ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Φοιτητές καταφεύγουν στα κατεχόμενα για να ενοικιάσουν»

Απορρίπτουν τη θέση που εξασφάλισαν λόγω οικονομικής δυσχέρειας

ΚΥΠΕ

Τα προβλήματα στέγασης φοιτητών και οι προτεινόμενες λύσεις, καθώς και το ενδεχόμενο αλλαγής των ωραρίων λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς των δημόσιων συγκοινωνιών, ώστε να εξυπηρετείται η μεταφορά φοιτητών από επαρχία σε επαρχία, συζήτησε την Τετάρτη η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις.

«Εγώ δε θα παρουσιαστώ μικρόψυχος. Είναι η πρόταση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για την παραχώρηση ενός επιδόματος και την εκμετάλλευση κάποιων ξενοδοχειακών μονάδων. Μας ανακοινώθηκαν 4 ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι σε καλό δρόμο αυτή η πρόταση. Υπάρχουν και άλλα σχέδια που αφορούν εστίες και άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν για τη στέγη, όχι μόνο στη Λεμεσό αλλά και στη Λευκωσία. Εκείνο που θα σπρώξουμε τα πράγματα ακόμα περισσότερα είναι στο κομμάτι των μεταφορών», συμπλήρωσε.

Δηλαδή, συνέχισε ο κ. Μυλωνάς, μετακίνηση με φθηνό εισιτήριο αλλά που να εξυπηρετεί τους φοιτητές σε συνεργασία με πανεπιστήμια.

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Αναμένουμε τις απαντήσεις του ωρολογίου προγράμματος των πανεπιστημίων για να συνάδει με τις μετακινήσεις από και προς στις υπόλοιπες πόλεις και βεβαίως το τεράστιο θέμα που αφορά, κατά τη δική μου άποψη, το μέγεθος της βοήθειας που θα δίνεται στους φοιτητές», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ένα κομμάτι που συζητείται, είναι σε εξέλιξη. Το ΤΕΠΑΚ πήρε κάποιες αποφάσεις. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αναμένουμε να δούμε ποιες είναι οι τελικές του αποφάσεις σε σχέση με αυτή τη στήριξη».  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι «όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου δίνει εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις στο πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στο ΤΕΠΑΚ, ο μηδενισμός δεν ωφελεί».

«Επιθυμούν μήπως να διαιωνίζεται το πρόβλημα όταν με την εισήγηση αυτή βρίσκουν στέγη άμεσα 500 φοιτητές του ΤΕΠΑΚ; Εμείς απαντούμε: Αβέρωφ Νεοφύτου και ΔΗΣΥ δίνουμε λύσεις ολοκληρωμένες. Χτίζουμε πρότυπο μοντέλο επίλυσης του προβλήματος με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το οποίο ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι με την αύξηση της επιδότησης στέγασης φοιτητών από το ΤΕΠΑΚ στα 2,5 χιλιάδες ευρώ με κρατική ενίσχυση ανά φοιτητή και τη δυνατότητα εξεύρεσης στέγης σε ξενοδοχεία για όσους έχουν πάνω από 12 μόρια, δίνεται πρακτική και άμεση λύση στο πρόβλημα.

«Λύση από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, την οποία χαιρετίζουμε και καλούμε την κοινωνία να τη στηρίξει ως μια υπεύθυνη και ορθολογική λύση. Να μη χανόμαστε στις αντιπαραθέσεις. Ουσιαστικά δεν αξίζει στους φοιτητές μας που έχουν αυτό το ζήτημα», είπε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του είπε ότι φθάσαμε στο τραγικό σημείο φοιτητές που εξασφάλισαν θέση στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου μας να την απορρίψουν, λόγω οικονομικής δυσχέρειας και μη δυνατότητας να ανταποκριθούν στα ψηλά ενοίκια που υπάρχουν ιδιαίτερα στη Λεμεσό, αλλά πλέον και στη Λευκωσία και στην υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο.

«Το συμπέρασμα που έχουμε εξάγει από τις τοποθετήσεις όλων των αρμοδίων στη συνεδρία είναι ότι η Κυβέρνηση Συναγερμού, της οποίας συνεχιστές θέλουν να είναι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, για άλλο ένα θέμα νίπτει τας χείρας της. Έριξε όλο το βάρος της ευθύνης για να βρεθούν λύσεις για απάβλυνση του προβλήματος στα ίδια τα πανεπιστήμια, χωρίς η ίδια να παίρνει οποιοδήποτε συγκεκριμένο μέτρο στήριξης των φοιτητών και των οικογενειών τους», συμπλήρωσε.

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, στηρίζοντας και τα αιτήματα του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος.

Συγκεκριμένα, όπως είπε μεταξύ άλλων, πρότειναν την αύξηση των κονδυλίων της κρατικής φοιτητικής μέριμνας και συγκεκριμένα του επιδόματος διαβίωσης με συγκεκριμένο ποσό, το οποίο αρνήθηκε το Υπουργείο Παιδείας να συμπεριλάβει στους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς, την εφαρμογή σχεδίου επιδότησης ενοικίου με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και την παρέμβαση της Κυβέρνησης προς του φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΑΗΚ και των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας, ώστε να παρθούν ανάλογες αποφάσεις για μείωση του κόστους υπηρεσιών προς τους φοιτητές με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Ερωτηθείς για την πρόταση στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «θεωρούμε ότι είναι μπαλωματική λύση, η οποία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους φοιτητές να διαμείνουν σε ξενοδοχεία».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του είπε ότι το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγασης για τους φοιτητές, είναι ένα πρόβλημα, το οποίο είναι διαχρονικό, αλλά φέτος οφείλουμε να πούμε ότι είναι πολύ έντονο από ποτέ.

«Θα έπρεπε να γίνουν πολλά τα προηγούμενα χρόνια και αυτό που προφανώς έπρεπε να γίνει. Είναι να κτιστούν επαρκής αριθμός φοιτητικών εστιών, που να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών. Πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει αλλά δρομολογείται, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα θα λυθεί ή θα αμβλυνθεί τα επόμενα τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια όταν ολοκληρωθούν αυτές οι εστίες», πρόσθεσε.

«Έχουμε καταθέσει την άποψη και ευτυχώς και από το Υπουργείο Μεταφορών μας έχει λεχθεί ότι μπορούν τα πανεπιστήμια, στα πλαίσια της νομοθεσίας να το πράξουν αυτό, ότι θα πρέπει τα πανεπιστήμια να βάλουν τα ίδια ποιοτικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία θα απευθύνονται μόνο στους φοιτητές τους, τα οποία σε εύλογο χρονικό διάστημα να μπορούν να λειτουργήσουν, να παραλαμβάνουν τους φοιτητές από συγκεκριμένα σημεία στις πόλεις που βρίσκονται εκτός της πόλης που εδρεύει το πανεπιστήμιο και με άμεσα δρομολόγια, χωρίς καθυστερήσεις, να τους οδηγούν στα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι διαπίστωσαν για ακόμη μια φορά τα εξαιρετικά ψηλά ενοίκια στη Λεμεσό, αλλά και τη μη ύπαρξη διαθέσιμων διαμερισμάτων .

«Μας αναλύθηκε η συμφωνία που έκανε το ΤΕΠΑΚ με το ΠΑΣΥΞΕ και τη διάθεση 162 κλινών από 4 ξενοδοχεία με περίπου €700 χορηγία από το ΤΕΠΑΚ. Επικροτούμε αυτή την προσπάθεια και κάναμε και άλλες εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Το τραγικό όμως ως πολιτεία, ως Κύπρος, ως κράτος, πρόσθεσε, «είναι ότι βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση, δεν προνοήσαμε και αναγκάζονται φοιτητές με ομολογία του ΤΕΠΑΚ να διακόπτουν ή να μην παίρνουν θέσεις και κυρίως εις την Νοσηλευτική του ΤΕΠΑΚ, λόγω των ψηλών ενοικίων και δεύτερον αναγκάζονται οι φοιτητές μας από άλλες πόλεις, κυρίως που φοιτούν στη Λευκωσία είτε από ορεινές περιοχές να καταφεύγουν στα κατεχόμενα για να ενοικιάσουν».

Αυτή την πρόκληση, συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, «την είδα με τα ίδια μου τα μάτια» και αναφέρθηκε στην εμπειρία του.

Οι λύσεις, είπε ο κ. Τρυφωνίδης, που έχουν ειπωθεί οι φοιτητικές εστίες του ενός πανεπιστημίου θέλουν 3 χρόνια, του άλλου 5 χρόνια, επιβάλλεται το κράτος να παρέμβει αποφασιστικά με αύξηση της φοιτητικής χορηγίας και δεύτερον να δώσει κίνητρα στους ιδιώτες είτε πολεοδομικά είτε με πληρωμή του ΦΠΑ, όπως ήταν οι εισηγήσεις των ιδιωτών για να μπορέσουν να ανεγείρουν εστίες και παράλληλα ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης μπορεί να συμβάλει δημιουργικά σε αυτό τον τομέα.

Ανέφερε, επίσης, ότι πιέζουν δημιουργικά για να μπορέσουν να λύσουν ή να αμβλύνουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι στηρίζουν αυτές τις ενέργειες.

«Θέλουμε να στηρίξουμε και την φοιτητική κοινότητα. Θα διατεθούν δωμάτια, τα οποία θεωρώ θα καλύψουν τις οποιεσδήποτε ανάγκες προκύψουν για στέγαση και γενικά και σαν ξενοδοχειακή βιομηχανία, εμείς σε τέτοιες πρωτοβουλίες στεκόμαστε αρωγοί και θα θέλουμε να συμβάλουμε και εμείς με αυτό τον τρόπο , αναδεικνύοντας και το κοινωνικό πρόσωπο της βιομηχανίας», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι από μια συζήτηση που έγινε κατέληξαν στα €700 ως ανώτατη τιμή, η οποία ουσιαστικά αφορά γύρω στα €22 ημερησίως το ενοίκιο, από τα οποία γύρω στα €13 με €14 αφορά το ρεύμα, μετά υπάρχει και το ΦΠΑ, υπάρχουν τα τέλη διανυκτέρευσης, «οπόταν αντιλαμβάνεστε δεν μιλούμε για οποιοδήποτε θέμα κερδοσκοπίας ή κερδοφορίας από αυτή την ενέργεια».

«Στην ουσία επαναλαμβάνω θέλουμε και εμείς με αυτό τον τρόπο να αναδείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια από το ΤΕΠΑΚ μέσω της πρωτοβουλίας που έγινε και βεβαίως αν υπάρχουν άλλες εισηγήσεις ή πρωτοβουλίες στις οποίες θα μπορούσαμε να φανούμε χρήσιμοι , όπως τέθηκε και στην αρμόδια Επιτροπή είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για πόσα ξενοδοχεία μιλάμε, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων είπε ότι μιλάμε για 4 ξενοδοχεία επί του παραλιακού δρόμου της Λεμεσού, όπου περνούν λεωφορεία.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X