ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτές είναι οι κατηγορίες αγαθών που μειώνεται το ΦΠΑ

Η απόφαση του Υπ. Συμβουλίου

Ανακοινώσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με τίτλο ‘Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας τροποποιητικό ως Αριθμός 2 Νόμος του 2023’, βάσει του οποίου, για σκοπούς αξιοποίησης των νέων προνοιών της Κοινοτικής Οδηγίας που ρυθμίζει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, προτείνονται τα ακόλουθα:

Υιοθέτηση συντελεστή ΦΠΑ χαμηλότερο από 5% που να ανέρχεται σε 3% για τις ακόλουθες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών:

Δικαίωμα εισόδου από την 1η παράσταση θεατρικών παραστάσεων μουσικών και χορευτικών έργων κλασικών έργων.

Υπηρεσίες καθαρισμού αποκομιδής απορριμμάτων και επεξεργασίας αποβλήτων, εκτός από αυτές που παρέχονται από κρατικές Αρχές, Αρχές τοπικής διοίκησης και οργανισμούς δημοσίου δικαίου.

Διάθεση και επεξεργασία λυμάτων και εκκένωσης δεξαμενών και βιομηχανικών δεξαμενών.

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 5% σε 3% στις ακόλουθες κατηγορίες αγαθών που προορίζονται για προώθηση των πολιτιστικών αγαθών και αγαθών που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση πολιτών με ειδικές ανάγκες:

Η παράδοση βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών που παρέχονται ως υλικό υπόδημα είτε ηλεκτρονικά είτε και στις δύο μορφές.

Eιδικές ανυψωτικές συσκευές, σκάλες, ανελκυστήρες, μηχανήματα, ανεβοκατεβάσματος αναπήρων και παρόμοια που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση αναπήρων ατόμων.

Αμαξάκια τύπου πολυθρόνας και άλλα οχήματα για αναπήρους.

Είδη και συσκευές ορθοπεδικές, στα οποία περιλαμβάνονται και ιατροχειρουργικές ζώνες και επίδεσμοι, νάρθηκες, υποστηρίγματα και άλλα είδη και συσκευές για κατάγματα.

Ένταξη των ακόλουθων ειδών για την προσωπική χρήση των τυφλών και αναπήρων προσώπων στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ:
Γραφομηχανές με χαρακτήρες και ειδικές ηλεκτρονικές γραφομηχανές για ανάπηρα πρόσωπα.

Δεύτερον, αμαξάκια τύπου πολυθρόνας και άλλα οχήματα για ανάπηρους, έστω και με κινητήρα για άλλο μηχανισμό προώθησης, εφόσον προορίζονται αποκλειστικά για προσωπική χρήση από αναπήρους.

Τα μέτρα δεν αναμένεται να διαταράξουν τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται περίπου σε 3,5 εκατομμύρια ετησίως.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση