ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πήγε... περίπατο η προεδρική χάρη - Φύτευε αβέρτα κάνναβη

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

24news team

Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για υπόθεση ναρκωτικών ωστόσο αποφυλακίστηκε με προεδρική χάρη αλλά αυτός δεν την εκμεταλλεύτηκε με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο κελί.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στον άνδρα (σ.σ εφεσείων), είχε επιβληθεί στις 10.8.2015, ποινή φυλάκισης 5.5 ετών για κατοχή 366 φυτών κάνναβης και ποσότητας κάνναβης, συνολικού βάρους 5,850.83 γρ.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, ωστόσο άσκησε έφεση για την ποινή που του επιβλήθηκε, αφού κρίθηκε ως έκδηλα ανεπαρκής με αποτέλεσμα το Ανώτατο να την αυξήσει σε 8 χρόνια.

Όπως σημειώνει στην απόφαση, την 1.3.2018 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας τις εξουσίες με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, έδωσε χάρη στον εφεσείοντα, αναφορικά με μέρος της ποινής του, με αποτέλεσμα αυτός να αποφυλακιστεί στις 30.8.2019, υπό τον όρο της μη διάπραξης και καταδίκης σε φυλάκιση για νέο αδίκημα. Ο εφεσείων, ως εκ τούτου, είχε ευεργετηθεί με απελευθέρωση του κατά 490 ημέρες νωρίτερα.

Ωστόσο, αυτόςδεν αξιοποίησε την χάρη που του δόθηκε αφού στις 25.10.2021 συνελήφθη εκ νέου, διαπράττοντας σοβαρότατα κακουργήματα της ίδιας φύσης:

Κατοχή 8,826.07 γρ κάνναβης με σκοπό την προμήθεια, κατοχή 19 φυτών κάνναβης με σκοπό την προμήθεια, κατοχή 243 στελεχών φυτών κάνναβης με ρίζωμα με σκοπό την προμήθεια, καλλιέργεια των εν λόγω φυτών κάνναβης. Επίσης βρέθηκε στην κατοχή του μεγάλος αριθμός πλαστών χαρτονομισμάτων συνολικού ποσού €62.200.

Ο καταδικασθείς, παραδέχθηκε το βαρύ κατηγορητήριο που προέκυψε εναντίον του και το Κακουργιοδικείο τον καταδίκασε εκ νέου σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 12 ετών ενώ ως αποτέλεσμα της καταδίκης του σε φυλάκιση ενεργοποιήθηκε το υπόλοιπο της προηγούμενης ποινής φυλάκισης των 490 ημερών.

Ο λόγος της έφεσης

Με την έφεση του αναφέρει ότι το Κακουργιοδικείο δεν έλαβε υπόψη του, κατά την επιμέτρηση της ποινής, την αρχή της συνολικότητας της ποινής, η οποία κατέστη εκδήλως υπερβολική. Επίσης δεν έλαβε υπόψη τους μετριαστικούς παράγοντες, όπως η παραδοχή του και η συνεργασία με την Αστυνομία, η ηλικία του, οι προσωπικές και οι οικογενειακές του περιστάσεις, περιλαμβανομένων των προβλημάτων υγείας, καθώς και η προθυμία του να κατονομάσει και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών. Τέλος, ότι το Κακουργιοδικείο έδωσε υπέρμετρη βαρύτητα στην προηγούμενη καταδίκη του.

Η ομολογία του

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση, ως προς την οποία ορθά το Κακουργιοδικείο διαπίστωσε ότι ο εφεσείων επιδίδεται κατ' επάγγελμα στην καλλιέργεια και προμήθεια ναρκωτικών, τα οποία προωθεί στην αγορά μέσω τρίτων έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. Εν ολίγοις, μιλούμε για κατ' επάγγελμα εμπορία ναρκωτικών», αναφέρει η απόφαση του Ανώτατου.

Σύμφωνα με την ομολογία του, η ποσότητα των 9 σχεδόν κιλών κάνναβής που βρέθηκε στην κατοχή του με σκοπό να τη διοχετεύσει στην αγορά, προέκυψε από τα φυτά κάνναβης που καλλιεργούσε ο ίδιος. Είναι χαρακτηριστικό δε, όπως παρατήρησε το Κακουργιοδικείο, για τον «κύκλο εργασιών του» ότι τα πλαστά χαρτονομίσματα (€62.200), που βρέθηκαν στην κατοχή του, είναι εισπράξεις από εμπορία ναρκωτικών τα οποία κράτησε γιατί κατάλαβε πως ήταν πλαστά.

Καταλήγοντας το Ανώτατο σημειώνει ότι, «Η συνολική ποινή που προκύπτει δεν είναι καθόλου υπερβολική. Αν θα έπρεπε να σχολιαστεί θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ακόμα και ως επιεικής».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση