ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εμβόλια για 1.7 εκατ. πολίτες παρήγγειλε η Κύπρος

Ψηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται η Κύπρος, σε σχέση με τους εμβολιασμούς ηλικιωμένων και επαγγελματιών υγείας

Η Κύπρος, μέσω των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξασφάλισε εμβόλια για πολύ περισσότερα άτομα απ’ όσο είναι ο πληθυσμός της, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, εξασφάλισε συνολικά 3.5 εκατομμύρια δόσεις που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 1.7 εκατομμυρίου πολιτών. Μάλιστα, βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν χορηγήσει, τουλάχιστον, την πρώτη δόση του εμβολίου σε άτομα άνω των 80 ετών, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να υλοποιείται στην βάση του χρονοδιαγράμματος, ενώ αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθεί. Αισιόδοξα είναι και τα δεδομένα που φτάνουν από την Σκωτία, όπου χορηγούνται τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca, γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες.

Οι ποσότητες

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δόσεις που έχει η Κύπρος εξασφαλίσει από τα τρία αδειοδοτημένα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ανέρχονται στις 2.312.000 δόσεις, δηλαδή για 1.7 εκατομμύρια άτομα. Συγκεκριμένα:

-AstraZeneca: 1.2 εκατ. (600.000 αρχική παραγγελία + άλλες 600.000 στη συνέχεια)

- Pfizer: 956.000 (391.000 αρχικά +195.000 στη συνέχεια + 370.000 πρόσφατα)

- Moderna: 156.000

Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες παραγγελίες αφορούν στα εμβόλια των Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac, με τις οποίες συνήψε συμφωνίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όσον αφορά την επικείμενη αδειοδότηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, η Κύπρος αναμένεται ότι θα λάβει συνολικά τον Μάρτιο πέραν των 160 χιλιάδων δόσεων εμβολίων.

Ψηλά στην Ευρώπη

Στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. βρίσκεται η Κύπρος αναφορικά με την χορήγηση, τουλάχιστον της πρώτης δόσης του εμβολίου, των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω. Επιπρόσθετα, η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που έφτασε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εμβολιασμό σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των επαγγελματιών υγείας μέχρι τον Μάρτιο, ενώ είναι από τις χώρες που έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την εξυπηρέτηση και την προστασία των κλινηρών ατόμων, το Υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει τον κατ’ οίκον εμβολιασμό τους με την βοήθεια των κινητών μονάδων.

Ευοίωνα δεδομένα

Πολύ θετικά στοιχεία παρουσιάζονται σε μελέτη του Κέντρου Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, όπου τα αποτελέσματα από σχεδόν 1.5 εκατομμύρια εμβολιασμούς έδειξαν ότι μια δόση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της ΑstraΖeneca είναι αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, έως την τέταρτη εβδομάδα μετά την λήψη της πρώτης δόσης, τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca αποδείχθηκε ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας από την COVID-19 έως και 85% και 94%, αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, στην Σκωτία παρατηρήθηκε μείωση κατά 81% του κινδύνου νοσηλείας, στα άτομα άνω των 80 ετών, κατά την τέταρτη εβδομάδα, όταν τα αποτελέσματα και για τα δύο εμβόλια συνδυάστηκαν.

Στο Ισραήλ, όπου χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, φάνηκε ότι είναι αποτελεσματικό κατά 95.8% στην πρόληψη της μόλυνσης δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση, κατά 99.2% στην πρόληψη σοβαρών μορφών της νόσου και 98.9% στην πρόληψη θανάτου. Την ίδια ώρα, βρετανική έρευνα έδειξε ότι το ρίσκο μόλυνσης από τον ιό μειώνεται κατά 85% μετά τη δεύτερη δόση.

Επιτάχυνση εμβολιασμών

Η Κύπρος, με την είσοδο της AstraZeneca στο «παιχνίδι», μπορεί να επιταχύνει, πλέον, την υλοποίηση του πλάνου εμβολιασμού. Σταδιακά, αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών που ανήκουν και στις ευπαθείς ομάδες, πρόγραμμα που «τρέχει» παράλληλα με τον εμβολιασμό ανά ηλικιακή ομάδα. Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, διενεργήθηκαν συνολικά 64.562 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 44.239 αφορούν άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου και οι 20.323 άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και με την δεύτερη δόση.

Αύξηση εμβολιαστικών κέντρων

Οι αυξημένες δόσεις που αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο, καθιστούν αναγκαία την λειτουργία περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων παγκύπρια. Σε λειτουργία βρίσκονται δύο μεγάλα Εμβολιαστικά Κέντρα, στην Κρατική Έκθεση, Λευκωσία, και στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό δυναμικότητας 15 και 10 συνεργείων αντίστοιχα. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινούν τη λειτουργία τους εμβολιαστικά κέντρα στην Πάφο και την Λάρνακα, δυναμικότητας εφτά συνεργείων το καθένα. Σε πλήρη ανάπτυξη, στα κέντρα εμβολιασμού θα μπορούν να διενεργούνται μέχρι και 15.000 εμβολιασμοί την ημέρα.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λυτρά

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X