ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυξάνονται οι σεισμόπληκτοι στα κατεχόμενα

Τι αναφέρει ο Ερσίν Τατάρ

ΚΥΠΕ

Έχουν καταγραφεί 3.721 σεισμοπαθείς σε 8 συνολικά «επαρχίες» στα κατεχόμενα, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά ενώ υπάρχουν και σεισμοπαθείς που βρίσκονται ήδη στα κατεχόμενα και δεν έχουν καταγραφεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γενί Ντουζέν, οι σεισμοπαθείς συνωστίζονται σε σπίτια τους ενός ή των δύο υπνοδωματίων που δεν έχουν τις δυνατότητες να φιλοξενήσουν τόσο πολλά άτομα.

Όπως αναφέρει το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται πως ο εντοπισμός μη καταγεγραμμένων σεισμοπαθών είναι εύκολος στις αγροτικές περιοχές, αλλά δύσκολος στα κέντρα των πόλεων. Οι μη καταγεγραμμένοι σεισμοπαθείς που πηγαίνουν σε αγροτικές περιοχές χωρίς να ζητήσουν βοήθεια εντοπίζονται χάρη στους «κοινοτάρχες».

Οι περισσότεροι σεισμοπαθείς έχουν καταφύγει στην επαρχία Λευκωσίας (1.721) και ακολουθεί η Κερύνεια (1.200), η Αμμόχωστος (330), η Λάπηθος (318), η Ακανθού (75), η Καρπασία (40), το Λευκόνοικο (23) και το Τρίκωμο (14).

Υπό τον έλεγχο της «τουρκικής πρεσβείας» το θέμα της καθόδου των σεισμοπαθών

Η Γενί Ντουζέν σημειώνει επίσης πως η «κυβέρνηση» δεν έχει καμία πληροφορία για τον αριθμό των σεισμοπαθών στα κατεχόμενα, ούτε για τη βοήθεια που θα λάβουν, ούτε για τη ζωή που θα ζήσουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι «αρχές», γράφει, η διαδικασία διεξάγεται εξ ολοκλήρου από την τουρκική «πρεσβεία» στη Λευκωσία. Το «υπουργείο εσωτερικών», το οποίο είναι αρμόδιο για τον πληθυσμό, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τους σεισμοπαθείς δεν βρίσκονται στην κατοχή του, αλλά στην «επιτροπή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών» της «πρωθυπουργίας», ενώ η εν λόγω «επιτροπή» πέταξε το μπαλάκι στην τουρκική «πρεσβεία». Η εφημερίδα γράφει ότι επικοινώνησε με την τουρκική «πρεσβεία», η οποία δεν έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των σεισμοπαθών στα κατεχόμενα.

Η «σκηνή βοήθειας», η οποία στήθηκε στο «κλειστό στάδιο Ατατούρκ» της κατεχόμενης Λευκωσίας, αναφέρεται, σε συνεργασία με την AFAD της Τουρκίας, διένειμε τρόφιμα και ρουχισμό σε περίπου 1.200 άτομα από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, από τις 23 Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι η οργάνωση της βοήθειας που θα παρέχεται έχει μεταφερθεί στην τουρκική «πρεσβεία», δεν μπορούν να κοινοποιηθούν αξιόπιστα στοιχεία. Επιπλέον, δεδομένου ότι «δήμοι» και μη κυβερνητικές οργανώσεις, παρέχουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους, εκτιμάται ότι ο αριθμός από το κλειστό στάδιο θα είναι ελλιπής.

Η τουρκική «πρεσβεία», έχει δημιουργήσει έναν κωδικό QR στο πλαίσιο του «E-Devlet (ηλεκτρονικό κράτος)» για όσους θα λάβουν βοήθεια. Οι σεισμόπληκτοι που θα υποβάλουν αίτηση για βοήθεια πρέπει να έχουν πρόσβαση και να συμπληρώσουν την αίτηση μέσω αυτού του κωδικού QR μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Αφού συμπληρώσουν τη φόρμα, οι σεισμοπαθείς μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αιτούμενη βοήθεια μετά το μήνυμα επιβεβαίωσης.

Προκειμένου να εξακριβωθεί ο εκτιμώμενος αριθμός των σεισμοπλήκτων που κατέφυγαν στα κατεχόμενα, η εφημερίδα ζήτησε από το «υπουργείο παιδείας» τον αριθμό των νεοεισαχθέντων σεισμοπλήκτων μαθητών. Το «υπουργείο» ανακοίνωσε ότι 504 σεισμοπαθείς είχαν εγγραφεί σε σχολεία μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου.

Ο Χουσεϊν Τζαχίτογλου, ο οποίος διευθύνει την «επιτροπή διαχείρισης καταστροφών» δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη φθάσει σε αυτόν και όλα τα αρχεία βρίσκονται στην τουρκική «πρεσβεία». Τα στοιχεία που αναμένει να λάβει, είπε, είναι ο αριθμός των ατόμων που έκαναν αίτηση στη «σκηνή βοήθειας» στο «Ατατούρκ». «Όλα τα αρχεία εκτός από αυτό βρίσκονται στην πρεσβεία. Η πρεσβεία έχει δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα για την είσοδο των σεισμοπλήκτων. Οι άνθρωποι κάνουν τις αιτήσεις τους σχετικά με τα αιτήματά τους μέσω αυτού του συστήματος».

Η Χαλκίν Σεσί γράφει σήμερα ότι σε μία μόλις βδομάδα εγγράφηκαν 120 σεισμόπληκτοι μαθητές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κενός χώρος «ενώ η σημερινή εκπαιδευτική υποδομή είναι ήδη ανεπαρκής για τον υφιστάμενο πληθυσμό». Η κάθοδος των σεισμοπαθών οξύνει το πρόβλημα, προστίθεται.

Στο μεταξύ, το «υπουργείο υγείας» ανακοίνωσε ότι ομάδες του «υπουργείου» μαζί με τις «υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας» επισκέπτονται σπίτια όπου διαμένουν οι σεισμόπληκτοι από την Τουρκία και διεξάγουν ελέγχους υγείας. Ελέγχονται επίσης οι εμβολιασμοί παιδιών, ώστε να ολοκληρώσουν τα απαιτούμενα σχήματα.

Ο Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε τον «δήμο» Αμμοχώστου με τον «δήμαρχο», Σουλεϊμάν Ουλούτσαϊ να δηλώνει ότι μέχρι στιγμή περίπου 650 οικογένειες σεισμόπληκτων από την Τουρκία έχουν φτάσει στην πόλη και ο «δήμος» βοηθά τις 320 από αυτές.

Ο πόνος των Τουρκοκυπρίων είναι μεγάλος και δεν θα ξεχαστεί, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης για την απώλεια των ζωών Τ/κ στο σεισμό, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν αποφάσεις για να τιμήσουν την μνήμη των Τουρκοκυπρίων θυμάτων με τη μορφή ονοματοδοσίας κλειστών γυμναστηρίου, είτε με την ανέγερση μνημείου.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση