ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Έσβησε» στο μεροκάματο - Η ποινή στον εργοδότη

Ποινές φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο σε εργολάβους για παραβάσεις νομοθεσίας για ασφάλεια και υγεία στην εργασία

ΚΥΠΕ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού επέβαλε φέτος σε υπεργολάβο, ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή, για παραβάσεις που αφορούν την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, οι οποίες προκάλεσαν το θανάσιμο τραυματισμό εργοδοτούμενου του και τον εργολάβο ολόκληρου του έργου σε πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ και ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών για παραβάσεις που επίσης αφορούν ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση «το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προώθησε την ποινική δίωξη εργοδοτών που παρέβηκαν τις διατάξεις της Νομοθεσίας για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Αποτέλεσμα της δίωξης, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού καταδίκασε εργοδότη (υπεργολάβο) που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, σε εργασίες επιχρισμάτων, σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή, για παραβάσεις που αφορούν την ασφάλεια και υγεία στην εργασία και την υποχρεωτική ασφάλιση της ευθύνης των εργοδοτών Νόμου, που προκάλεσαν τον θανάσιμο τραυματισμό εργοδοτούμενού του».

Συγκεκριμένα ο εργοδότης καταδικάστηκε για «παράλειψη λήψης των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή εκτέλεση εργασιών σε ύψος, όπως τη χρησιμοποίηση ζωνών ασφαλείας με ιμάντες ασφαλείας επαρκούς αντοχής με μηχανισμό κατά των πτώσεων ή/και συσκευή απορρόφησης ενέργειας, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός του, ο οποίος βρισκόταν σε εξέδρα εργασίας ικριώματος, να πέσει από ύψος 12 μέτρων περίπου και να τραυματιστεί θανάσιμα. Ακόμα ο εργοδότης καταδικάστηκε για παράλειψη ασφάλισης με οποιοδήποτε ασφαλιστή έναντι της ευθύνης του για ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια σε κάθε εργοδοτούμενό του».

Επίσης, το Δικαστήριο Λεμεσού «καταδίκασε τον εργολάβο ολόκληρου του έργου σε πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ και ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών για παραβάσεις που αφορούν ασφάλεια και υγεία στην εργασία. Συγκεκριμένα καταδικάστηκε για παράλειψη διασφάλισης ότι υπεργολάβος, ο οποίος ανάλαβε, μεταξύ άλλων, την εκτέλεση εργασιών για την επιδιόρθωση μπαλκονιών και ρωγμών και το βάψιμο της εξωτερικής τοιχοποιίας πολυκατοικίας, τοποθέτησε στερεά κιγκλιδώματα ή χρησιμοποίησε άλλα ισοδύναμα μέσα, για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων και έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή εκτέλεση εργασιών σε ύψος, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενος του υπεργολάβου, ο οποίος βρισκόταν σε εξέδρα εργασίας ικριώματος, να πέσει από ύψος 12 μέτρων περίπου και να τραυματιστεί θανάσιμα».

Ακόμα ο εργολάβος του έργου καταδικάστηκε για «παράλειψη διασφάλισης της εκπόνησης σχεδίου ασφάλειας και υγείας πριν από την έναρξη λειτουργίας του εργοταξίου, για παράλειψη ορισμού συντονιστή για τα θέματα ασφάλειας και υγείας κατά την εκτέλεση του έργου και ανάθεσης σε αυτόν σχετικών καθηκόντων με γραπτή συμφωνία, πριν από την έναρξη της εκτέλεσης του έργου. Ακόμα καταδικάστηκε για παράλειψη τοποθέτησης ή ανάρτησης πινακίδας με τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των συντονιστών μελέτης και εκτέλεσης σε περίοπτο σημείο του εργοταξίου πριν από την εκτέλεση των εργασιών και καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσής τους».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X