ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νόμιμες ή παράνομες οι πρακτικές κατασκοπείας;

Συνεχίζεται ο σάλος για το περιβόητο βαν κατασκοπείας

Το κατασκοπευτικό βαν, το οποίο κατασχέθηκε από την Αστυνομία στις 15 Νοεμβρίου έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, τόσο από τα πολιτικά κόμματα, όσο και από την κοινή γνώμη, ενώ συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Θυμίζουμε μάλιστα ότι την Παρασκευή (22/11) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ με αντικείμενο συζήτησης, την προστασία των προσωπικών δεδομένων μετά και από τις δημόσιες καταγγελίες για το βαν των παρακολουθήσεων.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ από πλευράς ΑΚΕΛ βρέθηκε επίσης ο βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Με αφορμή τον σάλο που προκλήθηκε μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την δράση του κατασκοπευτικού βαν, το 24news, προχώρησε σε διαδικτυακή έρευνα, για την «κατασκοπεία» των μυστικών υπηρεσιών σε άλλες χώρες και εάν είναι νόμιμη ή παράνομη.

Δημοσίευμα για έξι χώρες

Κατά την διαδικτυακή έρευνα, εντοπίστηκε δημοσίευμα της Foreignpolicy.com η οποία αναφέρεται σε έξι χώρες (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Βρετανία, Ισραήλ) η οποίες διαθέτουν υπηρεσίες κατασκοπείας.

Στην Ρωσία, η οποία έχει μεγάλη παράδοση στην κατασκοπεία (σ.σ. θυμίζουμε KGB) , σύμφωνα με το δημοσίευμα, πλέον επικεντρώνεται σε ελέγχους για την τρομοκρατία και για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων της.

Η Κίνα, επικεντρώνεται στην βιομηχανική κατασκοπεία και στην ανάλυση δεδομένων που αφορούν την εσωτερική της ασφάλειας.

Από την άλλη, η Ινδία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικεντρώνεται στην αποσταθεροποίηση του Πακιστάν. Το RAW (σ.σ. η υπηρεσία) ιδρύθηκε το 1968 ειδικά για την αντιμετώπιση της πακιστανικής υποστήριξης των μαχητικών ομάδων στην Ινδία, αλλά με την πάροδο των ετών έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο εντυπωσιακές υπηρεσίες πληροφοριών, με ευρείες δραστηριότητες στο Πακιστάν, στη Σρι Λάνκα, στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, και αλλού. 

Το Πακιστάν, τώρα, χρησιμοποιεί την υπηρεσία πληροφοριών της, για αποσταθεροποίηση της Ινδίας. Μάλιστα, το ISI είναι γνωστό για τον αυστηρό έλεγχο που ασκεί σε σχέση με την πολιτική του Πακιστάν και τον ρόλο του στην προστασία του στρατού από την εσωτερική αντιπολίτευση.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας, πλέον ασχολείται περισσότερο με την αντιτρομοκρατία.

Η «Μοσάντ» του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της Ισλαμικής Τρομοκρατίας, ωστόσο είναι πολύ γνωστή για την δράση της, αφού είναι μια από τις διαβόητες μυστικές υπηρεσίες στην υφήλιο. Στο παρελθόν φέρεται να είχε διαπράξει δολοφονίες, μυστικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών εκτός Ισραήλ, επικοινωνία με συνεργαζόμενες μυστικές υπηρεσίες, αποτροπή ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου από τους εχθρούς του Ισραήλ, αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών κατά ισραηλινών στόχων παντού στον κόσμο, ακόμα και επίβλεψη του επαναπατρισμού εβραίων στο Ισραήλ (όπως τους εβραίους της Αιθιοπίας).

Και στις έξι περιπτώσεις, είναι ευδιάκριτο ότι οι μυστικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια ασχολούνται κυρίως με την αντιτρομοκρατία αλλά και την εσωτερική τους ασφάλεια.

Κύπρος

Στο νησί μας, η υπηρεσία πληροφοριών μας, είναι η ΚΥΠ (Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών). Είναι υπεύθυνη για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδρύθηκε το 1970.

Με νόμο που ψηφίστηκε στην Βουλή στις 14 Απριλίου 2016 η Υπηρεσία αναδιοργανώθηκε και πλέον αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή και υπάγεται στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ο νόμος δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 4 Μάιου 2016 και τέθηκε σε ισχύ με την δημοσίευση σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Κυπριακού Συντάγματος.

Η ΚΥΠ συνεργάζεται με αντίστοιχες υπηρεσίες ασφάλειας φίλων και συμμαχικών με την Κύπρο χωρών και ιδιαίτερα με την Ελληνική ΕΥΠ.

Νόμιμες ή παράνομες οι πρακτικές κατασκοπείας;

Σχεδόν όλα τα κράτη – έθνη έχουν αυστηρούς νόμους σχετικά με την κατασκοπεία και η ποινή για τους κατασκόπους είναι στις πλήστες περιπτώσεις σοβαρή, ωστόσο, τα οφέλη που αποκτώνται μέσω της κατασκοπείας είναι συχνά τόσο μεγάλα, που τα χρησιμοποιούν οι περισσότερες κυβερνήσεις και πολλές μεγάλες εταιρίες.

Η πρακτική είναι παράνομη, διότι είναι εξ ορισμού ανεπιθύμητη. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις η κατασκοπεία μπορεί να είναι ένα νομικό εργαλείο επιβολής του νόμου, αλλά σε άλλες μπορεί να είναι παράνομη και να τιμωρείται από το νόμο. 

Η κατασκοπεία είναι μια μέθοδος συλλογής που περιλαμβάνει συλλογή πληροφοριών από πηγές που δεν αποκαλύπτονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X