ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτά είναι τα φίδια που μπορεί να αντικρίσουμε φέτος (Pics)

Η φίνα και άλλα επτά φίδια της κυπριακής υπαίθρου

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στην Κύπρο και ήδη τα πρώτα φίδια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην φύση. Ήδη, συμπολίτες μας αναφέρουν ότι έχουν συναντήσει τις δηλητηριώδεις φίνες, ενώ αρκετοί εξ αυτών, έχουν σκοτώσει τέτοια φίδια. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Τμήμα Δασών, έχει αναρτήσει ένα κείμενο μαζί με τις φωτογραφίες των οκτώ ειδών φιδιών της Κύπρου, με σκοπό να ενημερώσει και να αποτρέψει την εξολόθρευσή τους.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, «τα φίδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τροφικής αλυσίδας. Ο αδικαιολόγητος φόβος, η προκατάληψη και η έλλειψη ενημέρωσης οδηγεί πολλές φορές σε άδικο θάνατο με κόστος για την βιοποικιλότητα και το περιβάλλον γενικότερα. Τα φίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον αφού η κυρίως τροφή τους αποτελείται από τρωκτικά. Μείωση των πληθυσμών τους αποτελεί πλήγμα και μείωση των φυσικών εχθρών των τρωκτικών οδηγώντας τον άνθρωπο σε χρήση δηλητηρίων και άλλων επιζήμιων μεθόδων καταπολέμησης που στοιχίζουν τόσο στον ίδιο όσο και στο περιβάλλον».

Στην ίδια ανάρτηση, βρίσκουμε τις φωτογραφίες και τις ονομασίες των φιδιών:

Φωτο 1: Macrοvipera lebetina-Φίνα

Φωτο 2: Dolichophis jugularis-θερκό ή Μαύρο φίδι

Φωτο 3: Hierophis cypriensis-Κυπριακό φίδι

Φωτο 4: Telescopus fallax-Αγιόφιδο

Φωτο 5: Hemmorrhois nummifer-Δρόπης

Φωτο 6: Malpolon insignitus-Σαίττα

Φωτο 7: Natrix natrix cypriaca-Νερόφιδο

Φωτο 8: Typhlops vermicularis-Ανίλιος

Το Τμήμα Δασών ενημερώνει, επίσης, ότι τα φίδια προστατεύονται από νομοθεσία και οδηγίες: «Όλα τα φίδια προστατεύονται τόσο από Ευρωπαικές οδηγίες ή Συμβάσεις όσο και από την Εθνική νομοθεσία Ν.153/2003 για την προστασία της φύσης κ της άγριας ζωής».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X