ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΓεΣΥ - Αυτοί είναι οι προσωπικοί ιατροί (Κατάλογος)

Αύξηση στις ιογενής λοιμώξεις του αναπνευστικού

Αυξημένα κρούσματα εποχικών ιών παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο ταλαιπωρώντας αρκετούς πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας.

Σε επικοινωνία του 24news με τις αρμόδιες αρχές ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει αύξηση στις ιογενής λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Τι είναι οι ιογενής λοιμώξεις αναπνευστικού

Ένας ξαφνικός πυρετός, βήχας, καταβολή, κακή διάθεση, μύτη «βουλωμένη», συνάχι. Είναι αλήθεια ότι έτσι συνήθως εκδηλώνεται αρχικά μια μεγάλη ομάδα παθήσεων που περιλαμβάνει ο όρος «λοίμωξη αναπνευστικού». Ωστόσο, το φάσμα των λοιμώξεων αναπνευστικού είναι μεγάλο, από το κοινό κρυολόγημα έως την πνευμονία, περιλαμβάνοντας παθήσεις λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές που χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση κάθε φορά.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό οξέων νοσημάτων και αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες για να ζητήσει κανείς ιατρική συμβουλή.

Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

1. Λοιμώξεις ανωτέρου αναπνευστικού
Οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού αφορούν συνήθως το φάρυγγα, το λάρυγγα, τις αμυγδαλές, την τραχεία, προκαλώντας παθήσεις που αντίστοιχα ονομάζουμε φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα και τραχειοβρογχίτιδα. Άλλες συχνές λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού είναι η γρίπη, η ιγμορίτιδα (αφορά την κοιλότητα του κρανίου που βρίσκεται πίσω από τη μύτη), η ωτίτιδα. Μια όχι τόσο γνωστή πάθηση είναι ακόμα η λοιμώδης μονοπυρήνωση. Οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού είναι συνήθως ιογενείς (οφείλονται δηλαδή σε ιούς), χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

2. Λοιμώξεις κατωτέρου αναπνευστικού
Οι λοιμώξεις του κατωτέρου αναπνευστικού αφορούν τους πνεύμονες (πνευμονίες). Πρόκειται για σοβαρά νοσήματα, που συνήθως οφείλονται σε μικρόβια και όχι σε ιούς, είναι δηλαδή (συνήθως) μικροβιακές λοιμώξεις. Συχνά χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία για την αντιμετώπισή τους.

ΓεΣΥ και προσωπικοί ιατροί 

Με βάση τα προαναφερθέντα σας υπενθυμίζουμε πώς μπορείτε να επιλέξετε τον προσωπικό σας ιατρό, αλλά παράλληλα και όλα όσα πρέπει να κάνετε στα πλαίσια του ΓεΣΥ.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και εμπίπτουν σε μια από τις πιο κάτω κατηγορίες:

Κύπριοι πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες που εργάζονται ή έχουν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας, πολίτες τρίτης χώρας, οι οποίοι έχουν αποκτήσει νόμιμα δικαίωμα μόνιμης διαμονής ή δικαίωμα ίσης μεταχείρισης σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας, τα μέλη της οικογένειας των πιο πάνω κατηγοριών, πρόσφυγες και πρόσωπα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

Δημιουργία λογαριασμού πρόσβασης

Για να δημιουργήσετε λογαριασμό πρόσβασης, συνδεθείτε με τον σύνδεσμο https://portal.gesy.org.cy  και στη συνέχεια πατήστε στο κάτω σημείο της οθόνης σας όπου αναγράφεται: «Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφείτε εδώ» και ακολουθήστε τις οδηγίες για δημιουργία λογαριασμού.

Εάν έχετε ήδη δημιουργήσει λογαριασμό πρόσβασης, τότε μπορείτε να προχωρήσετε με την εγγραφή σας ως δικαιούχος και με την υποβολή αιτήματος εγγραφής σε κατάλογο προσωπικού ιατρού όπως περιγράφεται πιο κάτω.

Εγγραφή ως δικαιούχος και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού

Εφόσον δημιουργήσετε λογαριασμό πρόσβασης, θα συνδεθείτε ξανά με τον σύνδεσμο https://portal.gesy.org.cy,θα βάλετε τα στοιχεία λογαριασμού σας και θα πατήσετε το κουμπί «Είσοδος/Login». Ακολουθείστε μετέπειτα τις οδηγίες στην οθόνη για να εγγραφείτε ως δικαιούχος και αφού ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία προχωρήστε με την υποβολή αιτήματος εγγραφής σε κατάλογο προσωπικού ιατρού.

Οι παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας μπορούν να συνδεθούν στην αντίστοιχη Πύλη Παροχέων μέσω του ακόλουθου συνδέσμου https://providers.gesy.org.cy

Δείτε ΕΔΩ τον κατάλογο με τους προσωπικούς ιατρούς - (Στο πεδίο «Κατηγορία Υπηρεσιών» επιλέξτε την επιλογή «Προσωπικός Ιατρός»)

 Πληροφορίες σε σχέση με το τι είναι οι ιογενής λοιμώξεις αναπνευστικού από «care»

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X