ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Από το εμβόλιο στον εμβολιασμό

Εμβολιάζονται το προσωπικό και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας και το προσωπικό του ΓΝ Αμμοχώστου

«Η παραλαβή των εμβολίων σήμερα μας γεμίζει με αισιοδοξία και μας αναπτερώνει το ηθικό ότι οδεύουμε προς το τέλος αυτού του μεγάλου δρόμου που βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά την παραλαβή των πρώτων εμβολίων το Σάββατο.

Η Κύπρος σύμφωνα με πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ» ανέφεραν ότι έφτασαν το Σάββατο 9750 δόσεις του εμβολίου, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4875 άτομα. Αξίζει να αναφερθεί ότι εμβόλια θα φθάνουν στην Κύπρο ανά εβδομάδα, ώστε να γίνεται καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείρισή τους.

 

Ηλικιωμένοι και επαγγελματίες υγείας οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν

Με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα εμβολιαστούν πρώτοι την Κυριακή 27/12 το προσωπικό και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας στις 9 το πρωί και το προσωπικό που εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου στις 11 το πρωί. Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες είχαν συλλεγεί οι απαραίτητες πληροφορίες από τα γηροκομεία, προκειμένου να διατεθεί ο ακριβής αριθμός των δόσεων του εμβολίου.

Επίσης, όπως πληροφορείται η «Κ», έχει ειδοποιηθεί και το προσωπικό που εργάζεται σε δημόσια νοσηλευτήρια, με τις λίστες να έχουν αρχίσει να καταρτίζονται. Χρήστος Κυπρή ο πρώτο γιατρός που θα εμβολιαστεί

Ο Χρήστος Κυπρή θα είναι ο πρώτος γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που θα εμβολιαστεί, με το εμβόλιο κατά του Covid-19.

«Μεγάλη μας τιμή που θα είμαστε οι πρώτοι στην Κύπρο που θα εμβολιαστούμε και αυτό μας τιμά ιδιαίτερα. Εγώ νοιώθω πάρα πολύ περήφανος που θα είμαι ο πρώτος γιατρός που θα εμβολιαστεί στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Κυπρή.

Τα βήματα και η ιεράρχηση

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο εμβολιασμός θα γίνεται στα Κέντρα Εμβολιασμού παγκύπρια από επαγγελματίες υγείας (Επισκέπτες/τριες Υγείας) που έχουν καταρτιστεί επαρκώς για να χορηγούν το εμβόλιο στους πολίτες που το επιθυμούν. Υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργούν ταυτόχρονα μέχρι και 100 διαφορετικά συνεργεία. Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ονομαστικό ραντεβού, το οποίο θα μπορεί να προγραμματιστεί από το ίδιο το άτομο ή εκπρόσωπό του μέσω του Λογισμικού Προγράμματος Εμβολιασμού. Το άτομο θα λαμβάνει γραπτό μήνυμα στο κινητό του με τις λεπτομέρειες για το ραντεβού του, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για αποστολή υπενθύμισης. Ο εμβολιασμός θα γίνεται στο Κέντρο Εμβολιασμού που έχει δηλωθεί από τον κάθε πολίτη και θα χορηγείται αποδεικτικό χορήγησης της πρώτης δόσης είτε ηλεκτρονικά είτε με κάρτα εμβολιασμού.

Ταυτόχρονα με τη χορήγηση της πρώτης δόσης, θα διευθετείται ραντεβού για την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Υπό τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης των διαδικασιών έγκρισης των αιτήσεων για αδειοδότηση και κυκλοφορία των εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τη διανομή τους στα κράτη μέλη και χωρίς να διαφοροποιηθούν οι ποσότητες που έχουν δεσμευτεί να δοθούν σε κάθε παρτίδα, οι εμβολιασμοί αναμένεται να γίνουν ως ακολούθως:

Την ερχόμενη Δευτέρα θα εμβολιαστεί ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, σε μια κίνηση ισχυρής στήριξης του εμβολίου απέναντι στις όποιες αντίθετες φωνές εκδηλώνονται και στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Νίκος Αναστασιάδης θα εμβολιασθεί τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου σε κάποιο από τα εμβολιαστικά κέντρα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να απέρριψε κατηγορηματικά κάποιες παραινέσεις να εμβολιασθεί την επομένη άφιξης του εμβολίου στην Κύπρο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δώσει το μήνυμα πως και ο ίδιος ως ένας απλός πολίτης θα μεταβεί στο εμβολιαστικό κέντρο για να εμβολιασθεί.

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση