ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιατί κίτρινη και όχι κόκκινη προειδοποίηση;

«Δύσκολο να προβλεφθεί ο ανεμοστρόβιλος»

24news team

Για την ακύρωση της κίτρινης προειδοποίησης και για το ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ο ανεμοστρόβιλος μίλησε στην εκπομπή του Σίγμα, «Μεσημέρι και κάτι», ο μετεωρολογικός λειτουργός A’, Μιχάλης Μούσκος.

Η κίτρινη προειδοποίηση είχε εκδοθεί χθες και είχε ισχύ από τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης μέχρι και τις 17:00 σήμερα το απόγευμα. «Έχει ακυρωθεί από τις 11:00 το πρωί σήμερα η κίτρινη προειδοποίηση, η επαναξιολόγηση των δεδομένων μας δείχνει ότι δεν αναμένονται ισχυρές καταιγίδες», σημείωσε ο κος. Μούσκος.

Ερωτηθείς ο κος. Μούσκος αν η μετεωρολογική υπηρεσία έπρεπε να βγάλει πιο έντονη προειδοποίηση πέραν της κίτρινης απάντησε: «Αυτό που έγινε με τον ανεμοστρόβιλο ήταν ένα μεμονωμένο και μικρής διάρκειας περιστατικό», προσθέτοντας ότι, «o ανεμοστρόβιλος είναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο στην κοινότητα της μετεωρολογίας να προβλεφθεί».


Σχολίασε επίσης την κίτρινη προειδοποίηση που είχε εκδοθεί για το βράδυ της Τρίτης: «Αν δείτε συνολικά τι έχει γίνει στην υπόλοιπη Κύπρο, η κίτρινη προειδοποίηση κάλυπτε πλήρως αυτά που αναμέναμε».

Όσον αφορά τη δημιουργία ενός ανεμοστρόβιλου είπε: «Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις που η ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που ευνοούν τη δημιουργία ανεμοστρόβιλου. Είναι ένα φαινόμενο που μέχρι ενός βαθμού μπορεί να θεωρηθεί ως τυχαίο μέσα σε μία ισχυρή καταιγίδα. Παίζει ρόλο η ορογραφία το ανάγλυφο μιας περιοχής και άλλοι τοπικοί παράγοντες σε πολύ μικρή περιοχή και δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί».

«Δεν θα μπορούσε να εκδοθεί κόκκινη προειδοποίηση γιατί αυτή δεν περιλαμβάνεται ο ανεμοστρόβιλος, τα κριτήρια για έκδοση κόκκινης προειδοποίησης είναι η ένταση της βροχής, το χαλάζι και οι άνεμοι», συμπλήρωσε ο κος. Μούσκος, εξηγώντας γιατί δεν εκδόθηκε κόκκινη προειδοποίηση.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση