ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Αυξημένες οι απαιτήσεις της κοινωνίας από την Αστυνομία», λέει ο νέος Υπαρχηγός του Σώματος

Ο κ. Δημητρίου μιλούσε κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία

ΚΥΠΕ

Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της κοινωνίας από την Αστυνομία είναι σαφώς αυξημένες και επίμονες, ανέφερε ο νέος Υπαρχηγός της Αστυνομίας και μέχρι πρότινος Βοηθός Αρχηγός, Δημήτρης Δημητρίου, κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του από τον προκάτοχό του, Χρήστο Μαυρή.

Ο κ. Δημητρίου μιλούσε κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθώς και του Επιτελάρχη της Εθνικής Φρουράς. Ο κ. Δημητρίου διαδέχεται στη θέση του Υπαρχηγού τον Χρήστο Μαυρή, ο οποίος αφυπηρετεί ύστερα από 38 χρόνια ενεργούς υπηρεσίας στο Σώμα.

Στην ομιλία του στη διάρκεια της τελετής, ο κ. Μαυρής ανέφερε πως «είχα την τύχη να συνεργαστώ με επαγγελματίες συναδέλφους, εφοδιασμένους με γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, με ανθρώπους που επιτελούν ένα πραγματικά δύσκολο έργο, πολλές φορές με αυτοθυσία και αυταπάρνηση», προσθέτοντας πως «μετά από όλα αυτά τα χρόνια μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η Αστυνομία αποτελείται στη συντριπτική της πλειοψηφία από ευσυνείδητα και αφοσιωμένα μέλη, πιστά στην αποστολή τους και τον όρκο που έδωσαν την πρώτη ημέρα έναντι της πολιτείας και της κοινωνίας και που ασκούν τα καθήκοντά τους με τιμιότητα, αμεροληψία και ακεραιότητα».

«Στη σημερινή εποχή που ο τόπος μας βιώνει ραγδαίες κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές σε συνδυασμό με την πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει τη σημερινή κυπριακή κοινωνία, αλλά και την ανάπτυξη νέων μορφών εγκλήματος, η Αστυνομία Κύπρου δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε και καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, μιας κοινωνίας που ζητά περισσότερη ασφάλεια, πιο ποιοτικές υπηρεσίες και ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο» ανέφερε ο τέως Υπαρχηγός, προσθέτοντας πως «τα τελευταία χρόνια η Αστυνομία μας έχει πετύχει σημαντικά βήματα προόδου, τόσο στην πρόληψη και εξιχνίαση του εγκλήματος και στην επαγγελματική αναβάθμιση των μελών της, όσο και στον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού και στις κτιριακές εγκαταστάσεις, βελτιώνοντας έτσι το εργασιακό περιβάλλον. Επιπρόσθετα δημιουργήθηκαν νέες επιχειρησιακές δομές, καθιστώντας πιο αποτελεσματική την Αστυνομία».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μαυρής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την «τιμή και εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό μου» και ευχήθηκε στον νέο Υπαρχηγό κάθε επιτυχία στην επιτέλεση των νέων καθηκόντων του.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημητρίου, αφού ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό του, τόνισε πως «αναμφίβολα οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της κοινωνίας, ιδιαίτερα την περίοδο που διάγουμε είναι σαφώς αυξημένες και επίμονες. Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και απρόβλεπτο εργασιακό περιβάλλον, με κινδύνους και απειλές, καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε διάφορες προκλήσεις, όπως αυτές απορρέουν τόσο μέσα από τις παραδοσιακές, όσο και από τις νέες μορφές εγκλήματος», για να προσθέσει πως «μέσα σε αυτό το ασταθές πλαίσιο προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη η αναπροσαρμογή και υιοθέτηση νέων πρακτικών πέραν των παραδοσιακών μεθόδων αστυνόμευσης ώστε να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας θα είναι η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, η οποία απώτερο σκοπό και στόχο έχει να καταστούμε ένας σύγχρονος και ευέλικτος οργανισμός».

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Μαυρή «για την όλη προσφορά του, αλλά και για την άψογη συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπαρχηγός της Αστυνομίας αλλά και κατά την τοποθέτησή του σε διάφορες θέσεις εντός και εκτός αστυνομίας», ενώ συνεχάρη και τον κ. Δημητρίου για τον διορισμό του.

«Είναι πολύ σημαντικό να περιβάλλεσαι από ανθρώπους ικανούς, εργατικούς και εμπιστοσύνης. Η επιτυχία στην προσπάθεια για τη διοίκηση του Αστυνομικού Σώματος βασίζεται στη συνεργασία και την ομαδικότητα. Αν η ηγεσία είναι ενωμένη, τότε είναι και δυνατή να αντιμετωπίσει οτιδήποτε κι αν έλθει ενώπιόν της. Τότε και τα μέλη μας είναι ενωμένα, έτοιμα να εργαστούν ομαδικά με όλες τους τις δυνάμεις για το καλό του τόπου και της πατρίδας. Οφείλουμε να δίνουμε το σωστό παράδειγμα», προσέθεσε σχετικά.

Τέλος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μαυρή για την ολοκλήρωση «38 συναπτών ετών αδιάκοπης υπηρεσίας στην Αστυνομία Κύπρου και στην πατρίδα μας», συγχαρητήρια στον κ. Δημητρίου για τον διορισμό του ως νέου Υπαρχηγού έδωσε και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «θα φέρει σε πέρας με επιτυχία το βαρυσήμαντο έργο που του ανατίθεται».

«Οι συνεχείς και αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Αστυνομία επιβάλλουν της εγρήγορση και τη σκληρή δουλειά ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια αλλά και αποτελεσματικότητα στον ρόλο της. Η κοινωνία έχει υψηλές προσδοκίες και απαιτήσεις από την αστυνομία και μας παρακολουθεί συνεχώς. Θα πρέπει να εργαστείτε ώστε να φανείτε αντάξιοι των απαιτήσεων αυτών», συμπλήρωσε η Υπουργός, καταλήγοντας πως «η κοινωνία έχει υψηλές προσδοκίες και απαιτήσεις από την Αστυνομία και μας παρακολουθεί συνεχώς. Θα πρέπει να εργαστείτε ώστε να φανείτε αντάξιοι των απαιτήσεων αυτών. Με γνώμονα λοιπόν την ευθύνη μας απέναντι στον κάθε πολίτη αυτού του κράτους σάς εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα».

Το βιογραφικό του Υπαρχηγού Αστυνομίας κ. Δημήτρη Δημητρίου

Ο κ. Δημήτρης Δημητρίου γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 19 Δεκεμβρίου του 1963. Εντάχθηκε στις τάξεις της Αστυνομίας τον Ιούλιο του 1984 και αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην Αστυνομική Ακαδημία και στη ΜΜΑΔ, υπηρέτησε σε διάφορα Τμήματα, Διευθύνσεις, Υπηρεσίες και Κλάδους της Αστυνομίας. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Υπεύθυνος στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής στην ΑΔΕ Λευκωσίας και Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου. Υπηρέτησε, επίσης, ως Αστυνομικός Διευθυντής στο Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου, ως Αστυνομικός Διευθυντής στην Επαρχία Λευκωσίας, καθώς και ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Δ.Ε.Ε. & Δ.Α.Σ.), ενώ από τον Αύγουστο του 2017 προήχθη στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού. Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι και τον Αύγουστο του 2019 κατείχε τη θέση του Βοηθού Αρχηγού Εκπαίδευσης, ενώ από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 εκτελούσε καθήκοντα Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων. Στις 14 Φεβρουαρίου, 2022, διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη θέση του Υπαρχηγού Αστυνομίας.

Είναι κάτοχος πτυχίου στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από το οποίο απέκτησε τον τίτλο Bachelor of Law. Κατέχει επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διεύθυνσης (Μ.Ι.Μ.), Master of Arts με εξειδίκευση στον Στρατηγικό Σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο του Middlesex του Λονδίνου και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Αμυντική Πολιτική και Εθνική Στρατηγική από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Περαιτέρω, κατέχει Πιστοποιητικό Διερεύνησης και Αναπαράστασης Τροχαίων Δυστυχημάτων, το οποίο απέκτησε, με υποτροφία, από το Northwestern University του Σικάγο των Η.Π.Α. Δέον να σημειωθεί ότι έχει διοργανώσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων, στα πλείστα των οποίων συμμετείχε και ως διδάσκων. Παράλληλα, έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά, δεκάδες άρθρα για γενικά θέματα που αφορούν την Αστυνομία, εστιάζοντας ωστόσο, σε θέματα οδικής ασφάλειας. Έχει δε παρακολουθήσει σωρεία σεμιναρίων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό σε θέματα Διοίκησης, Οδικής Ασφάλειας, Καταστάσεων Κρίσεως, Διαπραγματεύσεις Ομήρων κ.ά..

Σημειώνεται ότι, είναι Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Λευκωσίας και Πρόεδρος του Κυπριακού Τμήματος του Διεθνούς Συνδέσμου Αστυνομικών (International Police Association – I.P.A.). Το 2012 και το 2019 εξελέγη, για 2 συνεχόμενες θητείες, ως Εσωτερικός Ελεγκτής (Internal Auditor) του Διεθνούς Συνδέσμου Αστυνομικών (I.P.A.), ενώ τον Οκτώβριο του 2019, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου του εν λόγω Συνδέσμου, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας εξελέγη Πρόεδρος, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023, της Επιτροπής Επαγγελματικών Θεμάτων του I.P.A.. Επιπρόσθετα, τον Απρίλιο του 2019 εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (Executive Committee) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τροχαίας (TISPOL), το οποίο μετονομάστηκε, κατά το 2020, σε ROADPOL.

Διετέλεσε, περεταίρω, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανώτερων Αξιωματικών της Αστυνομίας, μέλος των Διεθνών Επιτροπών για Επαγγελματικά και Κοινωνικά Θέματα του Διεθνούς Συνδέσμου Αστυνομικών, Ταμίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Κύπρου (Α.Ε.Α.Κ.) και μέλος της Ομάδας Εργασίας για την ετοιμασία του Παγκύπριου Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια (2002-2006), το οποίο ετοιμάστηκε από το ΕΤΕΚ, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Καταληκτικά ,αναφέρεται ότι κατά το 2016 υπήρξε μέλος Επιτροπής της Αστυνομίας που συστάθηκε από τον Αρχηγό με σκοπό την ετοιμασία επιστημονικής μελέτης για μείωση των τροχαίων συγκρούσεων στην Κύπρο, ενώ το 2019 διετέλεσε Πρόεδρος Επιτροπής της Αστυνομίας, η οποία προέβηκε στην εκπόνηση μελέτης, η οποία επικεντρώθηκε στο τροχαίο πρόβλημα που ταλανίζει την πρωτεύουσα, Λευκωσία.

Είναι νυμφευμένος με την Ελένη Δημητρίου και έχουν τρία παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X