ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυστηροποιούνται οι ποινές για πρόκληση πυρκαγιάς

Τα όσα δήλωσε ο Γ. Εισαγγελέας μετά τη σύσκεψη

ΚΥΠΕ

Εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο και αυστηροποιούνται οι ποινές για πρόκληση πυρκαγιάς ενώ εντάσσεται στον ποινικό κώδικα «αδίκημα απόλυτης ευθύνης» για χωρίς εκ των προτέρων, εξασφάλιση άδειας, για καψάλισμα ή χρήση μηχανημάτων τα οποία ενέχουν υψηλό κίνδυνο πρόκλησης φωτιάς, ακόμη κι αν δεν προκληθεί πυρκαγιά, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης. Ο χρονικός ορίζοντας κατάθεσης των σχετικών νομοθετημάτων στη Βουλή προς έγκριση είναι το τέλος του έτους, δήλωσε ο κ. Σαββίδης, μετά από σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών, Γεωργίας, Δικαιοσύνης και των επικεφαλής της Αστυνομίας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Τμήματος Δασών.

Πρόσθεσε ότι «η σύσκεψη αυτή ήταν αποτέλεσμα της εμπειρίας που είχαμε με την πυρκαγιά στις αρχές Ιουλίου μετά την εκδήλωση της οποίας ως Νομική Υπηρεσία μελετήσαμε το νομοθετικό πλαίσιο και διαπιστώσαμε διάφορες ελλείψεις και κενά όπως επίσης και συγκρούσεις μεταξύ των νομοθεσιών».

Όπως είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, έχει στείλει στις 9 Ιουλίου «επιστολή στους έντιμους Υπουργούς με την οποία τους ζητούσα να πραγματοποιήσουμε τη σύσκεψη αυτή αφού μελετηθούν κάποιες διαπιστώσεις» οι οποίες αφορούν στο ότι «διαφορετικές νομοθεσίες προβλέπουν διαφορετικές ποινές στα θέματα της πρόκλησης πυρκαγιών κάτι το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στο δίκαιο και στη δυνατότητα να προχωρήσουμε με ικανοποιητική προώθηση των υποθέσεων στα δικαστήρια».

Σημείωσε ότι έγινε «μια πολύ σοβαρή δουλειά από τότε που έστειλα αυτή την επιστολή μέχρι σήμερα τόσο από τα συναρμόδια υπουργεία τα οποία συνέστησαν μια ομάδα εργασίας, η οποία μελέτησε τις υφιστάμενες νομοθεσίες και ετοίμασε ένα πίνακα με τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν, όσο και από λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας ο οποίος εντόπισε τα κενά, τις ελλείψεις, τις συγκρούσεις που υπάρχουν στα νομοσχέδια».

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι «σήμερα πήραμε σημαντικές αποφάσεις και φάνηκε καθαρά η πολιτική βούληση όλων των εμπλεκομένων Υπουργών την οποία θα βοηθήσουμε ως Νομική Υπηρεσία όσο πιο πολύ μπορούμε» προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός πλαισίου, «το οποίο να είναι και πολύ αυστηρό αλλά την ίδια ώρα να είναι και ευέλικτο και άμεσο έτσι ώστε να μπορούν δραστηριότητες οι οποίες προκαλούν τις καταστροφικές πυρκαγιές να τιμωρούνται πριν καν δημιουργήσουν το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών».

Πρόσθεσε ότι «ήδη η Επιτροπή που συστάθηκε από τα τρία Υπουργεία θα εμπλουτιστεί με ανώτερο λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας και έχει συμφωνηθεί ότι η επόμενη συνάντησή τους θα είναι την ερχόμενη Τρίτη για να προχωρήσουν στο θέμα της ανάλυσης του νομοθετικού πλαισίου και της υποβολής εισηγήσεων για βελτίωση και διόρθωση του όλους συστήματος».

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «δώσαμε κατευθύνσεις και επειδή πιστεύουμε όλοι ότι το θέμα είναι και σοβαρό και επείγον συμφωνήσαμε να ξαναβρεθούμε στις 9 Νοεμβρίου για να έχουμε το πλεονέκτημα του να πάρουμε τις εισηγήσεις της ομάδας εργασίας ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή».

«Θα προσπαθήσουμε όλοι να δουλέψουμε πάνω σε αυτή τη βάση για να έχουμε και ένα γρήγορα νομοτεχνικά ελεγμένο κείμενο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη Βουλή», δήλωσε ο κ. Σαββίδης.

Σημείωσε ότι «τέθηκαν από τους Υπουργούς θέματα αυστηροποίησης των ποινών, τέθηκε το θέμα της μελέτης και ένταξης της δυνατότητας κοινωνικής εργασίας ως μέρος της ποινής και τέθηκαν θέματα επέκτασης του φάσματος των ποινών έτσι ώστε να καλύπτουν και πλήρη αποζημίωση για όλες τις ζημιές που ενδεχομένως να προκληθούν από πυρκαγιές».

Επίσης, κατά τη σύσκεψη, τέθηκε θέμα κατηγοριοποίησης των πυρκαγιών με αυξανόμενες ποινές ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα δημιουργήσει η κάθε πυρκαγιά «δηλαδή να έχει πολύ πιο σοβαρές σοβαρές ποινές ανάλογα με την έκταση που θα καταστραφεί και τις συνέπειες της πυρκαγιάς», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Αναφέρθηκε στο «πολύ σημαντικό και πολύ πιο σοβαρό» θέμα «να δημιουργηθεί ένα ποινικό αδίκημα απόλυτης ευθύνης για οτιδήποτε προκαλεί φωτιά όπως το άναμμα φωτιάς για καψάλισμα και η χρήση κάποιων μηχανημάτων που προκαλούν φωτιά έστω κι αν δεν προκληθεί πυρκαγιά», αδικήματα για τα οποία «να υπάρχει δυνατότητα εξώδικης ρύθμισής τους με πολύ αυστηρές ποινές κατά το πρότυπο που υπάρχει και στο θέμα της λαθροθηρίας έτσι ώστε να προλάβουμε τις πυρκαγιές στη γέννησή τους».

Όπως εξήγησε ο Γενικός Εισαγγελέας «εάν κάποιος θα προχωρήσει σε καψάλισμα ή θα εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία με τη χρήση εργαλείων που προκαλούν σπίθα ανεξάρτητα εάν προκληθεί ή όχι πυρκαγιά θα έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει άδεια και αν δεν εξασφαλίσει άδεια οι ποινές θα είναι πολύ σημαντικές».

Πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να καταστείλουμε την πυρκαγιά πριν να φτάσει στο σημείο να δημιουργήσει προβλήματα».

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ευτυχής διότι, όπως είπε, «πιστεύω υπήρξε πλήρης συμφωνία σε όλα τα θέματα και είμαι βέβαιος ότι το χρωστάμε στον τόπο μας να προχωρήσουμε σε καλύτερο πλαίσιο για να προστατέψουμε τα δάση μας, τις περιουσίες μας και τον κόσμο από την μάστιγα των πυρκαγιών».

Σε σύντομη δήλωσή του ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, είπε ότι ο στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή ώστε να συζητηθούν και να εγκριθούν πριν της έναρξης της θερινής περιόδου και να είναι σε εφαρμογή όταν θα έχουμε ξανά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X