ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πάσχα στο Όμοδος

Το Όμοδος διαθέτει μία καθηλωτική και πολύ ξεχωριστή γοητεία

must.com.cy

Ένα από τα γνωστότερα και σίγουρα ομορφότερα και πιο γραφικά χωριά της Κύπρου είναι το κρασοχώρι Όμοδος στην επαρχία Λεμεσού.

Ένα χωριό που τακτικά συγκρίνεται με το και καλά αντίπαλον δέος του, τα Λεύκαρα, και όχι αδίκως, καθώς το Όμοδος διαθέτει μία καθηλωτική και πολύ ξεχωριστή γοητεία προσελκύωντας σε ετήσια βάση τεράστιο αριθμό τουριστών και ντόπιων επισκεπτών.

Με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια του και τα πετρόκτιστα σπίτια του, τα ζωντανά μαγαζάκια και τις ταβέρνες στην πλατεία του χωριού και φυσικά τα εντυπωσιακά αμπέλια από τα οποία προέρχεται το γνωστό ντόπιο κρασί στα δημοφιλή οινοποιεία της περιοχής, το Όμοδος αποτελεί ιδανικό προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Οι ντόπιοι μπορούν να περηφανευτούν για μια μακρά παράδοση παρασκευής εκλεκτών κρασιών, όπως μαρτυρά και η ύπαρξη ενός ληνού (πατητηριού σταφυλιών) από τη μεσαιωνική περίοδο, ο οποίος συντηρείται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε ένα πετρόκτιστο δωμάτιο, πίσω από το Μοναστήρι Τιμίου Σταυρού, δύο αξιοθέατα του χωριού που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην εξερεύνησή σας.

Ειδικά το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού που είναι τοποθετημένο στο κέντρο της κοινότητας θεωρείται δικαίως το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό στολίδι του χωριού. Μεγαλόπρεπο και εντυπωσιακό, είναι  από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά μοναστήρια του νησιού και αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Κύπρου.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η Αγία Ελένη, μεταφέροντας τον Τίμιο Σταυρό από την Παλαιστίνη προσάραξε στην Κύπρο και άφησε ένα κομμάτι από το λεγόμενο Άγιο Σχοινί και το Τίμιο Ξύλο στο εν λόγω μοναστήρι στο Όμοδος. Έκτοτε η μονή έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους πιστου΄ς και προσελκύει διαχρονικά μεγάλο αριθμό προσκυνητών.

Στο καφενείο της πλατείας μπορείς να απολαύσεις τον παραδοσιακό κυπριακό καφέ με γλυκό του κουταλιού και ταυτόχρονα να περιεργαστείς στα διάφορα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά κοσμήματα, καθώς και την περίφημη χειροποίητη πιπίλα που εκθέτουν οι χρυσοχέρες κυρίες στα κλαδιά των συκομουριών.

Highlight του χωριού είναι επίσης τα παραδοσιακά αρκατένα κουλούρια Ομόδους τα οποία παρασκευάζονται με μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία, δηλαδή με προζύμι από αφρό που παράγεται λόγω ζύμωσης των ρεβιθιών (“Αρκάτης”). Λέγεται ότι η συνταγή αυτή ήρθε στην Κύπρο το 1880 από μια Σμυρνιά που παντρεύτηκε κάτοικο του Ομόδους.

Το Όμοδος όμως φημίζεται για τη λαμπρότητα και τα ιδιαίτερα έθιμα που γιορτάζει το Πάσχα.

Ένα πολύ δημοφιλές πασχαλινό έθιμο του χωριού είναι αυτό της ρίψης χαιρετηστήριων βολών κατά την περιφορά του Τιμίου Σταυρού από σπίτι σε σπίτι.

Πρόκειται για έθιμο που τηρείται στο Όμοδος από την εποχή των Οθωμανών και που σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κοινοτάρχη, κ. Μιχαηλίδη, είναι κάτι που περιμένουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή όλοι οι κάτοικοι της κοινότητας.

Συγκεκριμένα, γίνεται η περιφορά τιμίου σταυρού από σπίτι σε σπίτι «και παίρνουν άπαντες την ευλογία του τιμίου σταυρού απευθείας στο σπίτι τους».

«Το περιμένουν όλοι οι κάτοικοι της κοινότητας. Όπως όταν έρθει ένας ξένος αξιωματούχος στην Κύπρο, του αποδίδονται οι δέοντες τιμές, έτσι κι εμείς προβαίνουμε σε χαιρετιστήριες βολές στο Θεό που μπαίνει σπίτι μας», είχε πει συγκεκριμένα ο κοινοτάρχης Ομόδους.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Martina Peykova (@martinapeykova)

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HOB (@hob.cy)

 

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X