24news team
Σκληρή κριτική άσκησε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, στους αρμοδίους του Υπουργείου Εσωτερικών για το σχέδιο «Κτίζω», με επίκεντρο το γεγονός ότι ανεγέρθηκε μόνο μια πολυκατοικία μέσα σε τρία χρόνια ενώ αναμένεται η παράδοση άλλης μίας τον προσεχή Νοέμβριο.
«Είναι ανεδαφική η πρακτική του κράτους», δήλωσε ο Ζαχαρίας Κουλίας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Sigma, εκφράζοντας αμφιβολία του αν θα υλοποιηθούν και πότε οι 19 πολυκατοικίες «με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται», στρέφοντας τα πυρά του σε αρμόδια διευθύντρια.
Μετακινήσαμε ανθρώπους από 270 διαμερίσματα, μετά από τρία χρόνια έκτισαν μόνο μια πολυκατοικία και θα παραδώσουν ακόμα μία ενώ επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με εκατομμύρια ευρώ για ενοίκια. Είναι ανεδαφική η πρακτική που εφάρμοσε το κράτος», είπε ο βουλευτής.
«Πληρώσαμε 6 εκατομμύρια ευρώ για ενοίκια ανθρώπων που μετακινήσαμε», συνέχισε. «Ο υπουργός έπρεπε να λάβει υπόψιν την επιτροπή προσφύγων. Δεν μπορεί να εφαρμόζεται τέτοια μεθοδολογία», συμπλήρωσε.
Ο εργολάβος από τη Σερβία
Διερωτήθηκε επίσης, με ποια λογική περιμένουν «από ανθρώπους μιας ηλικίας να δώσουν συνεισφορά 20-40 χιλιάδων ευρώ, όταν παίρνουν 500, 600, 1.000 ευρώ» ενώ έκανε αναφορά σε νεαρό εργολάβο από τη Σερβία, «ο οποίος φάνηκε συνεπέστατος, τέλειωσε εγκαίρως πολυκατοικία αλλά έχει να παίρνει 150 χιλιάδες ευρώ».
Ο Ζαχαρίας Κουλίας είπε επίσης ότι «εκκενώσαμε πολυκατοικίες που έγιναν κέντρα ταλαιπωρίας περιοίκων», δίνοντας και ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί σε σημεία στον συνοικισμό Λινόπετρα, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη εστία» και ζητώντας τη λήψη μέτρων.
Τα ποσά που έδωσε ο Κέττηρος
Να σημειωθεί πως μετά την τελευταία συνεδρία της επιτροπής προσφύγων της Βουλής, ο πρόεδρος της, Νίκος Κέττηρος, αναφερόμενος στο κόστος του «Κτίζω», είπε μεταξύ άλλων ότι «στο καλύτερο σενάριο απαιτούνται συνολικά περίπου €7 εκατομμύρια σε συνεισφορές ενώ μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί €4.8 εκατομμύρια σε ενοίκια για τους επηρεαζόμενους».






























