ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Διαθεσιμότητα αστυνομικών για μετανάστες: «Δεν προδιαγράφεται τίποτα»

Στο επίκεντρο η έρευνα για τη διαφυγή μεταναστών και τις ευθύνες αστυνομικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε από τον Αρχηγό της Αστυνομίας εναντίον ενός Αξιωματικού και 11 μελών της Δύναμης, από ανώτερο Αξιωματικό που έχει οριστεί, σχετικά με τη διαφυγή μεταναστών από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου στις 11 Νοεμβρίου.

Για την υπόθεση έχουν προκληθεί αντιδράσεις, ενώ η Αστυνομία ξεκαθαρίζει ότι η έρευνα γίνεται για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το πλοιάριο με τους μετανάστες ενώ απέπλευσε στη Κύπρο κατάφερε να διαφύγει και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες σε όποιον διαπιστωθεί και εάν διαπιστωθεί ότι φέρει.

Το πλοιάριο εντοπίστηκε μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής Πισσουρίου και Πάφου και σε αυτό επέβαιναν 11 γυναίκες, 22 άνδρες και 28 παιδιά, ηλικίας 2-16 χρόνων, αναμεσά τους Σύροι πρόσφυγες και Λιβανέζοι υπήκοοι. Στα 61 άτομα παραδόθηκαν κουβέρτες και τρόφιμα από μέλη της Πολιτικής Άμυνας.

Όπως σημείωσε η Αστυνομία σε τοποθέτησή της: «Κατά τις διαβουλεύσεις στην Πάφο οι μετανάστες ανέφεραν ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν να παραμείνουν στην Κύπρο και αναχώρησαν παρά τη θαλασσοταραχή που επικρατούσε και παρά τις προσπάθειες της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας να προστατεύσει τους μετανάστες, μεταφέροντας τους σε ασφαλές καταφύγιο οι ίδιοι συνέχισαν το ταξίδι τους προς τα νοτιοδυτικά».

Από περαιτέρω εξετάσεις της Αστυνομίας Πάφου και μετά και την καταγραφή των στοιχείων τους ενόσω το πλοιάριο βρισκόταν στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου, δεν διαφάνηκε ότι αυτοί είχαν διαπράξει οποιαδήποτε παρανομία και δεν καταζητούνταν, επίσης οι 61 μετανάστες δεν συνελήφθησαν αλλά ούτε και το σκάφος κατασχέθηκε.

«Δεν προδιαγράφεται τίποτα από τη διεξαγωγή της έρευνας»

Σε δηλώσεις του στο 24news, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κ. Χρίστος Ανδρέου, τοποθετήθηκε για την πειθαρχική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον των 12 μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου.

Όπως διευκρίνισε: «Δεν προδιαγράφεται τίποτα από την έρευνα, δεν σημαίνει ότι έχουν καταδικαστεί οι 12 λόγω της διαθεσιμότητας. Δεν έχουν να φοβηθούν και αν δεν έχουν κάνει κάτι δεν θα οδηγηθούν στο Δικαστήριο».

Επίσης, ο κ. Ανδρέου εξήγησε ότι από την έρευνα μπορεί να διαπιστωθεί ότι κανένας από τους 12 δεν έχει διαπράξει πειθαρχικό αδίκημα και να επιστρέψουν με την ολοκλήρωση της έρευνας στην εργασία τους, από την άλλη, μπορεί να διαπιστωθεί ότι άλλα πρόσωπα είχαν ευθύνες που δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και εν τέλει να οδηγηθούν στο Δικαστήριο.

Ο λόγος που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τα 12 μέλη της Αστυνομίας είναι για να διεξαχθεί απρόσκοπτα και χωρίς να επηρεαστεί το μαρτυρικό υλικό της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ανώτερο Αξιωματικό που έχει οριστεί.

Να σημειωθεί ότι είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η πειθαρχική έρευνα αφού πρόκειται να ληφθούν καταθέσεις τόσο από τα μέλη της Δύναμης που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα όσα και από άλλα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται, ενώ θα γίνεται και έκθεση γεγονότων.

Τα γεγονότα της υπόθεσης:

Στις 7 το πρωί της 10ης Νοεμβρίου, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή, Νότια της Κύπρου, σκάφος στο οποίο επέβαιναν 61 μετανάστες. Άκατος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, προσέγγισε το σκάφος και ακολούθως το συνόδευσε με ασφάλεια, στο λιμανάκι Κάτω Πάφου το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Στο χώρο του λιμανιού κλήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς τους μετανάστες.

Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι το σκάφος είχε αναχωρήσει από την Τρίπολη του Λιβάνου, τα ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου, με προορισμό την Ιταλία. Όπως ανέφεραν οι επιβαίνοντες, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, αναγκάστηκαν να προσεγγίσουν τις ακτές της Κύπρου.

Οι επιβάτες του σκάφους εξέφρασαν την επιθυμία τους προς τις αρχές της Δημοκρατίας να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ενώ κανένας από αυτούς υπέβαλε αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου στη Δημοκρατία.

Γύρω στις 7 το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου, το σκάφος απέπλευσε από το λιμανάκι Κάτω Πάφου, ακολουθώντας δυτική κατεύθυνση. Άκατοι της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας εντόπισαν και προσέγγισαν το σκάφος, προτρέποντας τους επιβαίνοντες να επιστρέψουν στο λιμανάκι Κάτω Πάφου, για τη δική τους ασφάλεια. Ωστόσο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, οι επιβάτες του σκάφους, αρνήθηκαν και συνέχισαν την πορεία τους.

Οι άκατοι της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, συνέχισαν τις προσπάθειες, μέχρι τα 52 Ναυτικά Μίλια από τις ακτές της Κύπρου. 

Εν τέλει, τα σκάφη της Λιμενικής τους συνόδευσαν μέχρι την απομάκρυνση τους από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Όσον αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες απέπλευσε το σκάφος από το λιμανάκι Κάτω Πάφου, έχουν τεθεί σήμερα, ενώπιον του Αρχηγού Αστυνομίας οι εκθέσεις του Διοικητή της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και του Αστυνομικού Διευθυντή Πάφου. Μετά από σχετική μελέτη των εκθέσεων, διαπιστώθηκε ότι συντρέχουν εκείνες οι προϋποθέσεις, που απαιτούνται, για διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας.

Ως εκ τούτου, για τη διεξαγωγή της έρευνας, έχει οριστεί Ανώτερος Αξιωματικός.

Παράλληλα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ένας Αξιωματικός και 11 μέλη της Αστυνομίας.

Αντίδραση από τον Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου για τις διαθεσιμότητες 

Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου χαρακτηρίζει άδικη και αχρείαστη την διαθεσιμότητα των δώδεκα συναδέλφων τους μέλη της ΑΔΕ Πάφου και της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο μαζί με το Νομικό τους Σύμβουλο είχαν σήμερα πολύωρη συνάντηση με τους συναδέλφους της ΑΔΕ Πάφου και της Λιμενικής & Ναυτικής Αστυνομίας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ως ΣΑΚ, προστίθεται στην ανακοίνωση, «θεωρούμε άδικη και αχρείαστη την διαθεσιμότητα των δώδεκα συναδέλφων αφού ουδεμία ευθύνη έχουν».

Επισημαίνουν επίσης πως ο Νομικός τους Σύμβουλος θα εκπροσωπήσει τους συναδέλφους μέχρι την ολοκλήρωση της πειθαρχικής έρευνας και την τελική τους δικαίωση.

Καλούν επιπρόσθετα τον Αρχηγό Αστυνομίας να άρει την διαθεσιμότητά τους καθώς θεωρούν ότι δεν είναι θεμιτό να χρησιμοποιηθούν οι συνάδελφοι ως εξιλαστήρια θύματα, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X