ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φτερικούδι: Το χωριό που έμαθε όλη η Κύπρος μετά το σκάνδαλο

Η ιστορία του χωριού και από που πήρε την ονομασία του

24news team

Αν μη τι άλλο, το χωριό Φτερικούδι βρίσκεται εδώ και σχεδόν ένα μήνα στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας, μετά και τις αποκαλύψεις για οικονομικής και όχι μόνο φύσεως σκάνδαλα που διαπράττονταν στη Μονή Οσίου Αββακούμ. Περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και σε υψόμετρο 1050 μέτρα, το Φτερικούδι μετρά γύρω στους 90 μόνιμους κατοίκους.

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν δύο εκδοχές. Το φυτό φτέρη ή αλλιώς «φτερίτζιν» ή «φτερικούδιν» ή «φτερίκια» χάρισε το όνομά του στο χωριό. Η φτέρη είναι ένα φυτό το οποίο φύεται σε αφθονία στο Φτερικούδι και αυτό εύκολα το διαπιστώνει κανείς περπατώντας στο χωριό.

Υπάρχουν όμως μερικοί που υποστηρίζουν πως το όνομα του χωριού συνδέεται με τη θέση που είναι κτισμένο. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως η ονομασία του χωριού προήλθε από το γεγονός ότι το χωρίο βρίσκεται στη «φτέρη» του βουνού, δηλαδή στην πλάγια μεριά του.

Το Φτερικούδι δημιουργήθηκε λίγο μετά το 1570, οπόταν καταστράφηκε η γειτονική Καλαμιθάσα, η οποία μάλιστα μνημονεύεται από τον ντε Μας Λατρί ως ένα από τα βασιλικά κτήματα της λουζινιανο - ενετικής περιόδου. Συγκεκριμένα, η παράδοση αναφέρει πως το Φτερικούδι ιδρύθηκε από όσους κατοίκους της Καλαμιθάσας επέζησαν από την καταστροφική μανία των Τούρκων. Σήμερα, στην περιοχή που ήταν κτισμένη η Καλαμιθάσα βρίσκεται το ξωκλήσι και ο τάφος του θαυματουργού Οσίου και Προφήτη Αββακούμ.

Το ξωκλήσι του Προφήτη Αββακούμ βρίσκεται στο δυτικό άκρο της κοινότητας. Εκεί παλαιότερα ήταν κτισμένο ένα χωριό που ονομαζόταν Καλαμιθάσα. Το ξωκλήσι του Οσίου Αββακούμ κτίστηκε το 1989 από τον οικονόμο Ανδρέα Πουμπουρή και πολλούς άλλους δωρητές που συνεισέφεραν μεγάλα και μικρότερα ποσά. Σημαντική υπήρξε η οικονομική συνεισφορά των: Αλέξανδρος και Ντόροθυ Ελισσαίου (£35 000), Σάββας Παπανικόλα εκ Πλατανιστάσας (£9000), Ανδρέας Οδυσσέως (£5000) και Σοφία Χατζηγιάννη Καγιά (£5000).

Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου του 1989 βρέθηκαν το ασκητήριο και ο τάφος με το λείψανο του Αγίου. 

Η εκκλησία του Οσίου Αββακούμ ακολουθεί την αρχιτεκτονική της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι. Κάτω από τη σημερινή εκκλησία βρίσκονται τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας του Οσίου που καταστράφηκε το 1575 από τους Τούρκους.

Πληροφορίες από fterikoudi.com / Γιώργος Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο Λευκωσία, Λευκωσία 2007, σ.352-355 / Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ.13, εκδόσεις Φιλόκυπρος, Λευκωσία 1987

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση