ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
36° Λευκωσία,
02 Ιουλίου, 2022
sport fm - listen live

Ο καταρράκτης των νεράιδων στην Κρήτου Τέρρα

Περνώντας απέναντι θαυμάσαμε το μοναδικό θέαμα με το απαλό πράσινο χνούδι και τη ροή του νερού που έπεφτε ακανόνιστα στα διάφορα σημεία του βράχου.

must.com.cy

Του Γιώργου Μίτλεττον

«Θέλουμε να πάμε στον καταρράκτη με το πράσινο χνούδι στα βράχια του» μας είπαν τα παιδιά ένα πρωί κι έτσι δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να οργανώσουμε μια εξόρμηση στο χωριό Κρήτου Τέρρα στην Πάφο, για να δούμε τον καταρράκτη του Κρεμμιώτη. Με κατεύθυνση την Πόλη Χρυσοχούς, περάσαμε το χωριό Στρουμπί και συνεχίσαμε προς Κάθηκα ακολουθώντας τις πινακίδες σήμανσης για την Κρήτου Τέρρα. Το χωριό απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Πάφου και η διαδρομή διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Ο ενθουσιασμός μας ήταν απερίγραπτος, αφού είχαμε δει πολλές φωτογραφίες και μερικά βιντεάκια στο διαδίκτυο για αυτή την πανέμορφη τοποθεσία. Περνώντας λοιπόν το χωριό, κατηφορίσαμε το μικρό δρομάκι που οδηγεί στο μονοπάτι και σταθμεύσαμε το αυτοκίνητο στο σημείο με τη φυσική λίμνη, που έχει δημιουργηθεί από το νερό του ποταμού. Εκεί υπάρχει και ένας μικρός εκδρομικός χώρος. Στην αριστερή πλευρά ξεκινά το μονοπάτι (1 χλμ περίπου) προς τον καταρράκτη, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα δύσβατο παρά μόνο σε μερικά σημεία που απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, λόγω των ολισθηρών βράχων.

Μετά από μια ευχάριστη πεζοπορία, φτάσαμε σε μια μικρή σπηλιά και αντικρίσαμε το στενό πέρασμα ανάμεσα στα βράχια που οδηγεί στην άλλη πλευρά όπου είναι ορατός ο καταρράκτης. Η αλήθεια είναι ότι προβληματιστήκαμε αρκετά κατά πόσο μπορούμε να περάσουμε διαμέσου του βράχου, αλλά πολύ σύντομα ακούσαμε τον ενθουσιασμό μας και το τολμήσαμε. Σας δίνω τον λόγο μου άξιζε και με το παραπάνω! Το πέρασμα είναι στενό και μόνο ένα άτομο μπορεί να περάσει κάθε φορά. Έχει μήκος γύρω στα 4 μέτρα και καταλήγει σε ένα άνοιγμα στον βράχο από το οποίο πρέπει να σκαρφαλώσει ο επισκέπτης για να βρεθεί στην άλλη πλευρά.

Το πιο δύσκολο σημείο δεν είναι ούτε το μονοπάτι ούτε το στενό πέρασμα στον βράχο, αλλά οι ολισθηροί βράχοι στην πλευρά του καταρράκτη. Λόγω και της πτώσης του νερού σε αυτό το σημείο χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Περνώντας, λοιπόν, απέναντι θαυμάσαμε το μοναδικό θέαμα με το απαλό πράσινο χνούδι και τη ροή του νερού που έπεφτε ακανόνιστα στα διάφορα σημεία του βράχου.

«Μαγεία!» είπε η κόρη μου, χαμογελώντας συνεχώς και μας δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν το σπίτι των νεράιδων του δάσους. Και δεν είχε άδικο! Ξέχασα να σας πω ότι εκτός από τα αδιάβροχα ρούχα και παπούτσια πεζοπορίας, θα χρειαστείτε μια πετσέτα, μαγιό αν η επίσκεψή σας θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι και φυσικά τη φωτογραφική σας μηχανή!

Περάσαμε υπέροχα εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι. Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής ήμασταν όλοι κατενθουσιασμένοι από την επίσκεψή μας σε αυτό το πανέμορφο μέρος. Ο καταρράκτης του Κρεμμιώτη στην Κρήτου Τέρρα είναι μια υπενθύμιση ότι η ομορφιά της φύσης ξεπερνά κατά πολύ την ανθρώπινη φαντασία.

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση