ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αθωώθηκε η παιδοκτόνος για το έγκλημα στο Γέρι

Η απόφαση του Κακουργιοδικείου

Αθωώθηκε η 40χρονη παιδοκτόνος, η οποία σκότωσε το 12χρονο γιο της στην οικία τους, στο Γέρι στις 28/9/2019.

Στην απόφαση του, το Μόνιμο Κακουργιοδικείου Λευκωσίας μεταξύ άλλων αναφέρει «ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, βρίσκουμε ότι η κατηγορουμένη έχει τελέσει την πράξη για την οποία κατηγορείται, εντούτοις αθωώνεται λόγω φρενοπάθειας που υφίστατο κατά την τέλεση του αδικήματος, το οποίο διαπράχθηκε ως αποτέλεσμα ψυχιατρικής διαταραχής».

Απόσπασμα από την απόφαση του Κακουργιοδικείου 

«Με δεδομένο ότι έχει αποδειχθεί η φρενοπάθεια της κατηγορουμένης, το επόμενο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί σύμφωνα με την προαναφερθείσα νομολογία, είναι το κατά πόσον εν λόγω ψυχική ασθένεια της, την επηρέασε σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι σε θέση να αντιληφθεί τι έπραττε ή να γνωρίζει ότι όφειλε να απέχει από την πράξη θανάτωσης του θύματος. Και αυτό το ερώτημα απαντάται στα παραδεκτά γεγονότα. Σύμφωνα με την έκθεση του Δρ. Σ. που εξέτασε την κατηγορουμένη κατά τη νοσηλεία της 14 στην Ψυχιατρική Κλινική (τεκμ.19), η κατηγορουμένη διαγνώσθηκε να πάσχει από γνήσια περίπτωση σχιζοφρένειας παρανοϊκού τύπου και ότι κατά την ώρα που σκότωνε το παιδί της, στερείτο της ικανότητας να αντιληφθεί τι διαπράττει. 

Πίστευε ακράδαντα ότι διαπράττει διάσωση και απελευθέρωση, δηλαδή κάτι πολύ καλό για το συμφέρον του παιδιού και ότι είχε καθήκον και υποχρέωση να το πράξει. Αναφέρεται επίσης στην εν λόγω έκθεση ότι η κατηγορουμένη δεν θεωρούσε ότι προκαλεί κακό στο παιδί της ούτε γνώριζε ότι όφειλε να απέχει από τη διενέργεια της πράξης θανάτωσης του με τον συγκεκριμένο τρόπο. Κρίνουμε ενόψει των πιο πάνω ότι όπως εξάγεται από τα παραδεκτά γεγονότα και τα συνακόλουθα ευρήματα του Δικαστηρίου, στην παρούσα υπόθεση έχει ανατραπεί το τεκμήριο της εχεφροσύνης του άρθρου 11 του Ποινικού Κώδικα και ότι έχει αποδειχθεί ότι η κατηγορούμενη όχι μόνον πάσχει από φρενοπάθεια αλλά επίσης ότι όταν αφαιρούσε την ζωή του θύματος δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τι έπραττε ή ότι όφειλε να απέχει από αυτήν την συγκεκριμένη πράξη να θανατώσει το παιδί της.

Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, βρίσκουμε ότι η κατηγορουμένη έχει τελέσει την πράξη για την οποία κατηγορείται, εντούτοις αθωώνεται λόγω φρενοπάθειας που υφίστατο κατά την τέλεση του αδικήματος, το οποίο διαπράχθηκε ως αποτέλεσμα ψυχιατρικής διαταραχής. Ενόψει της πιο πάνω κατάληξης μας, εκδίδουμε διάταγμα διαρκούς νοσηλείας της κατηγορουμένης σε ασφαλές ψυχιατρικό κέντρο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Περί Ψυχιατρικής Νοσηλείας Νόμου 77(Ι)/97».

Το χρονικό:

Μητέρα και παιδί είχαν εντοπιστεί σε λίμνη αίματος μέσα σε διαμέρισμα στο Γέρι, από τον 52χρονο πατριό του 12χρονου στις 29/8/2019. Ο άτυχος 12χρονος, εντοπίστηκε νεκρός στο κρεβάτι του, με τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος, τα οποία προκλήθηκαν από μαχαίρι. Η 40χρονη μητέρα του 12χρονου είχε εντοπιστεί τραυματισμένη στο σαλόνι του διαμερίσματος.

Σε δηλώσεις του τότε στην σκηνή, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λευκωσίας Νεόφυτος Σιάιλος, ανάφερε ότι η Αστυνομία διερευνά υπόθεση φόνου εκ προμελέτης, εναντίον της 40χρονης από το Καζακστάν.

Μετά το τραγικό συμβάν, η 40χρονη νοσηλεύθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, και είχε υποβληθεί σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, αφού μετά τον θάνατο του παιδιού της, επιχείρησε να βάλει τέρμα στην ζωή της.

Η 40χρονη οδηγήθηκε στην συνέχεια στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, αφού μετά από εξέταση από γιατρό, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι η 40χρονη παιδοκτόνος από το Καζακστάν, παραδέχθηκε την διάπραξη του εγκλήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X