ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άντρας λιποθύμησε στο mall - Σωτήρια η παρέμβαση γυναίκας

Ευτυχισμένη που έσωσε μια ζωή δηλώνει η Σ.Αζιμκάρ που επανέφερε 46χρονο Ε/κ

ΚΥΠΕ

Πολύ ευτυχισμένη δήλωσε στην Γενί Ντουζέν η Τ/κ Σαζιγιέ Αζιμκάρ η οποία πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες σε Ε/κ άνδρα, 46 χρονών, όταν έχασε τις αισθήσεις του μέσα σε εμπορικό κέντρο και τον επανέφερε. Η 34χρονη έκανε πρώτα μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στα ΜΚΔ για το γεγονός, εκφράζοντας την ικανοποίησή της που χάρη στις γνώσεις της για τις πρώτες βοήθειες μπόρεσε να σώσει τη ζωή του ανθρώπου αυτού.

Την Αζιμκάρ ευχαρίστησε μέσω του δικού της λογαριασμού στα ΜΚΔ η υπεύθυνη των ασθενοφόρων, Ρένα Κωνσταντίνου γιατί έδωσε την ζωή «ενός 46χρονου μπαμπά» και την κάλεσε να επικοινωνήσει με τον τομέα των ασθενοφόρων για να την ευχαριστήσουν. «Πολίτες σαν κι εσάς μας κάνουν περήφανους» έγραψε η Κωνσταντίνου για την Αζιμκάρ. Η 34χρονη ανέφερε ότι επικοινώνησε με την υπεύθυνη των ασθενοφόρων, η οποία της είπε πως εάν δεν ήταν αυτή, ο άνδρας δεν θα ήταν τώρα στη ζωή.

Μιλώντας στην εφημερίδα, η Αζιμκάρ είπε ότι ο άνθρωπος είναι άνθρωπος και η κάθε ψυχή είναι ψυχή. «Είμαστε όλοι ένα, γι’ αυτό το ότι βοήθησα αυτή την οικογένεια εμένα με κάνει πολύ ευτυχισμένη».

Εξηγώντας τι έγινε είπε ότι βρισκόταν σε εμπορικό κέντρο στην Έγκωμη με τον γιο της όταν είδε πως έξω από αυτό ήταν μια ομάδα ατόμων πάνω από έναν άντρα που ήταν πεσμένος κάτω. «Έχω ειδικά γάντια που κρατάω πάντα στην τσάντα μου, οπότε άρχισα να τα βγάζω. Τους είπα ότι έχω πιστοποιητικό πως γνωρίζω πρώτες βοήθειες και μπορώ να τους βοηθήσω. Μολις το είπα μου είπαν έλα, αμέσως. Αμέσως άρχισα να του κάνω ΚΑΡΠΑ».

Αφού τοποθέτησε τον απινιδωτή στο άτομο που είχε πάθει έμφραγμα, τον ενεργοποίησε τρεις φορές, είπε κι εξήγησε πως ο άνδρας τελικά επανήλθε και βρήκε παλμό. Το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο σε περίπου 8 λεπτά με 4 άτομα προσωπικό και συνεργάστηκαν άψογα, είπε η Αζιμκάρ. «Περίμενα μέχρι να φύγει ο άντρας στο ασθενοφόρο και μετά έφυγα» ανέφερε.

Όταν έφτασε στο σπίτι της, είπε, τηλεφώνησε στον εκπαιδευτή της στο «νότο» - όπως αναφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές της ΚΔ - ο οποίος της έμαθε τις πρώτες βοήθειες και του περιέγραψε τι έκανε. Αμέσως μετά, συνέχισε, της τηλεφώνησε κάποιος από το Υπουργείο Υγείας και το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την ‘επαναφορά στη ζωή’ και την συνεχάρη γι’ αυτό που έκανε. Ακολούθως, είπε, και μετά το μήνυμά της στα ΜΚΔ μίλησε με την κ. Κωνσταντίνου.

Η Αζιμκάρ ανέφερε επίσης ότι και την πρώτη μέρα αλλά και την επομένη τηλεφώνησε για να μάθει πως είναι η υγεία του άνδρα που επανέφερε στη ζωή και την δεύτερη ημέρα της είπαν πως τα πηγαίνει καλύτερα, πράγμα που, όπως ανέφερε, την χαροποίησε.

«Εργάζομαι σε ένα δικοινοτικό έργο στη νότια Κύπρο και το κράτος απαιτεί εκπαίδευση πρώτων βοηθειών. Παρέχεται 70% οικονομική υποστήριξη για να λάβετε αυτήν την εκπαίδευση σε οποιοδήποτε ίδρυμα στο οποίο εργάζεστε. Όσον αφορά εμένα, εκπαιδεύτηκα στην καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR), με τη χρήση του απινιδωτή, την παρέμβαση σε πνιγμό, την επίδεση τραυματισμένης περιοχής και την εφαρμογή τουρνικέ στην τραυματισμένη περιοχή», δήλωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση