ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απέκοψαν για μιάμιση ώρα το δρόμο οι κάτοικοι Βασιλικού λόγω διαμαρτυρίας

Φώναξαν ενάντια στην απόφαση για μετακίνηση των εργοστασίων στη βιομηχανική περιοχή της Καλαβασού

ΚΥΠΕ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην απόφαση για μετακίνηση των εργοστασίων στη βιομηχανική περιοχή της Καλαβασού πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοι της περιοχής, αποκόπτοντας για μιάμιση ώρα τον δρόμο που οδηγεί προς το Ενεργειακό Κέντρο.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι απέκοψαν από τις 8.00 μέχρι τις 9.30 πμ σε δύο σημεία τον δρόμο που οδηγεί στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, ενώ κρατούσαν πανό με συνθήματα που έγραφαν «Σεβαστείτε την υγεία των παιδιών μας», «Υγεία και ασφάλεια», «Η δυσοσμία στα σπίτια μας», «Ο,τι είναι ανεπιθύμητο έρχεται στη περιοχή μας» και «Γίναμε ο σκουπιδότοπος της Κύπρου».

Σε δηλώσεις του ο Κοινοτάρχης Καλαβασού και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των 9 Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού Λευτέρης Φωκά είπε πως «συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο του αγώνα που διεξάγουμε μέχρι την δικαίωση, ενάντια στην απόφαση για μετακίνηση των εργοστασίων ασφάλτου στη περιοχή Βασιλικού. Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, αφού στη περιοχή μας βρίσκεται όλη η βαριά βιομηχανία της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «οι 9 Κοινότητες επιμένουν να διεξαχθεί μια μελέτη συσσωρευτικότητας την οποία όμως το κράτος αρνείται να κάνει και αυτό μας δίνει το δικαίωμα να αμφιβάλλουμε ότι τα εργοστάσια θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και δεν θα υπάρξει μόλυνση. Ακόμα μας δικαιώνει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία ήταν ξεκάθαρη ότι τα εργοστάσια αυτά μολύνουν».

Ωστόσο, συνέχισε «δυστυχώς παρ όλες τις υποσχέσεις και όσα μας είχαν λεχθεί ακόμα και σε επίσημο επίπεδο στη Βουλή, ότι δηλαδή θα κατασκευαστούν καινούργια εργοστάσια στη περιοχή, εντούτοις οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι θα μεταφερθούν τα παλιά εργοστάσια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φωκά είπε πως «υπάρχει ένας σχεδιασμός όσον αφορά τα επόμενα βήματα κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής. Το επόμενο βήμα θα είναι διαμαρτυρία έξω από τον Πυροσβεστικό Σταθμό του Ενεργειακού Κέντρου, όταν θα γίνουν τα εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα γίνει πορεία με οχήματα προς το Προεδρικό Μέγαρο και η συνέχιση του αποκλεισμού του Ενεργειακού Κέντρου για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Όσον αφορά τη νομική πτυχή του θέματος, ο Λευτέρης Φωκά είπε πως «έχουμε ήδη συμφωνήσει με σύμβουλο περιβαλλοντιστή και έχει προσληφθεί από τις 9 Κοινότητες για τα θέματα περιβάλλοντος. Παράλληλα συνεργαζόμαστε με ένα δικηγορικό γραφείο για τα νομικά θέματα και θα αναμένουμε σε περίπτωση που εκδοθεί η οποιαδήποτε άδεια να την εφεσιβάλλουμε».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «ήδη έχουμε ζητήσει την βοήθεια και έχουμε επισκεφθεί τον Μητροπολίτη Τριμυθούντος και συζητήσαμε το όλο θέμα. Έχουμε τη στήριξη της Εκκλησίας και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον οικείο Μητροπολίτη και να πορευόμαστε παράλληλα, ούτως ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε».

Ο κ. Φωκά απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει αντιπρόταση από τις 9 Κοινότητες, παρ’ όλο που όπως είπε «υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για δεύτερες σκέψεις. Είχαμε προτείνει στο παρελθόν ότι δεν πρέπει να συγκεντρωθεί στη περιοχή όλη η βαριά βιομηχανία της Κύπρου αλλά πρέπει να εξευρεθεί και δεύτερος χώρος για να φιλοξενήσει ορισμένα εργοστάσια»».

Είχαμε συγκεκριμένα, σημείωσε «προτείνει μια νεκρή περιοχή μεταξύ Λεμεσού και Πάφου, ωστόσο φαίνεται ότι λόγω οικονομικών συμφερόντων, αυτή η πρόταση δεν μπορεί να συζητηθεί».

Εξάλλου ο πάτερας Γρηγόριος Ιωαννίδης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος «ανέφερε ότι η Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος στηρίζει ένα απόλυτο δίκαιο αίτημα των κατοίκων των 9 Κοινοτήτων για ασφάλεια, υγεία και ευημερία του λαού. Ο καθένας μπορεί να δει τη συνεργασία και την υπομονή των κατοίκων αφού αποδέχθηκαν την υποδομή για το φυσικό αέριο, τη μεταφορά των διυλιστηρίων από τη Λάρνακα, τη μεταφορά στο Βασιλικό όλων των υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας από την Δεκέλεια η οποία κλείνει την ίδια στιγμή που υπάρχουν στη περιοχή οι εγκαταστάσεις υγραερίου, οι αποθήκες καυσίμων και η ΑΗΚ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πάτερ Ιωαννίδης είπε πως «βεβαίως η Μητρόπολη στηρίζει τη περιοχή αφού οι κάτοικοι είναι μέρος της εκκλησίας. Στη περιοχή θα έρθουν τρία εργοστάσια ασφαλτικού» είπε και διερωτήθηκε κατά πόσον «στις 9 Κοινότητες Βασιλικού δεν ισχύουν οι νόμοι για ασφάλεια, υγεία και ευημερία, που ίσχυσαν στο Γέρι, στο Δάλι, στο Σταυροβούνι αλλά και στις Κοινότητες από τις οποίες φεύγουν τα ασφαλτικά ή σ’ αυτές που τελικά δεν μετακινήθηκαν για ευνόητους λόγους».

Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό, συνέχισε «ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις υπηρεσίες περιβάλλοντος που διαθέτει, να αναγκάζει τους πολίτες του να κατεβαίνουν στο δρόμο για να απαιτούν τα αυτονόητα. Οι Κοινοτάρχες της περιοχής μας έχουν δείξει αδιάσειστα, πολύ σημαντικά νομικά όπλα αλλά και οι περιβαλλοντικές μελέτες τόσο δυνατές, που καταρρίπτουν σαν χάρτινο πύργο το όποιο επιχείρημα» κατέληξε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση