ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η πρώτη πόλη στον πλανήτη που θα επιπλέει στο νερό

Άρχισε να κτίζεται στην Κορέα με σκοπό να μην επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

must.com.cy

Η κλιματική αλλαγή είναι για τα καλά μαζί μας και στα ανοιχτά μιας μεγάλης πόλης - λιμάνι στη Νότια Κορέα άρχισε να ανεγείρεται μια νέα πόλη που ενδέχεται να αποτελέσει πρότυπο για το πώς πρέπει να οικοδομούνται νέοι οικισμοί στο παρόν και στο μέλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη LiFO, η πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο βρίσκεται στα ανοιχτά του λιμανιού Μπουσάν και είναι ένα ευφάνταστο και φιλόδοξο πρότζεκτ που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεαστεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Όπως δείχνουν οι τρισδιάστατες απεικονίσεις, το έργο αποτελείται από διαφορετικές γειτονιές που ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες και που κάθε μία γειτονιά ξεχωριστά θα εξυπηρετεί διαφορετική χρήση. Αλλού, για παράδειγμα, θα εξυπηρείται η οικιστική χρήση και αλλού θα βρίσκονται χώροι ψυχαγωγίας, ερευνητικών δραστηριοτήτων και καταλύματα. Ολόκληρη η πλωτή πόλη θα είναι φυσικά πλήρως προσαρμοσμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ηλιακά πάνελ και μηχανισμούς ανακύκλωσης νερού, παντού.

Η υφιστάμενη πόλη - λιμάνι του Μπουσάν έχει ένα πληθυσμό γύρω στα 4 εκατ. Κατοίκους και για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, υπέγραψε συνεργασία με την Oceanix και το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς για την ανάπτυξη μιας πλωτής πόλης.

Αρχιτέκτονες του εγχειρήματος είναι οι BIG-Bjarke Ingels Group και Samoo Architects & Engineers, που ανήκουν στη Samsung.

Πριν από τρία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν επίσημα να ερευνούν τις πλωτές πόλεις ως κίνηση προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

«Ζούμε σε μια εποχή που δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε πόλεις όπως χτίστηκε η Νέα Υόρκη ή το Ναϊρόμπι», είχε δηλώσει τότε η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, Αμίνα Μοχάμεντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση