ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτός είναι ο στόχος χωρητικότητας για τις Κεντρικές Φυλακές

Όλα όσα δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου

ΚΥΠΕ

Το τελικό πλάνο είναι να δημιουργηθεί μία φυλακή χωρητικότητας 1.200 ατόμων κάτι που θα καλύψει τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βάθος χρόνου, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου. Πρόσθεσε ότι με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και την έναρξη μελετών για την ανέγερση ακόμη μιας πτέρυγας στον χώρο των φυλακών, θα ανακουφιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι το Σώμα ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου για την αναβάθμιση στις κτιριακές εγκαταστάσεις των Κεντρικών Φυλακών προσθέτοντας ότι "ο υπερπληθυσμός στις φυλακές είναι ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο θα προσπαθήσουμε να ανακουφίσουμε άμεσα μαζί με την συμβολή του Υπουργείου Μεταφορών, το οποίο έχει συνδράμει και στην κοστολόγηση των έργων αλλά το έχει θέσει και ως ύψιστη προτεραιότητα του Τμήματος Δημοσίων Εργων που θα αναλάβει την ολοκλήρωση των εργασιών".

Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έναρξη μελετών που είναι απαραίτητες για την ανέγερση ακόμη μιας πτέρυγας στον χώρο των φυλακών.

"Αυτά τα δύο μέτρα μαζί αναμένεται ότι μέσα σε βάθος χρόνου θα ανακουφίσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια ως Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή τον υπερπληθυσμό στις Κεντρικές Φυλακές" τόνισε η Υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η πρώτη φάση η οποία είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα πλαίσια του ενός χρόνου, χωρίς αυτό να είναι τελεσίδικο, διότι το πρόγραμμα εργασιών βρίσκεται υπό μελέτη από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. "Όμως αυτό είναι το αρχικό πλαίσιο που έχουμε υπόψη μας" συνέχισε.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος πού είναι η εκπόνηση των αναγκαίων τεχνικών μελετών είπε ότι δεν μπορεί να καθορίσει χρονοδιάγραμμα, όμως ανέφερε πως προτεραιότητα έχει η εκπόνηση των μελετών και «από κει και πέρα θα πρέπει να πάρουμε την έγκριση και του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά να ενταχθεί και στο πρόγραμμα εργασιών του Υπουργείου Μεταφορών».

Σε ό,τι αφορά στους αριθμούς, είπε ότι η πρώτη φάση θα δώσει περίπου 220 επιπρόσθετες κλίνες με τις μετατροπές και πρόσθεσε ότι υπάρχει έγκριση για 50 θέσεις δεσμοφυλάκων διότι όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση σε πτέρυγα ασφαλείας εάν δεν υπάρχει και το απαραίτητο προσωπικό.

Σημείωσε ότι το τελικό πλάνο είναι να δημιουργηθεί μία φυλακή χωρητικότητας 1.200 ατόμων το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βάθος χρόνου. Σήμερα στις φυλακές φιλοξενούνται 939 άτομα και ο αριθμός κυμαίνεται περίπου μεταξύ 950 και 1050 ατόμων, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα εάν οριστικά πλέον εγκαταλείπεται ο σχεδιασμός για ανέγερση νέων κεντρικών φυλακών σε χώρο εκτός της περιοχής, είπε ότι η γη δεν είναι πλέον απαλλοτριωμένη όπως ήταν τότε, άρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο χώρος για να υλοποιηθεί εκείνο το έργο. Σημείωσε ότι εκείνο το έργο ήταν πριν 10 χρόνια με ένα κόστος μόνο του κτιρίου που έφθανε στα 128 εκατομμύρια συν ΦΠΑ "αντιλαμβάνεστε ότι 10 χρόνια αργότερα οι τιμές έχουν αυξηθεί και δεν έχουμε ούτε τη γη" είπε.

"Πρέπει να βρούμε μία άμεση λύση και η λύση αυτή είναι η αναδιαμόρφωση στο χώρο των φυλακών και ταυτόχρονα η εκπόνηση μελέτης για ανέγερση μιας νέας πτέρυγας στις Κεντρικές Φυλακές" κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση