ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτοί είναι οι νέοι Πρόεδροι και δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου (Βιογραφικά)

Οι διορισμοί που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης

Ενόψει της επικείμενης εφαρμογής της ψηφισθείσας δικαστικής μεταρρύθμισης και της λειτουργίας από 1η Ιουλίου 2023 του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος. Νίκος Αναστασιάδης, ασκώντας τις συνταγματικές του εξουσίες και δυνάμει των διατάξεων του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμου, αποφάσισε τα εξής:

Tον διορισμό, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 3(8)(ε) του ως άνω Νόμου, του υφιστάμενου Δικαστή κ. Αντώνη Ρ. Λιάτσου, στη θέση Προέδρου του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και τον διορισμό, δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 3(8)(δ) και 3(8)(ε)(ii) της υφιστάμενης Δικαστού κας Κατερίνας Σταματίου, στη θέση Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Προχώρησε, επίσης, στον διορισμό των υφιστάμενων δικαστών, ως η επιλογή τους στη βάση των διατάξεων του άρθρου 3(8)(δ) της σχετικής νομοθεσίας, ως ακολούθως:

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο των Δικαστών Τεύκρου Θ. Οικονόμου, Τάσιας Ψαρά-Μιλτιάδου, Δώρας Σωκράτους, Νικόλα Σάντη και Στάλως Χατζηγιάννη.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των Δικαστών Γιασεμή Ν. Γιασεμή, Χάρη Μαλαχτού, Λένας Δημητριάδου-Ανδρέου και Ιωάννη Ιωαννίδη.

Περαιτέρω, αποφάσισε, κατόπιν σχετικής συμβουλής του Μεταβατικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το διορισμό ως Δικαστών του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου των Δικαστών Τερέζας Καρακάννα, Ηλία Γεωργίου και Μαρίκας Παπαθωμά και τον διορισμό ως Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Δικαστών Έλενας Εφραίμ και Άγγελου Δαυίδ.

Η διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας δυνάμει του Συντάγματος θα δοθεί εντός των επόμενων ημερών, με ισχύ των διορισμών από την 1η Ιουλίου 2023 ως ο Νόμος ορίζει.

Πρόκειται για 10 άντρες και 6 γυναίκες, το 24news σας παρουσιάζει πιο κάτω ποιοι είναι οι νέοι πρόεδροι και δικαστές σύμφωνα με τα βιογραφικά τους τα οποία είναι αναρτημένα στην σελίδα supremecourt.gov.cy. (σ.σ κάποιων εκ των δικαστών τα βιογραφικά δεν είναι αναρτημένα στην επίσημη σελίδα και ως εκ τούτου δεν αναφέρονται πιο κάτω).

Βιογραφικά

Αντώνης Ρ. Λιάτσος, 

Ο Λιάτσος, Δ., γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1960. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου για οκτώ χρόνια στο δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Θ. Μιχαηλίδη. Το 1991 διορίστηκε Επαρχιακός Δικαστής. Προάχθηκε σε Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή το 2000 και ακολούθως, το 2004, σε Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας και Διοικητικός Πρόεδρος των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας / Κερύνειας. Το 2010 εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Κύπρου, θέση που κατείχε μέχρι τον διορισμό του στο Ανώτατο Δικαστήριο, τον Σεπτέμβριο του 2013. Στη μέχρι σήμερα υπηρεσία του ως Μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, διετέλεσε Πρόεδρος του Μόνιμου, του Πολιτικού και του Ποινικού Εφετείου, καθώς επίσης, και Πρόεδρος της Ολομέλειας και, για σειρά υποθέσεων, της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είναι μέλος του Συμβουλίου της Σχολής Δικαστών, της Επιτροπής Μεταρρύθμισης, του Δικαστηρίου Διαιτησίας και Συμφιλίωσης του ΟΑΣΕ και ad hoc Δικαστής του ΕΔΑΔ. Ως εκπρόσωπος των Δικαστικών αρχών ήταν μέλος της Επιτροπής για Θέματα Σωφρονιστικής Πολιτικής, και ως μέλος της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθούσε, για σειρά ετών, στα γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Βιέννη, τις εργασίες της Επιτροπής Πρόληψης Εγκλήματος και Ποινικής Δικαιοσύνης, η οποία είναι όργανο του Ο.Η.Ε.. Είναι νυμφευμένος με την Ελένη Λιάτσου, δικηγόρο, και πατέρας ενός παιδιού, του Αλέξανδρου.

Κατερίνα Σταματίου

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1960. Αποφοίτησε από το Ε΄ Γυμνάσιο Λεμεσού το 1977. Μετέβη για νομικές σπουδές στο Λονδίνο και αναγορεύτηκε σε barrister-at-law από το Gray’s Inn. Επιστρέφοντας στην Κύπρο εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο στη Λεμεσό. Υπηρέτησε για μία θητεία στην επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού. Διορίστηκε Επαρχιακός Δικαστής το 1993 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Το 2000 προήχθη σε Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή και το 2004 στη θέση της Προέδρου Επαρχιακού Δικαστήριου. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Πάφου και Λεμεσού και διοικητική Πρόεδρος στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου και Λεμεσού.

Στις 16.9.2013 διορίστηκε Δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Είναι παντρεμένη και μητέρα μίας κόρης και ενός υιού.

Δώρα Σωκράτους 

Η Δώρα Σωκράτους γεννήθηκε στη Λεμεσό με γονείς τους Χριστόδουλο και Τερέζα Σωκράτους από την Ποταμιού-Λεμεσού.

Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου για 13 χρόνια.

Στις 20 Νοεμβρίου 1995 διορίστηκε στη θέση του Επαρχιακού Δικαστή, αρχικά στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και μετέπειτα σε άλλα δικαστήρια.

Το Φεβρουάριο του 2004 προήχθηκε σε Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή και στις 20 Ιουνίου του 2011 σε Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Πάφου και Διοικητικός Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου από το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2020, ότε και διορίστηκε Δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Είναι παντρεμένη με τον Ευάγγελο Σωκράτους και μητέρα δύο παιδιών.

Τεύκρος Θ. Οικονόμου

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 20.10.1961.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Άσκησε δικηγορία στη Λάρνακα από το 1987 μέχρι το 1993. Στις 11.1.1993 διορίστηκε Επαρχιακός Δικαστής και στις 19.11.2001 διορίστηκε Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής. Στις 11.2.2008 διορίστηκε Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου, υπηρετήσας ως Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου και ως Διοικητικός Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Την 1.9.2014 διορίστηκε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Υπηρέτησε ως Λέκτορας και Εξεταστής του Νομικού Συμβουλίου.

Το Μάιο 2016, ορίστηκε μέλος της Επιτροπής για την εξέταση των σχολίων της Επιτροπή Greco. Από τον Ιούνιου του 2019, είναι αναπληρωτής διαιτητής στο Δικαστήριο Συμφιλίωσης και Επιδιαιτησίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) (Organization for Security anf Co-operation in Europe - OSCE).

Από τον Οκτώβριο του 2020, ορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ως επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης Αρχών Δικαστικής Δεοντολογίας.

Τον Ιούνιο του 2022, ανέλαβε ως ο Πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής Δικαστικής Υπηρεσίας για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Είναι νυμφευμένος, πατέρας τεσσάρων τέκνων.

Τάσια Ψαρά-Μιλτιάδου

Η Τάσια Ψαρά-Μιλτιάδου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1959 με γονείς τον Μίκη Ψαρά από Βαρώσι και Δώρα Παναγίδου από Βάσα Κοιλανίου. Αποφοίτησε από το Ε΄ Γυμνάσιο Λεμεσού (Λανίτειο) το 1977 και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. ΄Ασκησε δικηγορία για 13 χρόνια, από το 1982 μέχρι 1995, οπότε και διορίστηκε Επαρχιακός Δικαστής αρχικά στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου και αργότερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Το 2003 προήχθη σε Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή και το 2008 σε Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Εκτός από τα νομικά, ενδιαφέρεται για τη Λογοτεχνία, Ιστορία και Τέχνη. Είναι μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου από 15.1.2015.

Νικόλας Σάντη

Ο Νικόλας Γ. Σάντης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο την 5.9.1962. Είναι απόφοιτος του Γυμνασίου Ακροπόλεως Α΄ (1980). Σπούδασε Νομικά (Jurisprudence) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, όπου του απονεμήθηκε o τίτλος Bachelor of Arts (BA Hons) και ακολούθως, διά μετατροπής, ο τίτλος Master of Arts (MA). Κατέχει επίσης πτυχίο Bachelor of Arts (BA) στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University). Είναι κάτοχος διδακτορικού Doctor of Philosophy (PhD) στα Νομικά από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (DPhil) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έτυχε ακαδημαϊκών διακρίσεων. Τον Δεκέμβριο 2020 διορίστηκε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπηρέτησε ως Προσωρινός Επαρχιακός Δικαστής (1995-1996), Επαρχιακός Δικαστής (1996-2004), Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής (2004-2013) και Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου (2013-2020). Διετέλεσε Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λάρνακας-Αμμοχώστου (2019-2020 και 2013-2015), Μέλος του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας (2009-2013) και Μέλος του Κακουργιοδικείου Λεμεσού-Πάφου (2001-2003). Άσκησε τη δικηγορία σε όλο σχεδόν το φάσμα του δικαίου, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου. Συμμετείχε σε Επιτροπές για τη δικαστική μεταρρύθμιση και για την αναθεώρηση των θεσμών πολιτικής δικονομίας. Υπήρξε Εκπαιδευτής Δικαστής στη Σχολή Δικαστών Κύπρου και εκλεγμένος Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Κύπρου για τρεις συνεχόμενες θητείες μέχρι και τον διορισμό του στο Ανώτατο Δικαστήριο (2013-2020). Υπήρξε για περίπου δεκαπέντε έτη Εξεταστής του Νομικού Συμβουλίου στο Ποινικό Δίκαιο και (συντρέχοντα με αυτά) για τέσσερα έτη στο Δίκαιο της Απόδειξης. Δίδαξε Ανακριτική ως ειδικός επιστήμονας (άνευ απολαβών) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ήταν για επτά έτη Μέλος του Συμβουλίου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας, αντιπροσωπεύοντας τη Δικαστική Εξουσία διά επιλογής από το Ανώτατο Δικαστήριο. Το 2012 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου σε Ομάδες Εργασίας κατά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο. Παρέδωσε διαλέξεις σε τοπικά πανεπιστήμια και διεθνή συνέδρια και έγραψε ακαδημαϊκά άρθρα που δημοσιευθήκαν σε Κυπριακά και Διεθνή περιοδικά. Συνέγραψε με τον μ. Τάκη Ηλιάδη, πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το σύγγραμμα Το Δίκαιο της Απόδειξης: Δικονομικές και Ουσιαστικές Πτυχές (Πρώτη Έκδοση: 2014, Δεύτερη Έκδοση: 2016). Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Δυνάμεων Καταδρομών και έτυχε Τιμητικής Διάκρισης για τη διεκπεραίωση των στρατιωτικών του καθηκόντων. Διακρίθηκε σε παγκύπριους και πανελλήνιους αγώνες ως αθλητής του ΓΣΕ στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Το 2004 τιμήθηκε, μαζί με άλλους πρώην αθλητές, από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ) για την προσφορά του στον κλασικό αθλητισμό της Κύπρου. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Χάρης Μαλαχτός

Ο Χάρης Μαλαχτός γεννήθηκε στη Λεμεσό τον Οκτώβριο του 1964.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου και είναι κάτοχος του πτυχίου Bachelor of Laws (LLB).
Στη συνέχεια φοίτησε στα Inns of Court του Λονδίνου και είναι κάτοχος του τίτλου Barrister-at-Law.

Άσκησε τη δικηγορία από το 1989 μέχρι και το διορισμό του στη θέση του Προσωρινού Επαρχιακού Δικαστή την 9.1.1995.
Διορίστηκε Επαρχιακός Δικαστής την 9.1.1996. Προάχθηκε σε Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή την 10.9.2003 και σε Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου την 2.4.2010.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου και του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού, Διοικητικός Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας – Αμμοχώστου και του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Διορίστηκε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου την 15.10.2019

Μιλά ελληνικά και αγγλικά.

Είναι νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Λένα Δημητριάδου-Ανδρέου

Παντρεμένη και μητέρα μίας κόρης.

Ακαδημαϊκά Προσόντα:

• Κάτοχος πτυχίου Νομικής από το Αγγλικό Πανεπιστήμιο Essex (L.L.B. Honors).
• Kάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στο Εμπορικό και Εταιρικό Δίκαιο (Corporate Law) από το Αγγλικό Πανεπιστήμιο Cambridge (L.L.M. Honors)
• Κάτοχος του επαγγελματικού τίτλου Barrister at Law του Gray’s Inn.

Σύντομο Επαγγελματικό Ιστορικό:

• Από το 1989 μέχρι το 1990 ασκούσε το επάγγελμα της δικηγόρου στον ιδιωτικό τομέα.

• Από το 1990 μέχρι τον Νοέμβριο του 1995 υπήρξε Δικηγόρος της Δημοκρατίας στη Νομική Υπηρεσία.

• Διορίστηκε στη Δικαστική Υπηρεσία ως προσωρινή Επαρχιακή Δικαστής τον Νοέμβριο του 1995 και μονιμοποιήθηκε στη θέση αυτή τον Νοέμβριο του 1996. Από την ημερομηνία αυτή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004 κατείχε τη θέση της Επαρχιακής Δικαστού.

• Τον Φεβρουάριο του 2004 προήχθη στη θέση της Ανώτερης Επαρχιακής Δικαστού.

• Τον Οκτώβριο του 2012 προήχθη στη θέση της Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου.

• Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας από 25/4/2013 – 9/9/2016.

• Υπηρέτησε ως Διοικητικός Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας – Αμμοχώστου από 6/2/2017 – 9/9/2019 και ως Διοικητικός Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας από 10/9/2019 – 6/12/2020.

• Από το 2001 μέχρι το 2015 υπήρξε Εξεταστής στο θέμα της Ποινικής Δικονομίας το οποίο αποτελεί ένα από τα θέματα των εξετάσεων για απόκτηση άδειας δικηγόρου από το Νομικό Συμβούλιο.

• Από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι σήμερα είναι εκπαιδεύτρια στην Ομάδα Εκπαιδευτών της Σχολής Δικαστών.

• Από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα διατελεί μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης Αρχών Δικαστικής Δεοντολογίας.

• Στις 7/12/2020 διορίστηκε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 Ιωάννης Ιωαννίδης

Ο Ιωάννης Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963.

Απόφοιτος του Παγκύπριου Γυμνασίου και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άσκησε τη δικηγορία στη Λευκωσία από το 1988. Στις 20.11.1995 διορίστηκε Επαρχιακός Δικαστής και υπηρέτησε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Στις 15.2.2004 διορίστηκε Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής. Στις 12.11.2012 διορίστηκε Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λεμεσού και ως Διοικητικός Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

Στις 7.12.2020 διορίστηκε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Γιασεμή Ν. Γιασεμή

Γεννηθείς στο Τρίκωμο Αμμοχώστου το 1958, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην πόλη της Αμμοχώστου μέχρι την εισβολή το 1974. ΄Ελαβε δε δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, απ’ όπου έλαβε το Πτυχίο Bachelor of Laws (LLB) και το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Master of Laws (LLM).

΄Ασκησε τη δικηγορία από το 1985 έως το 1992, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου. Τον Ιανουάριο του 1993 διορίστηκε Δικαστής Επαρχιακού Δικαστηρίου. Ως Πρωτόδικος Δικαστής, υπηρέτησε σε όλες τις δικαιοδοσίες, περιλαμβανομένης και αυτής του Μόνιμου Κακουργοδικείου, και σε όλες τις βαθμίδες. Διετέλεσε δε για μια θητεία Αντιπρόεδρος της ΄Ενωσης Δικαστών Κύπρου. Διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου τον Ιανουάριο του 2014, όπου και υπηρετεί. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X