακαρίου με πρόσβαση σε όλα τα οχήματα, δηλαδή την επαναφορά στην προτέρα κατάσταση, ενώ η άλλη προσέγγιση επεδίωκε τη διατήρηση του παρόντος συστήματος.
Όπως είπε ο κύριος Προύντζος, ο ίδιος κατέθεσε πρόταση, η οποία προσπαθούσε να συγκεράσει αυτές τις δύο απόψεις, σύμφωνα με την οποία ο δρόμος κατά τις καθημερινές θα ήταν ανοιχτός για την ευρεία τροχαία κίνηση από τις 9 το πρωί έως τις εφτά το βράδυ, ενώ θα παρέμενε πεζόδρομος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου -με εξαίρεση καταστηματάρχες και κατοίκους. Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε.
O Δήμαρχος Λευκωσίας τόνισε πως βασικό ζήτημα αποτελεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση διαμέσου της οποίας υλοποιήθηκε το έργο, σημειώνοντας πως κανένας δεν θέλει να βάλει τον Δήμο είτε τους φορολογούμενους σε περιπέτειες.
Σημειώνεται πως για άνοιγμα της Λεωφόρου Μακαρίου απαιτείται έγκριση του Αρχηγού Αστυνομίας. Παράλληλα η Δημοτική Αρχή αναμένεται να αποταθεί και στον Φορέα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για έγκριση της απόφασης καθώς και στην ΕΕ η οποία συγχρηματοδότησε το έργο προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή της.
Σεβαστή και θα κοινοποιηθεί στους φορείς και ΓΔ Ανάπτυξης ΕΕ η απόφαση για Μακαρίου
Απόλυτα σεβαστή είναι η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας σε σχέση με το άνοιγμα της Λεωφόρου Μακαρίου στη Λευκωσία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας Χαράλαμπος Προύντζος, ο οποίος ανέφερε ότι διαφώνησε με τη συγκεκριμένη απόφαση.
«Η απόφαση είναι σεβαστή απόλυτα, και θα προχωρήσουμε με την κοινοποίηση της και στους κυκλοφοριακούς φορείς και στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΕΕ», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος αυτής της διαφοροποίησης, ο κ. Προύντζος είπε ότι η διαφοροποίηση αξιολογήθηκε από τους υπερψηφίσαντες την πρόταση ότι «βοηθά στην ομαλότερη διακίνηση μέσα στο κέντρο της πόλης, στην καλύτερη προσβασιμότητα σε μία βασική οδική αρτηρία και ότι θα συνδράμει στη βελτίωση της εμπορικής κίνησης στα καταστήματα της περιοχής».
Ανέφερε ότι η απόφαση δεν αφορά το νότιο τμήμα της Μακαρίου και πρόσθεσε ότι για το νότιο τμήμα της Μακαρίου, ομόφωνα αξιολογήθηκε ότι τα στατιστικά στοιχεία και τα κυκλοφοριακά δεδομένα δείχνουν ότι η μονοδρόμηση και η παροχή δύο λωρίδων καθόδου εξυπηρετεί την κάθοδο στο κέντρο της πόλης.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι η απόφαση αφορά μόνο το βόρειο τμήμα της Μακαρίου, δηλαδή από τα φώτα της Αστυνομίας Λυκαβητού μέχρι την πλατεία Σολωμού (δηλαδή την Ευαγόρου και την Αναστάσιου Λεβέντη).
Πρόσθεσε ότι η απόφαση, η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία με τους ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ, προνοεί ότι θα ανοίγει η Μακαρίου για αμφίδρομη κίνηση στο βόρειο κομμάτι, η ώρα 7:00 το πρωί και θα κλείνει στις 9:00 το βράδυ.
Ανέφερε ότι θα ανοίξουν μόνο δύο πάροδοι, η Μνασιάδου και η Μπουμπουλίνας με αριστερόστροφη στροφή μόνο, ενώ τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή από την Παρασκευή το βράδυ η ώρα 9:00 μέχρι τη Δευτέρα το πρωί η ώρα 7:00, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι σημερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δηλαδή μόνο για λεωφορεία, ταξί και όσους έχουν άδεια.
Επίσης, ο κ. Προύντζος είπε ότι η απόφαση αναφέρει ότι για την υλοποίηση της απόφασης «θα πρέπει να αναμένουμε βεβαίως την απόφαση από τους αρμόδιους φορείς κυκλοφορίας, η οποία είναι δεσμευτική και άρα δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε οτιδήποτε χωρίς την έγκρισή τους».
Άρα σήμερα συνεχίζει να ισχύει το καθεστώς ως ισχύει προηγουμένως, σημείωσε.
Είπε ακόμη ότι η απόφαση αναφέρει ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη θέση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΕΕ ως προς το κατά πόσον η αποφασισθείσα ρύθμιση επηρεάζει τη χρηματοδότηση του έργου».
Ο κ. Προύντζος είπε ότι ο ίδιος διαφώνησε με το συγκεκριμένο, αναφέροντας ότι «θα ήταν πιο φρόνιμο, πριν να υλοποιήσουμε την απόφαση να έχουμε και τη θέση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης»,
Πρόσθεσε ότι «η πλειοψηφία αποφάσισε ότι σε περίπτωση που δεν έχει ληφθεί η θέση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και υπάρχει θετική απόφαση από τον κυκλοφοριακό φορέα να προχωρήσουμε με την υλοποίηση της απόφασης».
Αναφέροντας ότι υπήρχαν δύο εντελώς αντίθετες απόψεις στο Δημοτικό Συμβούλιο σε σχέση με τη Μακαρίου, ο κ. Προύντζος είπε ότι η μία άποψη ήταν να παραμείνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ως έχουν και η άλλη άποψη ήταν να επανέλθουμε στις παλιές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με κάποιες τροποποιήσεις.
«Προσπάθησα να καταθέσω μια και γεφυρωτική πρόταση, η οποία ουσιαστικά ήταν άνοιγμα από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το απόγευμα», πρόσθεσε.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας εξήγησε ότι το άνοιγμα στις 9:00 το πρωί σκοπό είχε «να επιτρέψουμε την πρόσβαση στο ‘ΠΑΜΕ εξπρές’, κατά προτεραιότητα, και 7:00 το απόγευμα για να μπορεί να αποχωρεί το ‘ΠΑΜΕ Εξπρές’ στα τελευταία του δρομολόγια που φεύγουν οι ιδιώτες υπάλληλοι του και επίσης για να υπάρχει τις μη εργάσιμες ώρες των εμπορικών καταστημάτων, έναν πιο φιλόξενο περιβάλλον για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής».
Σημείωσε ότι δεν υπερψηφίστηκε η εισήγηση του.
Σε σχέση με τα Σαββατοκύριακα, ο κ. Προύντζος είπε ότι η εισήγηση του ήταν η πεζοδρομοποίηση από τα φώτα της Ευαγόρου μέχρι το οδόφραγμα της Λήδρας, χωρίς την πρόσβαση ούτε λεωφορείων και ταξί «για να νιώσει άνετα ο πεζός να διακινηθεί μέσα στο χώρο».
Ανέφερε ότι επίσης δεν υπερψηφίστηκε η εισήγηση του και υπερψηφίστηκε η απόφαση που έχει ληφθεί και ήταν πρόταση του ΔΗΣΥ.
Ο κ. Προύντζος είπε στο ΚΥΠΕ ότι πρέπει να του πιστωθεί ότι τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, δηλαδή ότι επαναξιολογήθηκε το θέμα και τέθηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για μένα η χρηματοδότηση ήταν σαφώς κόκκινη γραμμή και τήρησα αυτή μου την δέσμευση και για αυτό και δεν υπερψήφισα την πρόταση, η οποία υπερψηφίστηκε εν τέλει, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πώς το είδαν οι καταστηματάρχες, ο κ. Προύντζος είπε ότι «οι καταστηματάρχες φαίνεται να προσεγγίζουν απόλυτα θετικά την συγκεκριμένη εξέλιξη».
«Υπάρχουν διαφωνίες από ανθρώπους και πολιτικές παρατάξεις, οι οποίες είναι υπέρμαχοι της βιώσιμης κινητικότητας», ανέφερε και πρόσθεσε πως κατέθεσε και τις δικές του διαφωνίες για τους λόγους που εξήγησε.