ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φαρμακευτική κάνναβη: Σε δύο εβδομάδες τοποθετούνται οι βουλευτές

« Η αστυνομία είπε ότι δεν μπορεί να αστυνομεύει ιδιωτικές επενδύσεις»

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η κατ’ άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων, που αφορούν στην καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης.

Όπως και στις προηγούμενες συνεδρίες έτσι και σήμερα εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις και αμφιβολίες από τα μέλη της Επιτροπής Υγείας ως προς το πόσο ασφαλείς θα είναι οι καλλιέργειες της ιατρικής κάνναβης.

Το θέμα θα ξανασυζητηθεί σε δύο εβδομάδες στην Επιτροπή Υγείας, προκειμένου να γίνουν τοποθετήσεις και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, είπε πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κατορθωτό να διασκεδαστεί η ανησυχία των μελών τη Επιτροπής Υγείας σε σχέση με την ασφάλεια των καλλιεργειών ιατρικής κάνναβης, σημειώνοντας πως «αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, το οποίο θα σηκώσει τη μεγάλη συζήτηση, για το αν θα ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία από την Ολομέλεια».

«Όπως και στις προηγούμενες συνεδρίες εκφράστηκαν σήμερα σοβαρές επιφυλάξεις και αμφιβολίες -όχι για την αξία της ιατρικής κάνναβης στις ασθένειες, για την οποία είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι πρέπει να την εισαγάγουμε για τους ασθενείς που τη χρειάζονται και για τις παθήσεις που καλύπτει- αλλά για την καλλιέργεια που αφορά την ασφάλεια της καλλιέργειας. Πόσο ασφαλής και εποπτευόμενες θα είναι οι καλλιέργειες», ανέφερε ο κ. Αδάμου.

Είπε πως η αστυνομία τους ανέφερε κατά τη συνεδρία ότι μπορεί να ασκεί μόνο εποπτικό ρόλο, για να συμπληρώσει ότι «τον ουσιαστικό ρόλο θα πρέπει να τον έχουν οι ιδιωτικές εταιρείες, της φύλαξης των δύο αδειών καλλιέργειας κάνναβης που θα δοθούν στην πατρίδα μας».

«Αυτή την ανησυχία», ανέφερε, «δεν κατάφεραν ακόμα να μας την διασκεδάσουν, με την έννοια ότι θα είναι τόσο απαγορευτικό και τόσο δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε παράκαμψη παρανομίας της καλλιέργειας της κάνναβης».

Σημείωσε ακόμα πως «η μία άδεια -και όχι δύο- που δόθηκε στην Ιταλία εποπτεύεται και παρακολουθείται από το στρατό», προσθέτοντας πως «η αστυνομία μας είπε σήμερα ότι δεν μπορεί να κάνει αυτό το πράγμα, γιατί είναι ιδιωτική επένδυση και άρα δεν μπορεί να αστυνομεύει ιδιωτικές επενδύσεις».

Συνέχισε λέγοντας ότι «εκείνο που μπορεί να κάνει η αστυνομία είναι να εποπτεύει την ασφάλεια της ιδιωτικής επένδυσης, που έχει γίνει για την κάνναβη», σημειώνοντας πως «είναι θέματα τα οποία να είστε βέβαιοι ότι όταν αρθεί το θέμα στην Ολομέλεια θα υπάρξει μια πολύ εκτεταμένη συζήτηση πριν να γίνει η ψήφιση τους».

Σε ερώτηση εάν στο τέλος της ημέρας είναι θέμα κόστους, ο κ. Αδάμου είπε: «Εμείς δεν μιλήσαμε για το κόστος. Η αστυνομία είπε ότι δεν μπορεί να αστυνομεύει ιδιωτικές επενδύσεις. Να εποπτεύει μπορεί».

Τέλος, ανέφερε ότι «κανένας δεν είναι εναντίον της χρήσης της ιατρικής κάνναβης για τους ασθενείς και γι’ αυτό είπαμε ότι οι ασθενείς που την χρειάζονται να τους επιτρέπεται -και τους επιτρέπεται με βάση την αίτηση που κάνουν στο Υπουργείο Υγείας- η εισαγωγή της ιατρικής κάνναβης», υπογραμμίζοντας ότι οι ανησυχίες της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής Υγείας «είναι στην καλλιέργεια της κάνναβης και στους μηχανισμούς παρακολούθησης και ασφάλειας της καλλιέργειας, ώστε να μην ξεφύγουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση