ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στον Νερόμυλο του Κύκκου

Ένα αρχαίο μνημείο μοναδικής ομορφιάς

must.com.cy

Του Γιώργου Μίττλετον

Oι καλοκαιρινές μας διακοπές πέρσι τον Ιούλιο ήταν μοναδικές από πολλές απόψεις. Λόγω της πανδημίας δεν ταξιδέψαμε στο εξωτερικό και ως εκ τούτου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μερικές άγνωστες για μας γωνιές του νησιού. Μια από αυτές είναι το όμορφο χωριό Καλοπαναγιώτης στην κοιλάδα Μαραθάσας, 3 μόλις χλμ από το χωριό Μουτουλλάς. Η αρχιτεκτονική των παραδοσιακών σπιτιών και τα πετρόκτιστα δρομάκια, σε ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, σε μια εποχή όμορφη και απλή.



Ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία του Καλοπαναγιώτη που έχει κηρυχθεί σε αρχαίο μνημείο και έχει αποκατασταθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, είναι ο Νερόμυλος του Κύκκου. Κατά την επίσκεψή μας στο χωριό, ρωτήσαμε σ’ ένα από τα πολλά καφεστιατόρια για να σιγουρευτούμε για τη διαδρομή που είχαμε υπόψη μας. Ακολουθήσαμε το κυκλικό μονοπάτι που ξεκινά από την οδό Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή και το Ενετικό Γεφύρι και σε 20 περίπου λεπτά φτάσαμε στον νερόμυλο που βρίσκεται σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον στο μέσο περίπου της διαδρομής. Είναι ένα επιβλητικό μνημείο που έχει αποκατασταθεί πλήρως και στο εσωτερικό του στον ισόγειο χώρο μπορεί κάποιος να δει τις μυλόπετρες που χρησιμοποιούνταν, τους άξονες και τους πάγκους.


Δίπλα από το σπίτι με τις μυλόπετρες βρίσκεται ένα διώροφο σπιτάκι που, όπως φαίνεται, εξυπηρετούσε τους επισκέπτες που έρχονταν από μακριά, οι οποίοι φρόντιζαν τα ζώα τους και περίμεναν τη σειρά τους για να αλέσουν το σιτάρι ή το κριθάρι. Αφού εξερευνήσαμε τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του μύλου, καθίσαμε στο χορτάρι για φαγητό και ξεκούραση, απολαμβάνοντας τον χαλαρωτικό ήχο του ποταμού που κυλούσε ήσυχα δίπλα μας. Η απόλυτη ηρεμία και γαλήνη!

Διαβάστε περισσότερα στο must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X