ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το παραποτάμιο μονοπάτι στην Παναγία της Αγάπης

Πρόταση για ρομαντική φθινοπωρινή εκδρομή σε ένα ξεχωριστό μονοπάτι της φύσης στη Βάβλα της Λάρνακας

must.com.cy

Αν και οι υψηλές θερμοκρασίες θα μας συνοδεύουν μάλλον για αρκετές ημέρες ακόμα, το γλυκά μελαγχολικό φθινόπωρο έχει ημερολογιακά τουλάχιστον επισήμως μπει και σύντομα οι καιρικές συνθήκες θα καταστούν ιδανικές για άνετες εξορμήσεις και αναζωογονητικούς περιπάτους στα κατά τόπους υπέροχα μονοπάτια που έχουν διαμορφωθεί από το Τμήμα Δασών.

Ξεχωριστό μονοπάτι που αναμφίβολα αξίζει να το περιδιαβείτε συνδυάζοντας σωματική άσκηση και ωφέλιμη επαφή με τη φύση είναι το παραποτάμιο μονοπάτι συνολικού μήκους 10,5 χιλιομέτρων στο ωραίο και παραδοσιακό χωριό της Βάβλας, στην επαρχία Λάρνακας. Με βαθμό δυσκολίας 2 (δύο) ο χρόνος που έχει υπολογιστεί ότι απαιτείται για να διασχίσετε ολόκληρο το μονοπάτι είναι γύρω στις τρεις με τέσσερις ώρες.

Σημαντικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου μονοπατιού είναι ότι συνδυάζει πετρόκτιστη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, βουνοκορφές με εντυπωσιακές πανοραμικές θέες και ποτάμι με πλούσια βλάστηση κατά μήκος του.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη My Amazing Cyprus (@myamazingcyprus)

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Κοινοτικό Συμβούλιο της Βάβλας, το μονοπάτι αρχίζει από το κέντρο του χωριού, ακολουθεί πορεία κατά μήκος αγροτικών δρόμων και σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων μετά διέρχεται από το ξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης, που μόνο και μόνο η ονομασία του μπορεί να αποτελέσει έμπνευση από μόνη της. Από το ξωκλήσι ακολουθείται στη συνέχεια μια πορεία κατά μήκος ενός διαμορφωμένου και χαραγμένου μονοπατιού, το οποίο διασχίζει τον ποταμό του Αγίου Μηνά και ενώνεται με αγροτικό δρόμο ο οποίος ακολουθεί πορεία κατά μήκος κορυφογραμμής προσφέροντας φανταστική θέα.

Ένα σημαντικό μέρος του μονοπατιού και συγκεκριμένα γύρω στα δύο χιλιόμετρα περνάει από την πορεία της κοίτης του ποταμού, όπου η βλάστηση είναι πλούσια και πυκνή. Όσο βεβαίως πιο κοντά στη βροχερή σεζόν επισκεφθείτε το μονοπάτι, τόσο περισσότερο θα είναι το νερό μέσα στον ποταμό.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει παράλληλα το γεγονός ότι στη Βάβλα βρίσκεται στα σκαριά η δημιουργία μελισσοκομικού μονοπατιού, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί κονδύλι από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Be. Cultour, μέσω συνεργασίας του Δικτύου Τροόδους, της ΕΤΑΠ και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας. Μελισσοκομικά μονοπάτια θα δημιουργηθούν και σε ακόμη δύο μονοπάτια της επαρχίας Λάρνακας, στην Οδού και στη Βαβατσινιά.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας τους θα γίνει τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού όπως εξάγωνα ξύλινα παβίλιον σε σχήμα κυψέλης, εξάγωνα παγκάκια, ξύλινες ξαπλώστρες ενώ η πιο γαργαλιστική πληροφορία που έχει δημοσιευτεί είναι ότι τα θεματικά αυτά μονοπάτια θα φιλοξενούν και τέσσερα «ξενοδοχεία» μελισσών.

«Πρόκειται για ιδιαίτερες κατασκευές από διάτρητα ξύλα, μικρούς κορμούς, καλάμια και τούβλα, με στόχο να φωλιάζουν εκεί οι μέλισσες που δεν παράγουν μέλι, αλλά θεωρούνται από τους σημαντικότερους επικονιαστές των καλλιεργειών και των φυτών», έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν στο Larnaka Online η λειτουργός της εταιρείας τουρισμού. Χρήσιμο είναι, τέλος, να τονιστεί ότι, όπως ισχύει για όλα τα μονοπάτια, είναι προτιμότερο κατά τη διάρκεια της περιήγησης και των περιπάτων σας, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου, να φοράτε κλειστά παπούτσια και όχι σανδάλια και παντόφλες. Δείτε φωτογραφίες από την γοητευτική περιοχή της Βάβλας, της οποίας μεγάλη γοητεία παρουσιάζει και ο παραδοσιακός και καλοδιατηρημένος της οικισμός.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vavla (@vavla74)

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Drone Escaper (@drone.escaper)

 

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rob Ward (@re_wards_cyprus)

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cyprus Tanitim (@cyprustanitim)

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Julian Kenning (@julian._k)

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X
X