ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Η παραθαλάσσια σπηλιά που αναβλύζει γλυκό νερό

Με το που βρεθεί κανείς εκεί, λίγη μόνο φαντασία χρειάζεται για να διακτινιστείς σε άλλη χωροχρονική διάσταση

must.com.cy

Του Πάρη Δημητριάδη

Ένα πολύ εντυπωσιακό φυσικό μνημείο στη βορειοδυτική ακτογραμμή του νησιού με θεραπευτικές κιόλας ιδιότητες είναι η λεγόμενη Σπηλιά του Δράκου στον Πωμό, που έχει την ιδιαιτερότητα να είναι η μοναδική παραθαλάσσια σπηλιά στην Κύπρο από την οποία αναβλύζει από το εσωτερικό της γλυκό νερό.

Η σπηλιά βρίσκεται δύο περίπου χιλιόμετρα δεξιά από το γραφικό λιμανάκι του Πωμού, από όπου υπάρχει πινακίδα που σε κατευθύνει στο ακριβές σημείο.

Με το που βρεθεί κανείς εκεί, λίγη μόνο φαντασία χρειάζεται για να διακτινιστείς σε άλλη χωροχρονική διάσταση, και σ’ αυτό θα σε βοηθήσει σίγουρα η σμίξη και η πανέμορφη περίπλεξη της πραγματικής Ιστορίας, των παραδόσεων και των θρύλων που σε συνδυασμό με την αποστομωτική φυσική ομορφιά του τοπίου προσδίδουν στη σπηλιά μια μυθική διάσταση.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dino Pastos (@dinopio)

 

Για την ίδια την ονομασία άλλωστε της σπηλιάς φαίνεται να υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές. Η πρώτη κάνει λόγο για τη δράση ενός στρατηγού που είχε στείλει η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο το 1480 για να προστατεύσει την είσοδο της σπηλιάς από τις λεηλασίες των Οθωμανών. Σύμφωνα με τον εν λόγω θρύλο, ο συγκεκριμένος στρατηγός ήταν τόσο ικανός που οι ξένοι επίδοξοι κατακτητές τον φοβόντουσαν σαν δράκο! Ο δε λόγος που η σπηλιά είχε μεγάλη σημασία να μην καταληφθεί ήταν το γλυκό νερό που από τότε αναβλύζει συνεχώς στο εσωτερικό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση