ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανησυχία Δρουσιώτη: Γιατί διαφέρει η τιμή πετρελαίου από τη βενζίνη;

Θα δούμε αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων μέχρι τις γιορτές;

Μαρίνα Χατζηχριστοδούλου

Που βρίσκονται οι τιμές των καυσίμων; Θα δούμε αυξήσεις στις τιμές τους μέχρι τις γιορτές; Τι απαντά στο 24news, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, κ. Μάριος Δρουσιώτης.

"Οι τιμές των καυσίμων εδώ και πέντε μήνες είναι σταθερές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρουσιώτης, προσθέτοντας πως "ωστόσο, υπήρξε και περίοδος με αυξομειώσεις".

Στις 8 Δεκεμβρίου η μέση τιμή βενζίνης ήταν 1,344 σεντ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης 1.472 σεντ το λίτρο. "Αυτή είναι η Παγκύπρια μέση τιμή και αν αφαιρέσουμε την τιμή του πετρελαίου από την τιμή της βενζίνης, βρίσκουμε 12,8 σεντ το λίτρο διαφορά", σημείωσε.

Τόνισε πως "Αυτό δεν φαίνεται να δικαιολογείται ή να υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί να υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά.

Θα δούμε αύξηση στις τιμές των καυσίμων τις γιορτές;

"Οι γιορτές δεν παίζουν ρόλο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Δεν προβλέπονται να διαφοροποιηθούν αισθητά οι τιμες μέχρι τις γιορτές", είπε ο κ. Δρουσιώτης, δίνοντας ελπίδα για ανάσα στο πορτοφόλι των καταναλωτών . "Οι τιμές των πετρελαιοειδών βρίσκονται σε σταθερά επίπεδα και η Παγκόσμια ζήτηση δεν αναμένεται να αυξηθεί σε βαθμό που θα μπορούσε να επηρεάσει αισθητά τις τιμές".

Ανησυχία εκφράζει για το πετρέλαιο κίνησης  

Άξια αναφοράς είναι και η μεγάλη ανησυχία που εκφράζει ο κ Δρουσιώτης για τη διαφορά που υπάρχει στις τιμές για το πετρέλαιο και τη βενζίνη. "Διερωτώμαι πως και γιατί να έχει τόση διαφορά το πετρέλαιο από τη βενζίνη και το δεύτερο μου ερώτημα είναι γιατί οι τιμές εισαγωγής χωρίς τους φόρους του πετρελαίου κίνησης, είναι περι τα πέντε σεντ το λίτρο πιο ψηλά από τον μέσο όρο της ΕΕ. Στην βενζίνη οι τιμές εισαγωγής χωρίς τους φόρους είναι στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο εισαγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνήθης δικαιολογία που δίνεται από τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Ενέργειας) είναι πως η Κύπρος είναι "απομονωμένη" χώρα και "μικρή" αγορά και γι'αυτό οι τιμές εισαγωγής χωρίς φόρους είναι πιο ψηλές από την ΕΕ", πρόσθεσε.

"Αν αυτό ισχύει, τότε μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί στην βενζίνη δεν υπάρχει απόκλιση από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά των πέντε σεντ το λίτρο; Μήπως για την βενζίνη δεν είμαστε "μικρή και απομονωμένη" χώρα και για το πετρέλαιο κίνησης είμαστε "μικρή και απομονωμένη χώρα";

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση