ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Δέκα αποδράσεις που έμειναν στην ιστορία - Από τον Γιουρούκκη στον... κομμωτή

Δύο φορές το έσκασε ο «Αλ Κάπονε» της Κύπρου και οδήγησε υπουργό και αρχηγό σε παραίτηση

24news team

Η απόδραση του 42χρονου ισοβίτη, Δώρου Θεοφάνους, έθεσε σε κόκκινο συναγερμό τις αστυνομικές αρχές το μεσημέρι της Πέμπτης, 26 Σεπτεμβρίου, μονοπωλώντας παράλληλα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης που παρακολουθούσε με αγωνία τις εξελίξεις των ερευνών ως προς τον εντοπισμό του. Ο Θεοφάνους το έσκασε από το παράθυρο της οικίας των γονιών του, στα Χολέτρια της Πάφου, στο οποίο μετέβη έπειτα από άδεια που εξασφάλισε από τις Κεντρικές Φυλακές και εντοπίστηκε το απόγευμα της Κυριακής, 29 Σεπτεμβρίου, στην παραλιακή περιοχή Αμαθούντας, στη Λεμεσό. Να σημειωθεί ότι, για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης τέθηκε υπό 8ήμερη κράτηση 26χρονος ενώ τα επτά μέλη των Αρχών που συνόδευσαν τον ισοβίτη στην πατρική του οικία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έπαυσε τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου και Δημήτρη Δημητρίου ενώ τερματίστηκε και ο διορισμός του Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, Χάρη Φιλιππίδη.

Το 24News με αφορμή την απόδραση του Δώρου Θεοφάνους, παρουσιάζει πιο κάτω δέκα αποδράσεις κρατούμενων των Κεντρικών Φυλακών, κάποιες από αυτές χαρακτηρίζονται και κινηματογραφικές, που προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις. 

1. Ο δολοφόνος που απέδρασε από τις Κεντρικές Φυλακές - Το όνομά του «φιγουράρει» και στην λίστα της Interpol

Άλυτος γρίφος παραμένει εδώ και 17 χρόνια η υπόθεση απόδρασης του Τουρκοκύπριου Παναγιώτη Νετζατί από τις Κεντρικές Φυλακές, που σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2007. Το όνομα του Νετζατί «φιγουράρει» μέχρι και σήμερα στην λίστα με τους καταζητούμενους της Interpol.

O Νετζατί στις 7 Αυγούστου του 2007, βρέθηκε ένοχος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου για φόνο εκ προμελέτης, βιασμό και απαγωγή, αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 17 Aυγούστου 2006, στην Αγία Νάπα.

Ο βιασμός και η δολοφονία

Συγκλονισμό είχε προκαλέσει τότε στην κυπριακή κοινή γνώμη, το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκε ο Τουρκοκύπριος, Παναγιώτης από την Πεντάγεια. Θύμα του ήταν η νεαρή τότε, Γιάνα Κοβάσοβα.

Στην καταδικαστική απόφασή του το δικαστήριο, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «ο κατηγορούμενος, δεν ανέχτηκε την επιθυμία του θύματος να διακόψουν τη μεταξύ τους ερωτική σχέση όταν αυτή πληροφορήθηκε πως ο Νετζατί ήταν νυμφευμένος και αντιδρώντας, επιδίωξε μεταξύ τους συνάντηση. Με κίνητρο το φόβο του να μην την χάσει, προχώρησε στη διάπραξη των εγκλημάτων».

Ο Παναγιώτης Νετζατί, είχε απαγάγει, βιάσει και δολοφονήσει το θύμα του. Αφότου συνελήφθη η Αστυνομία τον οδήγησε στη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου, όπου είχε παραδεχθεί νωρίτερα σε ανακριτή, πως είχε θάψει το θύμα του. Η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε κοντά σε άκρη γκρεμού.

Φρικιαστικό το θέαμα στον «τάφο»

Τόσο οι ανακριτές και ο Ιατροδικαστής, όσο και ο ίδιος ο θύτης, βρέθηκαν μπροστά σε ένα φρικιαστικό θέαμα, όταν κατάφεραν να μετακινήσουν το χώμα, κάτω από το οποίο θάφτηκε η Γιάνα.

Τα πόδια της ήταν δεμένα με σχοινί και λυγισμένα προς τα πίσω, όπως και τα χέρια της, στο κεφάλι έφερε μαύρο νάιλον σακούλι ενώ στον λαιμό είχε δεμένο μαύρο ιμάντα.

Πράκτορας των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών ο θύτης;

Δημοσιεύματα της τότε εποχής από Ε/κ και Τ/κ μέσα ενημέρωσης, ήθελαν τον Παναγιώτη Νετζατί να είναι πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

* O Παναγιώτης Νετζατί 

Μάλιστα, πληροφορίες ανάφεραν πως μετά την απόδραση του διέφυγε στα κατεχόμενα όπου και ζούσε χρησιμοποιώντας άλλες ταυτότητες κάτι, ωστόσο, που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Σημειώνεται ότι τότε, υπήρξαν αναφορές και από τα τουρκοκυπριακά μέσα, ότι ο Παναγιώτης Νετζατί ήταν διπλός πράκτορας τόσο της ΜΙΤ όσο και της ΚΥΠ.

2. Το έσκασε για να δει την οικογένειά του

Στις 5 Φεβρουαρίου 2015, ο τότε 26χρονός, Γιάννης Τερλεμέζ, απέδρασε, γύρω στις 15:50 το απόγευμα, από τις Κεντρικές Φυλακές και συνελήφθη γύρω στις 21:00 το βράδυ της ίδιας μέρα στην Πάφο.

Ο Τερλεμέζ που κρατείτο για υποθέσεις ληστείας, εντοπίστηκε στο σπίτι του στην Κάτω Πάφο αφού φαίνεται να μετέβη εκεί προκειμένου να δει την οικογένεια του, τη σύζυγο του και τα παιδιά του.

Ο δραπέτης κατά τη σύλληψη του πρόβαλε αντίσταση και σύμφωνα με την Αστυνομία μέλος του ΤΑΕ Πάφου τραυματίστηκε ελαφρά κατά την διάρκεια της επιχείρησης.

3. Δύο φορές απέδρασε ο «Αλ Κάπονε» της Κύπρου και οδήγησε υπουργό και αρχηγό σε παραίτηση

Ο ίσως πιο πολυσυζητημένος ισοβίτης του νησιού, ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας, γνωστός ο «Αλ Κάπονε» της Κύπρου κατάφερε να αποδράσει δύο φορές. Θύματα της απόδρασής του μάλιστα αποδείχθηκαν ένας υπουργός και ένας αρχηγός της Αστυνομίας. Ο Κίτας καταδικάστηκε το 1993 δύο φορές σε ισόβια για τους φόνους δύο γυναικών, της Ουκρανής καλλιτέχνιδας σε καμπαρέ Οξάνα Λίσνα και της Σουηδής Κριστίν Κωνσταντινίδου η οποία ήταν παντρεμένη με Κύπριο. 

Το 1993 ο Κίτας που είχε απασχολήσει για την Αστυνομία για ληστείες, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών, οπλοκατοχή, λαθρεμπόριο και προαγωγή πορνείας, είχε συλληφθεί στην Αθηένου για κλοπή κοσμηματοπωλείου στα Λατσιά. Ζήτησε από τα μέλη της αστυνομικής δύναμης να τον περάσουν από το σπίτι του, λέγοντάς τους πως ήθελε να αλλάξει ρούχα. Αυτό και έγινε. Ωστόσο αν και τα μέλη της Δύναμης τον περίμεναν στην κύρια είσοδο της κατοικίας του ο Κίτας έφυγε από την πίσω πόρτα.

Η δεύτερη φορά που ο Κίτας δραπέτευσε ήταν το 2008 και η εν λόγω απόδραση θεωρείται μια από τις πιο «θεαματικές» στην ιστορία. Ο ισοβίτης νοσηλευόταν στον δεύτερο όροφο ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στη Λευκωσία, ενώ είχε περάσει 15 χρόνια κατάδικος στις κεντρικές φυλακές. 

Η απόδρασή του, την οποία φάνηκε πως προετοίμαζε για αρκετό καιρό, έγινε με την βοήθεια συνεργατών του, οι οποίοι τοποθέτησαν σκάλα την οποία και χρησιμοποίησε. Μάλιστα η φυγή του δεν έγινε αμέσως αντιληπτή. Ακολούθως, προμηθεύτηκε πιστόλι το οποίο ήταν κρυμμένο σε μοτοσυκλέτα και εν συνεχεία μπήκε σε όχημα που τον περίμενε.

Έπειτα από πληροφορία, το προαναφερθέν όχημα, εντοπίστηκε στη Λεωφόρο Στασικράτους και αφού ανακόπηκε από τις διωκτικές αρχές ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τον Κίτα να κατορθώνει να ξεφεύγει και πάλι.

Με το πέρας κάποιων ημερών ο ισοβίτης εντοπίστηκε σε περιοχή της Λάρνακας όπου ξέφυγε εκ νέου της Αστυνομίας ώσπου τρεις περίπου εβδομάδες αργότερα συνελήφθη στο Παραλίμνι.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2008 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Κύπρος Χρυσοστομίδης έθεσε (ξανά) ενώπιον του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια την παραίτησή του, λόγω της απόδρασης του Κίτα, η οποία αυτή τη φορά έγινε δεκτή. Για τον ίδιο λόγο υπέβαλε παραίτηση και έγινε αποδεκτή και ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστα.

Η εξιχνίαση ενός εγκλήματος οδήγησε στην αποκάλυψη δύο φόνων

Η εξιχνίαση της κλοπής κοσμηματοπωλείου από τον Κίτα οδήγησε και στην αποκάλυψη άλλων πιο φοβερών εγκλημάτων. Των δύο φόνων που ο Κίτας και ο συνεργός γου Μ. Ιακωβίδης διέπραξαν. Πρόκειται για τους άγριους φόνους των Οξάνα Λίσνα και Κριστίν Κωνσταντινίδου τους οποίους και αναγκάστηκαν να ομολογήσουν οι δράστες. 

Ο Κίτας ομολόγησε το βιασμό των δύο γυναικών και τη δολοφονία τους υποδεικνύοντας τους χώρους που έριξαν τα πτώματα. Οι δράστες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη στις 8 Αυγούστου 1994.

Η Οξάνα Λίσνα από Ρουμανία είχε εξαφανιστεί στις 20 Ιουνίου του 1993 και για πολλούς μήνες οι έρευνες της Αστυνομίας για εντοπισμό της παρέμεναν άκαρπες. Στις 31 Οκτωβρίου, ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας, γνωστός ο «Αλ Κάπονε» της Κύπρου, υπέδειξε στην Αστυνομία πηγάδι στη Λάρνακα, περιοχή Λειβαδιών, στο οποίο πέταξε την σορό της άτυχης κοπέλας. Το πτώμα της Οξάνα Λίσνα βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

Η Κυπριακή κοινή γνώμη παρακολουθούσε αποσβολωμένη και τρομαγμένη τις εξελίξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του φόβου που προακάλεσε η δολοφονία είναι και το γεγονός πως πολλές γυναίκες ανά το Παγκύπριο ήταν τόσο τρομαγμένες που με το που έπεφτε το φως της ημέρας κλειδώνονταν στα σπίτια τους.

4. Ψάχνουν 14 χρόνια τον «Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος» - Επικηρυγμένος του FBI

Ο Ρόμπερτ Μέτσος, μόλις ξέσπασε η καταιγίδα των συλλήψεων των Illegals στη Νέα Υόρκη, πήρε το πρώτο αεροπλάνο και έφυγε πριν καν εκδοθεί το διεθνές ένταλμα εναντίον του. Η CIA και το FBI τον είχαν θέσει από καιρό υπό παρακολούθηση και ανέμεναν την κατάλληλη στιγμή για να τον συλλάβουν μαζί με τους υπόλοιπους.

Οι Αμερικάνοι γνώριζαν ότι θα έφτανε με πτήση στο αεροδρόμιο Λάρνακας με σκοπό να μεταβεί στη συνέχεια στην Ουγγαρία όπου τον ανέμενε κλιμάκιο της FSB. Μάλιστα είχαν κάνει υποδείξεις στις κυπριακές αρχές. Μόλις έφτασε ο Μέτσος, ενεργοποιήθηκε το διεθνές ένταλμα εναντίον του και συνελήφθη, καθώς ήταν βέβαιο ότι ήταν ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου που δρούσε στις ΗΠΑ.

Μαζί του είχε και έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος κατά τις εκτιμήσεις είχε σημαντικές πληροφορίες. Ο υπολογιστής κατασχέθηκε και ο Μέτσος κρατήθηκε για να οδηγηθεί στο δικαστήριο, ώστε να εκδοθεί διάταγμα κράτησης του με σκοπό να απελαθεί στις ΗΠΑ.

Ο Μέτσος, όπως προβλεπόταν οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, στο οποίο δεν έγινε καμία αναφορά σε κατασκοπεία. Το Δικαστήριο, θεώρησε πως έπρεπε να τον αφήσει ελεύθερο, με εγγύηση €27.000, επιβάλλοντας ως περιοριστικό όρο να παραδώσει το (πλαστό) διαβατήριο του και να εμφανίζεται κάθε μέρα σε αστυνομικό τμήμα. Μάλιστα επειδή ο Μέτσος δεν είχε μαζί του τα 27.000 ευρώ για την εγγύηση τον διευκόλυνε η κυπριακή αστυνομία μεταφέροντας τον με περιπολικό σε υποκατάστημα τράπεζας στη Λάρνακα για να κάνει ανάληψη!

* O Ρόμπερτ Μέτσος

Ο Μέτσος έδωσε τις €27.000 και έκλεισε δωμάτιο στο ξενοδοχείο Achilleos και έκτοτε δεν τον είδε ποτέ κανένας.

Επικήρυξη για 50.000 δολάρια

Το FBI από το 2010 καταζητεί το Μέτσος ως ύποπτο για κατασκοπεία, και ξέπλυμα χρήματος και τον έχει επικηρύξει με 50.000 δολάρια τα οποία θα εισπράξει όποιος δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη του. Όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές, δρούσε από το 1993 ως το 2005 σαν κατάσκοπος των Ρώσων στις ΗΠΑ και από το 2005 έως το 2010 έπαιζε τον ρόλο του μεταφορέα χρημάτων προς το δίκτυο κατασκόπων της Μόσχας που είχε αποκαλυφθεί στην Αμερική. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ διαθέτουν παλιές φωτογραφίες του Μέτσος, αλλά και βίντεο που τον δείχνουν να ανταλλάσσει φακέλους και τσάντες με άλλους κατασκόπους σε στοές του μετρό και σε σκάλες υπόγειων διαβάσεων.

Όταν συνελήφθη στη Κύπρο στις 29 Ιουνίου του 2010 πίστεψαν ότι θα είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν το πιο σημαντικό κρίκο του δικτύου κατασκόπων που είχαν εξαρθρώσει.

Ένας άνθρωπος «χίλια» ονόματα

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο μεσήλικας (67 ετών σήμερα) με τα γυαλιά που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας ονομάζεται πράγματι Κρίστοφερ Ρ. Μέτσος και είναι Καναδός υπήκοος, όπως τουλάχιστον φανέρωνε το διαβατήριο του. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς διέθετε πάρα πολλά ονόματα και διαβατήρια, ενώ εμφανιζόταν με διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης και χώρες καταγωγής.

Μερικά από τα ονόματα με τα οποία κυκλοφορούσε ήταν: Pavel Kapustin, Gerard Martin Kelleher, Diego Cadenilla Jose Antonio, Luis Miguel Alarcon-Correas, Patrick Allen Woolcocks, Peter Michael Franklin, Graham Douglas Cox, Pavel Gukov και Sean Proinnsias O'Donaill.

Όσο για τις ημερομηνίες γέννησης ήταν και αυτές πολλές όσες και τα ονόματα. Ο Μέτσος φαίνεται να έχει γεννηθεί στις 16 Ιουνίου 1956, στις 7 Απριλίου 1954, στις 17 Νοεμβρίου 1959, στις 20 Οκτωβρίου 1955, στις 21 Ιουνίου 1956, στις 17 Μαρτίου 1956, στις 9 Οκτωβρίου 1953, στις 27 Απριλίου 1958, την 1η Ιουνίου 1954, στις 30 Δεκεμβρίου 1954… Θεωρείται πως είναι Καναδός αλλά ουδείς είναι σίγουρος για τη πραγματική του εθνικότητα.

5. Το έσκασε μετά τον γάμο ο Γιουρούκκης

Ο γνωστός ως «Γιουρούκκης», Αντρέας Αριστοδήμου, ήταν και ο πρώτος Κύπριος ισοβίτης αφού καταδικάστηκε για δυο φόνους τον Φεβρουάριου του 1987.

Ο Αριστοδήμου το 2003 αιτήθηκε άδειας εξόδου προκειμένου να παντρευτε. Η άδεια εγκρίθηκε με τον Γιουρούκκη, ωστόσο, να μην επιστρέφει μετά την λήξη της.

Η σύλληψη του έγινε κατορθωτή σε χώρο στάθμευσης ξενοδοχείου στη Λεμεσό αρκετές μέρες αργότερα και αφού οι διωκτικές αρχές αξιοποίησαν μαρτυρίες.

6. Απέδρασε από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

Στις 5/9/2021 απέδρασε από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος ο 43χρονος, Younes Armani Βoukhobza. Για την υπόθεση είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα δυο αστυνομικοί. Είχε συλληφθεί ως ύποπτος για εγκατάλειψης σκηνής οδικής σύγκρουσης από την οποία τραυματίστηκαν δύο πεζοί ηλικίας 42 και 29 ετών. Ανακρινόμενος ομολόγησε ότι εσκεμμένα είχε χτυπήσει με το αυτοκίνητο τον 42χρονο πεζό, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ την ίδια ώρα χτυπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφριά και ο 29χρονος, που περπατούσε μαζί του.

* Φωτογραφία του Younes Armani Βoukhobza που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία 

7. Το έσκασε από αυτοκίνητο της ΥΚΑΝ λες και ήταν σε ταινία

Στις 26/07/2022 αλλοδαπός 32χρονος που διέμενε παράνομα στην Κύπρο και βρισκόταν υπό κράτηση απέδρασε με κινηματογραφικό τρόπο. Ενώ μεταφερόταν το βράδυ με αυτοκίνητο της ΥΚΑΝ σε χώρο κράτησης επιτέθηκε στον αστυνομικό που καθόταν δίπλα του στο πίσω κάθισμα και κατάφερε να βρεθεί στη θέση του συνοδηγού ενώ χτύπησε και την οδηγό του οχήματος.

8. Οι Γεωργιανοί που έπιασαν στον ύπνο τους δεσμοφύλακες

Δύο Γεωργιανοί που εξέτιαν ποινές για διάρρηξη και κλοπή κατοικίας απέδρασαν το 2017 από τις Κεντρικές Φυλακές. Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των φυλακών και το σύστημα συναγερμού βρισκόταν σε αθόρυβη λειτουργία όταν οι δύο δραπέτες κατάφεραν να διαφύγουν στη νεκρή ζώνη των Φυλακών. Περιφέρονταν μάλιστα για μία ώρα μέχρι να μπορέσουν να δραπετεύσουν χρησιμοποιώντας μια σκάλα που εγκατέλειψαν στην αυλή εργάτες.

Εντοπίστηκαν από περίπολο δεσμοφυλάκων και μετά από ρίψη πυροβολισμών ο ένας συνελήφθη με τον δεύτερο να διαφεύγει στα κατεχόμενα. Αργότερα παραδόθηκε από την «αστυνομία» του ψευδοκράτους μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

9. Τους έπεισε να του χαλαρώσουν τις χειροπέδες...

Την ίδια χρονιά, δηλαδή το 2017 ο 42χρονος Ρώσο - Ουκρανός Κουζνιεπσόβ Άρθουρ Γκαριβιάν απέδρασε από τους αστυνομικούς ενώ μεταφερόταν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Είχε καταδικαστεί στη Ρωσία για υπόθεση ναρκωτικών και ζητήθηκε η έκδοσή του από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Έπεισε τους αστυνομικούς ότι πονούσε το χέρι τους και του χαλάρωσαν τις χειροπέδες τις οποίες κατάφερε και έβγαλε και αφού απώθησε τους φρουρούς του ανέβηκε σε μοτοσυκλέτα αγνώστου που τον περίμενε και εξαφανίστηκε.

10. Η εξαφάνιση του διάσημου πολυεκατομμυριούχου

Το 2016 είχε σημειωθεί άλλη μια απόδραση η οποία συζητήθηκε πολύ. Δραπέτης αυτή τη φορά ήταν 38χρονος διάσημος πολυεκατομμυριούχος Ουκρανός, Ντμίτρι Γκερασιμένκο, ο οποίος καταζητείται μέχρι σήμερα από τις κυπριακές Αρχές.

Λόγω του λανθασμένου κατηγορητηρίου που παρουσιάστηκε ενώπιόν του, το δικαστήριο Λάρνακας διέταξε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Αυτός ωστόσο, ενόσω οι Αρχές προετοιμάζονταν να τον επανασυλλάβουν με νέο κατηγορητήριο κατάφερε να εξαφανιστεί και να βρίσκεται μέχρι σήμερα στη λίστα των καταζητούμενων. Στη Μόσχα είχε συλληφθεί για απάτη πέντε εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος εταιρειών φυσικού αερίου ενώ είναι και ιδιοκτήτης ομάδας της ομάδας καλαθόσφαιρας Κράσνι Οκτιάμπρ.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγκλημα: Τελευταία Ενημέρωση