ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

4000 άτομα θα απεγκλωβιστούν από το Σουδάν και θα μεταφερθούν στη Κύπρο

Η Κύπρος αποδεικνύεται πυλώνας και αξιόπιστος εταίρος, είπε ο ΥΠΑΜ για ΕΣΤΙΑ

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος για ακόμα μια φορά αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι ένας σταθερός πυλώνας και ένας αξιόπιστος εταίρος στη διαχείριση μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, που εξελίσσεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.

Σε δηλώσεις στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) «Ζήνων» ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι η επίσκεψη του στο Κέντρο έγινε για να «παρακολουθήσω από κοντά τη διαδικασία εξέλιξης εφαρμογής του Σχεδίου Εστία, με το οποίο γίνεται η υποδοχή των αμάχων, που παραλαμβάνει η Κύπρος, από την εκκένωση των ξένων πολιτών στο Σουδάν».

Ο Υπουργός ευχαρίστησε «ιδιαίτερα τους επικεφαλής και τα στελέχη του ΚΣΕΔ που από χθες το βράδυ έχουν ενεργοποιήσει και εφαρμόζουν το Σχέδιο Εστία με αυτά τα αποτελέσματα, που κάνουν ουσιαστικά τους ξένους Πρέσβεις, που επισκέφθηκαν το Κέντρο «Ζήνων», να είναι πλήρως ικανοποιημένοι από την υποδοχή και τη διαχείριση των πολιτών τους, οι οποίοι περνούν από την Κύπρο εξερχόμενοι από το Σουδάν».

Για ακόμα μια φορά, συνέχισε ο κ. Γιωργάλλας «η συμβολή της Κύπρου σε μια ανθρωπιστική τραγωδία γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, αναδεικνύονται οι δυνατότητες τόσο της Κύπρου αλλά και ιδιαίτερα του ΚΣΕΔ. Για ακόμα μια φορά η Κύπρος αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι ένας σταθερός πυλώνας και ένας αξιόπιστος εταίρος στη διαχείριση μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, που για ακόμα μια φορά εξελίσσεται στη γειτονιά μας».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ΚΣΕΔ, ο Υπουργός Άμυνας, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου και την Πρέσβειρα των ΗΠΑ που βρίσκονταν επίσης στο Κέντρο.

Οι δύο διπλωμάτες εξέφρασαν τις ευχαριστίες των χωρών τους για τη συμβολή και τη στήριξη που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στη διεθνή ανθρωπιστική προσπάθεια για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων εκκένωσης ξένων αμάχων πολιτών από το Σουδάν.

Εν τω μεταξύ, γύρω στις 14:45 το μεσημέρι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας αεροσκάφος C130 της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέροντας 79 αμάχους, διαφόρων υπηκοοτήτων από το Σουδάν.

Σήμερα αναμένεται η άφιξη και άλλων αεροσκαφών από το Σουδάν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με την Κύπρο να αποτελεί διαμετακομιστικό σταθμό αφού από τους 310 περίπου αμάχους που έφτασαν στο νησί, οι 200 αναχώρησαν ήδη για τις χώρες τους, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες.

Επίσης, πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι συνολικά περίπου 4 χιλιάδες άτομα, από διάφορες χώρες, θα απεγκλωβιστούν από το Σουδάν και θα μεταφερθούν στη Κύπρο, με στόχο να μεταφερθούν στις χώρες τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση