ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το μυθικό σημείο στην Πάφο όπου ερωτεύτηκαν Άδωνις και Αφροδίτη

Όαση δροσιάς, χαλάρωσης και ευδαιμονίας

must.com.cy

Πάρις Δημητριάδης

Στη βορειοδυτική ακτή της Πάφου, εκεί όπου «σβήνει» η στενή πεδιάδα της Πόλης Χρυσοχούς και το τοπίο μεταμορφώνεται σε απότομους βράχους γεμάτους αοράτους, υποδηλώνοντας τη γεωγραφική αρχή της χερσονήσου του Ακάμα, βρίσκεται ένα μαγικό, μυστικιστικό σημείο, όπου η φυσική ομορφιά συναντάει τη μυθολογία και οι επισκέπτες βιώνουν την απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία.

Πρόκειται για τα λαοφιλή «Λουτρά της Αφροδίτης», την εντυπωσιακή φυσική πηγή όπου μέσω των σχισμών ενός μεγάλου κατακόρυφου βράχου ρέει συνεχώς δροσερό και πεντακάθαρο νερό δημιουργώντας μια φυσική δεξαμενή βάθους περίπου μισού μέτρου. Σε συνδυασμό με μία σκιερή σπηλιά που βρίσκεται μπροστά στη δεξαμενή καθώς και με την πλούσια βλάστηση του τοπίου γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί αναπτύχθηκε τόση ερωτική μυθολογία γύρω από την περιοχή.

Το όνομά τους τα «Λουτρά της Αφροδίτης» το πήραν από αυτή τη μικρή σπηλιά που βρίσκεται πίσω από μια χαρακτηριστική, παλιά συκιά, στα νερά της οποίας, σύμφωνα με τον θρύλο, η θεά του Έρωτα, η Αφροδίτη συνήθισε να λούζεται. Ο ποιητής Κλαυδιανός (4ος αιώνας) αναφέρει την ύπαρξη δύο πηγών στην περιοχή, «εκ των οποίων η μία σμίγει το νερό της με μέλι, και η άλλη με φαρμάκι».

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maria Kasioni (@kasioni_maria)

Σύμφωνα με τον μύθο, εδώ ήταν το σημείο όπου η θεά του έρωτα αφιέρωνε χρόνο στον καλλωπισμό της και απολάμβανε το μπάνιο της είτε μόνη ή παρέα με τους εραστές της, μακριά από τα βλέμματα των ανθρώπων και των Ολύμπιων θεών! Λέγεται κιόλας ότι αρώματα των βοτάνων που αναβλύζουν στο σημείο φαίνεται να ήταν το μυστικό που βοηθούσε τη θεά του έρωτα να διατηρείται νέα και όμορφη.

Στα Λουτρά της Αφροδίτης, σύμφωνα πάντοτε με τη συναρπαστική αρχαιοελληνική μυθολογία, είναι και το σημείο όπου η θεά της ομορφιάς συναντούσε τον Άδωνη, τον αγαπημένο της, τον οποίο υποτίθεται ότι είχε γνωρίσει στην περιοχή αυτή, όταν αυτός σταμάτησε για να πιει νερό ενώ κυνηγούσε. Ο Άδωνης την ερωτεύτηκε κι αυτός μόλις ήπιε νερό από το σπήλαιο. Γύρω από τη δεξαμενή και τη φυσική πηγή έχει αναπτυχθεί πλούσια βλάστηση που συμπεριλαμβάνει πλατάνια, αγριοσυκιές, ελιές, χαρουπιές και θυμάρι, ενώ κατά τους ανοιξιάτικους μήνες φυτρώνουν και πανέμορφα αγριολούλουδα όπως κυκλάμινα, λάζαροι, ανεμώνες, ξισταριές και ασπαλάθοι. Στο σημείο φιλοξενείται και ένα σπάνιο νερόφιδο, που απαντάται μόνο στην Κύπρο και το οποίο κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Η πρόσβαση στα Λουτρά της Αφροδίτης θεωρείται πολύ εύκολη τόσο από την Πέγεια με κατεύθυνση την Πόλη Χρυσοχούς όσο και από την πόλη της Πάφου με κατεύθυνση την Πόλη. Ασφαλτόστρωτος δρόμος οδηγεί από την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι το σύγχρονο τουριστικό περίπτερο που βρίσκεται κοντά στην πηγή. Από το 2006 το Τμήμα Δασών δημιούργησε ένα βοτανικό πάρκο έκτασης ενός εκταρίου με δρομάκια, παγκάκια για ξεκούραση και παρατηρητήριο πουλιών, εμπλουτίζοντας τη βλάστηση με θάμνους και αγριολούλουδα της περιοχής στα οποία υπάρχουν επεξηγηματικές πινακίδες.

Εξαιρετικά δημοφιλή είναι και τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά της παρακείμενης φανταστικής παραλίας.

 

 

 

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Silia (@ailis79)

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Silia (@ailis79)

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Silia (@ailis79)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X
X