ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Για πρώτη φορά στην Κύπρο - Στη φυλακή «πελάτης» για ερωτικές υπηρεσίες

Για πρώτη φορά κυπριακό Δικαστήριο κρίνει ως ένοχο πελάτη, για είσπραξη σεξουαλικών υπηρεσιών από θύμα εμπορίας προσώπων

Ανακοινώσεις

Ως πολύ σημαντική κρίνεται από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να κρίνει ένοχο ένα άτομο, το οποίο, υπό την ιδιότητα του πελάτη, έλαβε υπηρεσίες σεξουαλικής φύσεως από θύμα εμπορίας προσώπων (σεξουαλικής εκμετάλλευσης). Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται από κυπριακό Δικαστήριο «πελάτης». Στον καταδικασθέντα επιβλήθηκαν σήμερα συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 2,5 ετών και 3 ετών, αφού συνάμα κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε και για το αδίκημα του βιασμού.

Για την ίδια υπόθεση, το Κακουργιοδικείο έκρινε επίσης ένοχο δεύτερο πρόσωπο, σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ήτοι εμπορία ανήλικου και ενήλικου προσώπου με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, άσκηση οικονομικής βίας, παρακράτηση προσωπικών εγγράφων, μαστροπεία, απειλή και κοινή επίθεση. Στο πρόσωπο αυτό επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης των 6 ετών και 5 ετών για τα αδικήματα της εμπορίας ανηλίκου και ενήλικου προσώπου αντίστοιχα, καθώς και άλλες μικρότερες ποινές φυλάκισης για τα υπόλοιπα αδικήματα. Σημειώνεται ότι είναι επίσης η πρώτη φορά που κυπριακό Δικαστήριο καταδικάζει πρόσωπο για εμπορία ανήλικου προσώπου, με σκοπό τη σεξουαλική του εκμετάλλευση, κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας.

Τρίτος κατηγορούμενος στην υπόθεση καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών, για το αδίκημα της απειλής.

Τα γεγονότα της υπόθεσης άρχισαν να εξελίσσονται όταν η παραπονούμενη ήταν ακόμη ανήλικη και μεταφέρθηκε σε άλλη επαρχία με σκοπό την εξώθησή της στην πορνεία. Προς υλοποίηση αυτού του σκοπού, ένας εκ των κατηγορουμένων, στο διάστημα που ακολούθησε, της αποστέρησε τα αναγκαία προς το ζην μέσα, με αποτέλεσμα η παραπονούμενη να υποκύψει στις συνεχείς παροτρύνσεις που δεχόταν για την εκπόρνευσή της. Αναφορικά με τον πελάτη, σημειώνεται ότι ενώ το θύμα εμπορίας παρείχε αρχικά συναινετικές υπηρεσίες αγοραίου έρωτα, στην πορεία οι υπηρεσίες αυτές κατέληξαν να μην είναι συναινετικές, αφού ήταν σαφές εκ μέρους της παραπονούμενης ότι δεν συναινούσε σε κολπική συνουσία χωρίς προφύλαξη.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η κα Χρίστια Κυθραιώτου, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση