ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιατί πρέπει να έχουμε καλά τηγάνια και γουοκ στην κουζίνα μας; (pics)

Χρήσιμα tips για νόστιμο, υγιεινό και γρήγορο μαγείρεμα

Μπαίνοντας στην κουζίνα ο κάθε καλός μάγειρας, είτε επαγγελματίας είτε ερασιτέχνης, οφείλει να έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα εργαλεία για να φέρει εις πέρας τις γαστρονομικές του δημιουργίες.

Κάποια από τα βασικότερα εργαλεία είναι τα γουοκ και τα τηγάνια.

Όσον αφορά στο παραδοσιακό κινέζικο σκεύος γουοκ, μας προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για την παρασκευή εύγευστων, αλλά κυρίως υγιεινών φαγητών.

Η δυνατότητα για πιο συχνά ταξίδια και η επαφή με άλλες κουλτούρες και κουζίνες, έκαναν τα γουοκ τα πλέον δημοφιλή μαγειρικά σκεύη, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο, αφού προσφέρουν τη δυνατότητα μαγειρέματος ορεκτικών και κυρίως πιάτων, από ψάρι μέχρι κρέας, αλλά και γλυκών, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα γουοκ είναι:

1. Παρόλο που ψήνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες, εντούτοις τα φαγητά διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά, μιας και το ψήσιμο στο γουοκ χρειάζεται λίγη ώρα.

2. Η ποσότητα λιπαρών ουσιών που απαιτούνται κατά το μαγείρεμα είναι ελάχιστη, αυτό τα καθιστά μία πιο υγιεινή μέθοδο μαγειρέματος.

3. Στην εποχή όπου o χρόνος είναι χρήμα, το γουοκ είναι το σκεύος που θα μας λύσει τα χέρια, αφού συνήθως χρειαζόμαστε τον μισό χρόνο μαγειρέματος από ότι με άλλα σκεύη.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα γουοκ:

1. Το μάτι της κουζίνας πρέπει να είναι πάντα μεγαλύτερο από το σκεύος και σε υψηλή θερμοκρασία.

2.
Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά εργαλεία, για να μην προκαλέσουμε ζημιά στο σκεύος.

3.
Βουτάμε ένα κομμάτι βαμβάκι σε λίγο λάδι και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του γουόκ (πριν την χρήση).

Τα τηγάνια είναι από τα πιο κοινά σκεύη που θα συναντήσουμε σε μια κουζίνα, αλλά πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι πρέπει να τα διαλέγουμε με προσοχή, αφού ένα καλό τηγάνι μπορεί να προσθέσει επιπλέον νοστιμιά στο φαγητό που ετοιμάζουμε.

Οφείλουμε πάντα να έχουμε τηγάνια σε διάφορα μεγέθη, που να μπαίνουν και στον φούρνο, ώστε να έχουμε περισσότερες επιλογές κατά την παρασκευή των φαγητών.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα τηγάνια

1. Καλό είναι να διαλέγουμε το σωστό μέγεθος, ανάλογα με την ποσότητα φαγητού που θα ετοιμάσουμε. Τα κομμάτια κρέατος, ψαριού ή άλλων τροφίμων, που θα βάλουμε μέσα στο τηγάνι, πρέπει να έχουν «αέρα» μεταξύ τους.

2. Για σωστό ψήσιμο ζεσταίνουμε ένα άδειο τηγάνι για τουλάχιστον 1 ή 2 λεπτά. Το τηγάνι είναι έτοιμο, όταν μπορούμε να κρατήσουμε το χέρι μας περίπου 3 εκατοστά πάνω από αυτό. Μετά προσθέτουμε λάδι ή βούτυρο.

3. Υπάρχει όμως και μια εξαίρεση όταν θέλουμε να ροδίσουμε λεπτοκομμένα τρόφιμα σε αντικολλητικό τηγάνι. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέτουμε το λάδι ή το βούτυρο πριν το θερμάνουμε.

Επιλέγοντας το κατάλληλο μαγειρικό σκεύος, σε συνδυασμό με σωστές μαγειρικές συνταγές, μπορούμε να προετοιμάσουμε φαγητά υγιεινά με τη σωστή χρήση ενός καλού γουoκ, αλλά και εύγευστα με τη σωστή χρήση ενός ποιοτικού τηγανιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση