ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Covid-19: Η τιμητική θέση της Κύπρου που φέρνει αισιοδοξία

Στην 11η θέση παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού-τεστ η Κύπρος

24news team

«Έχω ένα μήνυμα να στείλω σε όλες τις χώρες: ΤΕΣΤ, ΤΕΣΤ, ΤΕΣΤ». Αυτό δήλωνε στις 16/3 ο Τέδρος Αντχανόμ, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ήθελε να αναδείξει τη σημασία που έχει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 η δυνατότητα ενός κράτους να ελέγχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της, για να έχει όσο το δυνατό ακριβέστερη εικόνα για τη διασπορά, τη θνητότητα κτλ κτλ.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αναλογία της δυνατότητας ενός κράτους στη διενέργεια τεστ σε σχέση με τον πληθυσμό της είναι και λόγος για λήψη μέτρων lockdown και ταυτόχρονα την άρση τους. Στην Ισπανία υπάρχει μια δημόσια συζήτηση σε εξέλιξη πάνω στο θέμα και μέσα από σχετικές λίστες που καταγράφουν τα τεστ ανά 1εκ. πληθυσμού προκύπτει μια πολύ τιμητική θέση για την Κύπρο.

Με βάση στοιχεία όλων των χωρών που προχωρούν σε σχετικές ανακοινώσεις, συνολικά 215, το νησί μας είναι στην 11η θέση με αναλογία 48.129 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η Ελλάδα, για σκοπούς σύγκρισης είναι στη θέση Νο 80 με 7,212.

Στην αύξηση του αριθμού βοήθησαν ασφαλώς οι πρωτοβουλίες που υπήρξαν για έλεγχο στο γενικό πληθυσμό, αρχικά για Πάφο και Αραδίππου και μετά παγκύπρια με το σχέδιο των 20χιλ. τεστ, η υποχρέωση των εργαζομένων σε υπεραγορές κτλ να υποβληθούν σε έλεγχο και άλλα. Το πλάνο είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της εξόδου από το εγκλεισμό να συνεχιστούν οι έλεγχοι αυτοί.

Είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος να έχεις την πραγματική εικόνα της διασποράς του Ιού στην κοινότητα και κατά πόσο η όποια χαλάρωση των μέτρων έφερε αύξησή του προβλήματος ή όχι.

Τα στοιχεία (στα Ισπανικά) εδώ:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Dazhwe41p0fnSpi2GYQ4LwYSPeAphkWhtrms-Xuqie8/edit#gid=1574250010

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X