Έντονη δυσαρέσκεια για την περιορισμένη παρουσία της Λεμεσού στον σχεδιασμό των μεγάλων αναπτυξιακών έργων – Το ΕΒΕΛ ζητά αναθεώρηση των προτεραιοτήτων, ενώ οι δήμοι διεκδικούν χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα
Την αντίδραση οργανωμένων συνόλων, του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου μα και πολιτών προκαλεί στη Λεμεσό ο κρατικός προϋπολογισμός του 2027, καθώς σημαντικά έργα υποδομής, κυρίως για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ουσιαστική κατασκευαστική χρηματοδότηση. Η δυσαρέσκεια που εκφράζεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά πλέον πιο έντονο χαρακτήρα, με το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων να τίθεται στο τραπέζι.
Η παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Μεταφορών για το 2027 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών επανέφερε στο προσκήνιο τις καθυστερήσεις σε μεγάλα οδικά έργα της Λεμεσού. Παρότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου ανέρχεται στα 561,2 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά περίπου 47 εκατομμύρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δεν προβλέπεται η έναρξη κατασκευής των μεγάλων οδικών παρεμβάσεων που διεκδικεί η πόλη.
Μόλις 3,8% των μεγάλων έργων
Με ανακοίνωση, του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την κατανομή των αναπτυξιακών κονδυλίων, επισημαίνοντας ότι από έναν κατάλογο μεγάλων έργων συνολικού κόστους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, μόλις τρία έργα, αξίας 57 εκατομμυρίων, αφορούν την επαρχία Λεμεσού.
Το ποσό αντιστοιχεί στο 3,8% της συνολικής αξίας των συγκεκριμένων έργων, γεγονός που, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τα κριτήρια καθορισμού των κρατικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων. Το ΕΒΕΛ υποστηρίζει ότι η οικονομική συνεισφορά της Λεμεσού δεν αντανακλάται στις δημόσιες επενδύσεις και καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατανομή των κονδυλίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες της πόλης και της επαρχίας.
Το κυκλοφοριακό προβληματίζει και τις ξένες εταιρείες
Η ανησυχία για τις επιπτώσεις του κυκλοφοριακού προβλήματος στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Λεμεσού δεν είναι καινούργια. Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού (ΕΤΑΠ), Ανδρέας Τσουλόφτας, είχε προειδοποιήσει ότι μεγάλες εταιρείες του τομέα της υψηλής τεχνολογίας εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Κύπρο, εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Το πρόβλημα, που αποτελεί πλέον καθημερινό εμπόδιο για εργαζομένους και επιχειρήσεις, επηρεάζει την ελκυστικότητα της Λεμεσού ως έδρας διεθνών εταιρειών, με τους επιχειρηματικούς φορείς να προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση βασικών έργων υποδομής ενδέχεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
Προειδοποίηση για δυναμικότερες αντιδράσεις
Σε πιο δραστικές μορφές διαμαρτυρίας προσανατολίζεται το ΕΒΕ Λεμεσού με τον πρόεδρό του και Πρόεδρο της ΕΤΑΠ Ανδρέα Τσουλόφτα να προειδοποιεί ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σε δηλώσεις του στην «Κ», ο κ. Τσουλόφτας ανέφερε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Λεμεσού, Γιάννη Αρμεύτη, για τη διευθέτηση συνάντησης και τον συντονισμό περαιτέρω ενεργειών. Στη συζήτηση επιδιώκεται να συμμετάσχουν και οι δήμαρχοι Αμαθούντος, Πολεμιδιών και Κουρίου, εξετάζεται δε και το ενδεχόμενο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης.
«Προσωπικά προτίθεμαι να προτείνω και πιο δραστικά μέτρα διαμαρτυρίας, διότι φαίνεται ότι αν δεν διαμαρτυρηθούμε, δεν ενδιαφέρει κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του και της ΕΤΑΠ υποστήριξε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει πλέον σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών και στην επιχειρηματική δραστηριότητα, επισημαίνοντας ότι αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης ακόμη και σε επαφές με ξένους επενδυτές.
Απέρριψε, παράλληλα, τη λογική ότι η οικονομική ανάπτυξη της Λεμεσού περιορίζει την ανάγκη κρατικών επενδύσεων, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες πρέπει να υποστηρίζονται από σύγχρονες δημόσιες υποδομές.
Έργα που παραμένουν σε εκκρεμότητα
Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκεται ο Βόρειος Παρακαμπτήριος, ένα έργο που συζητείται εδώ και χρόνια και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την αποσυμφόρηση του αυτοκινητοδρόμου και τη σύνδεση περιοχών βόρεια της πόλης. Τον περασμένο Ιούλιο, σε συνάντηση των δημάρχων της Μείζονος Λεμεσού με τον τότε Υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη, είχε συμφωνηθεί ότι ο Βόρειος Παρακαμπτήριος αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα. Στόχος ήταν να οριστικοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο ο κατάλογος των αναγκαίων έργων και το κόστος τους, προκειμένου να επιδιωχθεί η συμπερίληψή τους στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, η απουσία ουσιαστικής χρηματοδότησης για την κατασκευή μεγάλων οδικών έργων έχει επαναφέρει τις ανησυχίες για νέες καθυστερήσεις. Αντιδράσεις έχουν εκφραστεί και από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι ζητούν εξηγήσεις από την Κυβέρνηση και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την προώθηση των έργων.
Στο στόχαστρο οι διαδικασίες εγκρίσεων
Ιδιαίτερη κριτική ασκεί ο κ Τσουλόφτας στις διαδικασίες που ακολουθούνται για την έγκριση ώριμων έργων υποδομής. Όπως αναφέρει, έργα για τα οποία έχουν ήδη προχωρήσει οι σχεδιασμοί καθυστερούν στο Υπουργείο Οικονομικών λόγω πρόσθετων απαιτήσεων, όπως η εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας. Υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες αυτές συνεπάγονται πρόσθετο κόστος και σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις, οι οποίες τελικά αυξάνουν και τη δαπάνη κατασκευής. Διερωτήθηκε μάλιστα κατά πόσο είναι αναγκαία η εφαρμογή των ίδιων απαιτήσεων σε βασικές κυκλοφοριακές υποδομές, των οποίων η χρησιμότητα, όπως υποστηρίζει, είναι ήδη εμφανής.
Τι προβλέπεται για τη Λεμεσό
Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνονται κονδύλια για έργα βιώσιμης κινητικότητας, χωρίς ωστόσο να επιλύεται το ζήτημα της χρηματοδότησης των μεγάλων οδικών υποδομών.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ποσό 8,2 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή τεσσάρων σταθμών μετεπιβίβασης Park and Ride στη Λεμεσό και τη Λάρνακα, καθώς και έργα λεωφορειολωρίδων και ποδηλατοδρόμων στη Λεμεσό, αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Στα προγραμματιζόμενα έργα περιλαμβάνεται επίσης η βελτίωση του δρόμου που συνδέει τις κοινότητες Ακρούντας, Διερώνας και Αρακαπά, συνολικού κόστους 9,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι παρεμβάσεις αυτές, ωστόσο, δεν απαντούν στο βασικό αίτημα των τοπικών φορέων για την προώθηση των μεγάλων οδικών έργων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.





























