ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτά είναι τα φίδια που μπορεί να αντικρίσουμε στην Κύπρο - Εικόνες

Δείτε τα είδη

24news team

Τα φίδια ξύπνησαν από το τέλος, περίπου, του Απρίλη και είναι περισσότερο δραστήρια λόγω της προσπάθειας τους να βρουν τροφή, νερό, αλλά και για λόγους ζευγαρώματος. Αν και η κινητικότητα των φιδιών σταματά την περίοδο του καλοκαιριού ένεκα των υψηλών θερμοκρασιών αυτό δεν είναι απόλυτο, αφού σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται το βράδυ.

Στην Κύπρο συναντούμε οκτώ είδη φιδιών με τρία από αυτά να φέρουν δηλητήριο, ωστόσο, μόνο το ένα είδος θεωρείται επικίνδυνο για τον άνθρωπο. 

Συγκεκριμένα, τα δύο είδη φιδιών, ο σαπίτης ή σαιττάρης (Malpolon insignitus) και το αγιόφιδο ή ξυλόδροπης (Telescopus fallax), διαθέτουν δηλητήριο το οποίο δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον άνθρωπο. Αυτό το δηλητήριο είναι κυρίως αποτελεσματικό μόνο για την εξουδετέρωση της λείας τους.

Το τρίτο δηλητηριώδες φίδι, η οχιά ή φίνα (Macrovipera lebetina), διαθέτει ισχυρό δηλητήριο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για τον άνθρωπο, αν αυτό εισχωρήσει μέσω του δαγκώματος στον οργανισμό.

Τα οκτώ είδη φιδιών:

Macrοvipera lebetina-Φίνα

Dolichophis jugularis-θερκό ή Μαύρο φίδι

Hierophis cypriensis-Κυπριακό φίδι

Telescopus fallax-Αγιόφιδο

Hemmorrhois nummifer-Δρόπης

Malpolon insignitus-Σαίττα

Natrix natrix cypriaca-Νερόφιδο

Typhlops vermicularis-Ανίλιος

Όχι πανικός!

Σε περίπτωση που συναντηθούμε με ένα δηλητηριώδες φίδι σίγουρα δεν πρέπει να πανικοβληθούμε ούτε να προσπαθήσουμε να ενοχλήσουμε ή να θανατώσουμε το φίδι. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε ήρεμα.

Συστήνεται δε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν κυκλοφορούμε στην ύπαιθρο να φοράμε ψηλά παπούτσια και μακριά παντελόνια, για την προστασία μας σε περίπτωση που πατήσουμε κάποια οχιά. Επίσης, εισήγηση γίνεται να χρησιμοποιείται ένα ραβδί ή βέργα για να χτυπάμε και να ανακατεύουμε τα χόρτα/ θάμνους μπροστά μας, ούτως ώστε οτιδήποτε υπάρχει να απομακρύνεται από τον δρόμο μας έγκαιρα. Τα φίδια έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τους κραδασμούς του εδάφους σε υψηλές εντάσεις και να φεύγουν από μόνα τους.

Πως διώχνουμε τα φίδια;

1) Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απώθησης των φιδιών είναι η καθαριότητα του χώρου μας.

2) Κλείνουμε όλες τις πόρτες του σπιτιού για να μην μπορούν τα φίδια να μπουν όταν ψάχνουν δροσερό μέρος.

3) Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία τοποθετούμε περίφραξη στον κήπο με οπές μικρότερες του ενός εκατοστού.

4) Φυτεύουμε στον κήπο φυτά που διώχνουν τα φίδια. Αν και δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο κάποια φυτά όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, ο κατιφές , το μελισσόχορτο και άλλα απωθούν με τις μυρωδιές που βγάζουν τα φίδια από τον χώρο μας.

5) Έχουμε για κατοικίδια γάτες.

6) Προσπαθούμε να διατηρούμε τον κήπο μας καθαρό από τρωκτικά γιατί προσελκύουν τα φίδια.

7) Χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα απωθητικά φιδιών, τα οποία δεν έχουν σκοπό να θανατώσουν τα φίδια.

Ποια είναι τα 3 πιο αποτελεσματικά απωθητικά φιδιών

Snake Οut stick απωθητικό φιδιών

Το Snake out stick είναι ένα φυσικό απωθητικό φιδιών, το οποίο βασίζεται στη δραστική ουσία margosa. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και θεωρείται το καλύτερο της αγοράς. Το τοποθετούμε σε μέρη περιμετρικά του χώρου που θέλουμε να προστατέψουμε και απομακρύνει τα φίδια με χρήση ήχου, δόνησης και με την οσμή που βγάζει. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν επηρεάζεται από βροχές και υγρασία.

Απωθητικό φιδιών σε σκόνη

Είναι η σκόνη που υπάρχει μέσα στο stick που αναφέραμε προηγουμένως. Έχει ακριβώς την ίδια δραστική ουσία και μπορούμε να σχηματίσουμε με αυτή μία γραμμή περιμετρικά του χώρου μας. Παρέχει υψηλή προστασία από φίδια σε κάμπινγκ και άλλους χώρους.

Απωθητικό για φίδια σε κόκκους

Είναι φυσικό απωθητικό φιδιών σε μορφή κόκκων με δραστική ουσία geraniol. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πολύ ανθεκτικό στην υγρασία και απωθεί τα ερπετά για αρκετούς μήνες.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση