ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Έρχονται νέες χαλαρώσεις - Η σημαντική Τρίτη

Ήδη ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας

24news team

Από τη 1η Μαρτίου η Κύπρος εισήλθε στην σταδιακή άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Στις 25 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε τις τρεις φάσεις αποκλιμάκωσης των μέτρων. Την Δευτέρα (8/3) εισερχόμαστε στην δεύτερη, ενώ στις 16 του ίδιου μήνα, εκτός απροόπτου θα τεθεί σε λειτουργία και η τρίτη.

Οι χαλαρώσεις της 1ης Μαρτίου:

-          Επαναλειτουργία της Α’ και Β’ Τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με φυσική παρουσία των μαθητών.

-          Επαναλειτουργία ωδείων, φροντιστηρίων, εκπαιδευτικών κέντρων και άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων, με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού (1 μαθητής και 1 εκπαιδευτικός).

-          Επαναλειτουργία χώρων εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

-          Επαναλειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων και των κολυμβητηρίων, στη βάση των οδηγιών και του πρωτοκόλλου που θα εκδοθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

-          Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας.

-          Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Κατηγορίας Γ, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ομαδικά πρωταθλήματα Κατηγορίας Α και Β, και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ΚΟΠ και του ΚΟΑ.

-          Επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης.

-          Επιτρέπεται η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια άλλων ειδών πέραν των τροφίμων.

Στις 8 Μαρτίου:

-          Επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων των δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων, με φυσική παρουσία των μαθητών.

Σειρά η εστίαση στις 16 Μαρτίου:

Στο τρίτο στάδιο αποκλιμάκωσης αναμένεται μεταξύ άλλων το άνοιγμα της εστίασης, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα, σύμφωνα και με όσα είχε δηλώσει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεικτών είναι συνεχής και ευχή όλων μας είναι να συνεχίσουμε σε πορεία βελτίωσης, που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε άρση περισσότερων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, για σκοπούς προγραμματισμού, αναμένεται από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021, μεταξύ άλλων, η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης στη βάση ειδικού πρωτοκόλλου που ετοιμάζεται από την Καθοδηγητική Επιτροπή, καθώς και η αξιολόγηση του συνολικού αριθμού εργαζομένων με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή/και άλλες επιχειρήσεις/τομείς».

Νέα αξιολόγηση κατάστασης και αποφάσεις:

Την Τρίτη συναντώνται στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Επιδημιολόγοι, με σκοπό να αξιολογήσουν τα δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας, μετά και από την αύξηση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, καθώς και την αύξηση του αριθμού νοσηλευομένων, που παρατηρείται.

Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ, για την ώρα το άνοιγμα της εστίασης, που έχει αποφασιστεί για τις 16 Μαρτίου, δεν κινδυνεύει, όπως επίσης δεν κινδυνεύει και η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων στις τάξεις τους.

Ωστόσο, οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα από τους δύο πλέον γνωστούς παράγοντες, που είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια, η οποία αποτυπώνεται στις νοσηλείες ασθενών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση