Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφέρει ότι ενημερώθηκε για περιστατικό μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης και παράνομης εξαγωγής προσωπικών δεδομένων από τα συστήματα του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου.
Σε ανακοίνωση της Αρχής, σημειώνεται ότι με τη γνωστοποίηση του περιστατικού, η Αρχή προχώρησε άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Οργανισμό, από τον οποίο έχει ζητήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και την εθνική νομοθεσία.
«Η Αρχή αξιολογεί ήδη τα πραγματικά περιστατικά, τα μέτρα ασφάλειας που είχαν εφαρμοστεί και τις ενέργειες που λαμβάνει ο Οργανισμός για τον περιορισμό και τη διαχείριση της παραβίασης» προστίθεται.
Παράλληλα, η Αρχή συνεργάζεται με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.
Η Αρχή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υπόθεση και θα προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια στο πλαίσιο των εποπτικών της εξουσιών και αρμοδιοτήτων.
«Είμαστε βέβαιοι ότι η επίθεση προήλθε από το εξωτερικό»
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Alpha, ο Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, Πάνος Εργατούδης, επιβεβαίωσε ότι η κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε ο οργανισμός αποδίδεται σε οργανωμένο κύκλωμα. Τόνισε ότι οι δράστες κατάφεραν να αντιγράψουν προσωπικά δεδομένα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει διαγραφή ή επηρεασμός των θεραπειών των ασθενών.
«Είμαστε βέβαιοι ότι η επίθεση προήλθε από το εξωτερικό. Δεν πρόκειται για έναν μεμονωμένο χάκερ, αλλά για ολόκληρη ομάδα με οργανωμένη δράση. Έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι το ίδιο κύκλωμα έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις στην Καλιφόρνια και σε άλλα ογκολογικά κέντρα, υγειονομικούς οργανισμούς και εργαστήρια. Δυστυχώς, έχουμε πέσει θύμα οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.





























