ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένας 23χρονος γεωργός καλλιεργεί την γη και ζητά αλλαγή (Pics)

Τα προβλήματα και το μέλλον των γεωργικών παραγωγών μέσα από τα μάτια του νεαρού Γιώργου

Του Γιώργου Ησαΐα

Ο Γιώργος, με καταγωγή από το Πραστειό της Μόρφου και νυν κάτοικος Αστρομερίτη, είναι ένας νέος γεωργός, που όπως όλοι οι άλλοι νέοι, θέλει να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και ως εκ τούτου ζητά την αλλαγή. Περπατώντας στα χνάρια του πατέρα του, ήρθε σε επαφή με τη γεωργία από πολύ μικρή ηλικία και έκτοτε παραμένει βοηθός και συνοδοιπόρος στο δύσκολο αυτό έργο. Φοιτητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιώργος δεν συμβιβάζεται με την ισχύουσα πραγματικότητα, δεν συναινεί, δεν αποδέχεται και αντιδρά στα κακώς κείμενα αυτού του τόπου, με την ελπίδα, η φωνή και τα παράπονά του, να εισακουστούν από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.

Τα προβλήματα

Αφού μας υποδέχτηκε στον Αστρομερίτη, ο Γιώργος μας μετέφερε σε ένα από τα χωράφια όπου καλλιεργεί καρπούζια. Στον δρόμο ξεκίνησε να μας αναφέρει μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες της γης.

Ένα πρώτο πρόβλημα είναι αυτό της ανεξέλεγκτης εισαγωγής γεωργικών προϊόντων από το εξωτερικό. Όπως μας είπε, «η Κύπρος είναι μικρή αγορά και λόγω του ότι δεν υπάρχει όριο στις ποσότητες εισαγωγής γεωργικών εμπορευμάτων, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη παράλυση της εγχώριας αγοράς». Σημείωσε επίσης πως «ως Κύπρος δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις τιμές του εξωτερικού, γιατί σε άλλες χώρες γίνεται εκμηχάνιση της γεωργίας, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στη Κύπρο, με κύρια αιτία», όπως μας ανέφερε, «το φαινόμενο του μικροτεμαχισμού».

Κάλυψη των καρπουζιών για προστασία από τον ήλιο

Φτάνοντας στα χωράφια, μας εξήγησε καλύτερα τι εννοεί με τον όρο «φαινόμενο του μικροτεμαχισμού». Όπως μας κατέδειξε: «Στο εξωτερικό οι γεωργοί κατέχουν μεγάλες εκτάσεις γης στις οποίες μπορούν να επενδύσουν με την αγορά σύγχρονων γεωργικών μηχανών ευρείας και μαζικής χρήσης, πράγμα το οποίο παρεμποδίζεται έμμεσα στη Κύπρο, εξαιτίας του μικροτεμαχισμού της γης. Στον τόπο μας πολλά τεμάχια γης, τα οποία θα μπορούσαν να χρήζουν γεωργικής εκμετάλλευσης, παραμένουν ανεκμετάλλευτα λόγω του ότι έχουν πολλούς ιδιοκτήτες-κληρονόμους, οι οποίοι παραλύουν διαδικασίες ενοικίασης ή αγοράς, με αποτέλεσμα τον de facto διαμελισμό της αγροτικής γης».

Έλεγχος του νερού στο χώμα

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό των μεταπωλητών. Ο Γιώργος μας είπε χαρακτηριστικά πως «στην Κύπρο υπάρχουν έξι με εφτά μεγαλέμποροι. Ο γεωργός φυτεύει τα φυτά του, επωμίζεται όλο τον κόπο, όλα τα έξοδα καλλιέργειας, άρδευσης, ψεκάσματος και συγκομιδής και λόγω του ότι δεν υπάρχει ένας ενιαίος συνεταιρισμός για όλους τους παραγωγούς, επικρατεί μια σύγχυση στην κοστολόγηση των αγαθών, γεγονός το οποίο εκμεταλλεύονται οι μεγαλέμποροι, προβαίνοντας σε εξευτελιστικά παζάρια με τους γεωργούς, τα οποία προκαλούν μειώσεις στις τιμές σε επίπεδα ζημιάς». Ακόμη, αγανακτισμένος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «οι μεταπωλητές πολλές φορές πουλούν τα αγαθά που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές από τους γεωργούς, σε υπερδιπλάσιες τιμές, πράγμα το οποίο, εκτός από ανήθικο, δημιουργεί την εντύπωση πως για τις αυξημένες τιμές των αγαθών ευθύνονται οι γεωργοί». Τέλος σημείωσε ότι «μέρος του εν λόγω προβλήματος αποτελούν και οι παράνομοι μικροπαραγωγοί, οι οποίοι δεν βιοπορίζονται καθαρά και μόνο από τη γεωργία και που απλώς κλείνουν συμφωνίες με τους μεγαλέμπορες για ένα έξτρα μηνιαίο εισόδημα».

Έλεγχος για τυχόν ασθένειες στο φυτό

Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο για τον γυρισμό στο κέντρο του χωριού, μας ανέφερε μερικά ακόμα προβλήματα, μεταξύ των οποίων είναι η έλλειψη νερού για καλλιέργειες, το παράνομο εμπόριο απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, το μεγάλο κόστος εξαγωγής προϊόντων καθώς επίσης και η τάση αγοράς γεωργικών αγαθών από τα κατεχόμενα και η πώλησή τους, ως κυπριακά, στις ελεύθερες περιοχές.

Το μέλλον

Ασυμβίβαστος και δυναμικός, ο Γιώργος δεν περιορίστηκε στην απλή διατύπωση των προβλημάτων της γεωργικής παραγωγής και προέβη σε προτάσεις μέτρων με σκοπό την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης.

Ένα πρώτο μέτρο το οποίο πρότεινε είναι η δημιουργία ενός συνεταιρισμού εξαγωγών. Όπως μας ανέφερε: «Στην Κύπρο, λόγω της θερμοκρασίας και του ήλιου, έχουμε προϊόντα σε περιόδους που άλλες χώρες του εξωτερικού δεν μπορούν να τα έχουν. Πρέπει, λοιπόν, να οργανωθεί ένας συνεταιρισμός, ο οποίος θα βρίσκει συνεργάτες σε άλλες χώρες, με σκοπό τη μαζική εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από το νησί».

Ένα άλλο μέτρο το οποίο πρότεινε, είναι η μείωση της τιμής κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τους γεωργούς. Όπως μας είπε, «εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού νερού στη γη όπου καλλιεργούν, οι γεωργοί αναγκάζονται να μεταφέρουν νερό με αντλίες, πράγμα το οποίο κοστίζει ακριβά και δυσχεραίνει το ήδη επίπονο έργο τους».

Οι γεωργοί, οι μεγαλύτεροι ίσως επαναστάτες στην ιστορία της ανθρωπότητας, βρέθηκαν με την πάροδο των χρόνων, από το προσκήνιο της τοπικής στο παρασκήνιο της σύγχρονης παγκόσμιας αγοράς, η οποία ουδόλως ενδιαφέρεται για τον μόχθο του απλού γεωργικού εργάτη και που αδιάληπτα θυσιάζει τον κόπο του στο βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης. Ας ελπίσουμε πως όχι μόνο τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί αλλά και κάθε ένας από εμάς, θα αντιληφθούμε σύντομα, πως βοηθώντας και στηρίζοντας τους τοπικούς μας παραγωγούς, δεν επωφελούμαστε μόνο από την ποιότητα των προϊόντων τους αλλά συμβάλλουμε έμπρακτα και δυναμικά στην αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης, δίνοντας χείρα βοηθείας στο γνωστό-άγνωστο εργάτη, στο φίλο, στο γείτονα, στο πατέρα, στον αδερφό.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X