ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

10 χρονος τσακώθηκε με τους γονείς στο ζύγιασμα των ναρκωτικών

Άγριος καυγάς Κουκουμά με Διευθύντριες Φυλακών- Αγ. Σκέπης για απεξάρτηση ναρκομανών

Στέλιος Ξιουρής

Σε ρινγκ μετεξελίχθηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής με τους ομηρικούς καυγάδες σε υψηλούς τόνους και την ανταλλαγή αιχμών μεταξύ αφενός της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ ΣΚΕΥΗΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑ και αφετέρου της διευθύντριας των φυλακών ΑΝΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ,της Διευθύντριας της Αγίας Σκέπης ΤΙΝΑΣ ΠΑΥΛΟΥ, όπως και της Προέδρου του συνδέσμου συγγενών φυλακισμένων ΑΝΝΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ.

Οι κυρίες ενεπλάκησαν στον καυγά καθότι η κ. Κουκουμά με πρόταση νόμου που υπέβαλε προς συζήτηση ζητούσε όπως όσοι εκ των ουσιοεξαρτώμενων μπαίνουν στην Αγία Σκέπη μετά το πέρας της θεραπείας τους να επιστρέφουν στην φυλακή για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους.

Στο σκεπτικό της η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ όπως το διατύπωσε άφηνε αιχμές ότι η επιλογή όσων μπαίνουν στην Αγία Σκέπη και σε άλλα προγράμματα απεξάρτησης δεν είναι διάφανη και δίνει τεράστιες εξουσίες στην Διευθύντρια των φυλακών στην Δ. Αγ. Σκέπης.

Τόσο η κ. Αριστοτέλους όσο και η κ. Πάυλου νοιώθοντας θιγμένες από την τοποθέτηση της κ. Κουκουμά αντέδρασαν σε ψηλούς τόνους αναφέροντας ότι προσπαθεί η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ να καταστρέψει ένα πρόγραμμα με τεράστια επιτυχία που σώζει ζωές.

«Δεν θέλει να μας ακούσει και θα διαλύσει όλα τα παιδιά που σώθηκαν με αυτό το πρόγραμμα» είπε σε ψηλούς τόνους η κ. Αριστοτέλους που παρέπεμψε στο Συμβούλιο της Ευρώπης που θεωρεί το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου ως πρότυπο για άλλες χώρες. Επέμενε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα σε ναρκομανείς για να απεξαρτηθούν με την απόλυση τους από τις φυλακές όταν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα τους στα σχετικά κέντρα και σίγουρα να μην επιστρέψουν και πάλι στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση με τους χρήστες ναρκωτικών αναφερόμενη σε περιπτώσεις όπου παιδιά αρχίζουν από 10 χρονών την χρήση και τσακώνονται με τους εμπόρους ναρκωτικών που τυγχάνει να είναι οι γονείς τους στο ζύγισμα. Στην κατηγορία ναρκομανών που παραπέμπονται στην Αγ. Σκέπη περιλαμβάνονται κυρίως παιδιά χωρισμένων γονιών, άλλων που δεν τους αναγνωρίζουν, που υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία και αστέγων που κοιμούνται στο αυτοκίνητο. Όλες είναι τραγικές περιπτώσεις είπε η κ. Αριστοτέλους που ανάφερε ότι το 62.8% των ναρκομανών μετά την θεραπεία τους είναι καθαροί και επιστρέφουν στην κοινωνία.

Από πλευράς της η Διευθύντρια της Αγ. Σκέπης εμφανώς θιγμένη από όσα είπε η κ. Κουκουμά υπεραμύνθηκε του έργου που επιτελείται στο οποίο είναι ενταγμένοι γύρω στα 100 άτομα. Στο τελικό στάδιο το επονομαζόμενο follow up βοηθούνται όσοι απεξαρτήθηκαν να επανενταχθούν στην κοινωνία με την αγορά αυτοκινήτου, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού της εξεύρεσης εργασίας ώστε να μην ξανακυλήσουν στο βούρκο των ναρκωτικών.

Τους παρέχουμε εναλλακτικό σπίτι και οικογένεια είπε η κ. Παύλου που τόνισε ότι ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση δρουν αστραπιαία ενώ αν ήταν κρατική υπηρεσία θα υπήρχαν πολλά προβλήματα.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου συγγενών φυλακισμένων ΑΝΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ και ο δικηγόρος τους ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ εξέφρασαν την στήριξη τους στην Διευθύντρια των Φυλακών και στην Αγ. Σκέπη.

«Τρέχουμε όλη μέρα για παιδιά με ψυχολογικά και για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε πρώην ναρκομανείς. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί οι ναρκομανείς είναι άρρωστοι άνθρωποι και δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με την νοοτροπία βγέστε από την πόρτα της φυλακής και πηγαίνετε ‘όπου θέλετε γιατί θα βρουν μπροστά τους το χάος.» Ακόμη ανέφεραν ότι το 85% των φυλακισμένων είτε άμεσα είτε έμμεσα βρίσκονται στην φυλακή λόγω ναρκωτικών.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ΕΜΙΛΥ ΓΙΟΛΙΤΗ χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο του ΑΚΕΛ και χαρακτήρισε την όλη προσπάθεια σαν πολιτικά αχρωμάτιστη.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X