ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το χωριό με τη μεγαλύτερη σε έκταση ακτογραμμή

Πρόταση για εκδρομή στον «κρυμμένο» Άγιο Θεόδωρο της Λάρνακας με την παραθαλάσσια instagrammable καρδιά

must.com.cy

Μπορεί να σου ακουστεί περίεργο επειδή δεν είναι καθόλου τουριστικό ως χωριό, όμως αν μπεις μέσα στο Google Maps αμέσως θα διαπιστώσεις πως ισχύει ότι ο Άγιος Θεόδωρος Λάρνακας είναι το χωριό με τη μεγαλύτερη σε έκταση ακτογραμμή στο νησί. Καταλαμβάνει συγκεκριμένα 8,5 χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο και όσος είναι ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων του άλλες τόσες είναι οι εξοχικές κατοικίες που έχουν ξεφυτρώσει εκεί.

Χτισμένος στις όχθες του ποταμού Πεντάσχοινου, οφείλει το όνομά του στον πολιούχο Άγιο στον οποίο έχει αφιερωθεί ο μεγαλοπρεπής ναός του χωριού Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές του μεσαίωνα και συγκεκριμένα σε σχετική αναφορά στο «Χρονικό» του Λεοντίου Μαχαιρά εμφανίζεται το χωριο «Πεντάσχοινο», από το οποίο οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στο χωριο Αγιος Θεόδωρος.

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη My Guide Cyprus (@myguidecyprus)

Έχει ενδιαφέρον να ειπωθεί ότι κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας ο Άγιος Θεόδωρος ήταν πολύ πλούσιο φέουδο, πράγμα που ίσχυε και για τα γειτονικά χωριά Μαρώνι, Αλαμινός και Κοφίνου ενώ κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ο συνοικισμός μοιράστηκε από τους κατακτητές σε τσιφλίκια και δόθηκε στους τούρκους αξιωματικούς του Λαλά-Μουσταφά και του Πιαλέ Πασά.

Η μετοίκιση από το χωριό Πεντάσχοινο στον Άγιο Θεόδωρο, έγινε σταδιακά, εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών. Πρέπει να αναφερθεί ότι τα δύο χωριά κατοικούνταν την ίδια εποχή και ο λόγος που εικάζεται ότι ήταν η αιτία εγκατάλειψης του Πεντάσχοινου είναι τα λιμνάζοντα νερά στις εκβολές του ποταμού, που ήταν εστίες ελονοσίας.

Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση ήταν βυζαντινού ρυθμού και που σήμερα σώζεται ως ένα εγκαταλειμμένο ερείπιο. Άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι σε ανασκαφές που γίνονταν στην περιοχή μόλις το 2004, βρέθηκε εκεί ο τάφος του Αγίου, στον οποίο εν τούτοις, αντί για τα κόκκαλα του Αγίου βρέθηκαν κόκκαλα ζώων, κάτι που μαρτυρεί ότι τα κόκκαλα του Αγίου κλάπηκαν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και το εξωκλήσι της Παναγίας των Ασταθκιών το οποίο είναι κτισμένο δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, το ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων κτίσμα του 1919, το εξωκλήσι των Αγίων Τριών Παίδων & Προφήτη Δανιήλ και το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου χτισμένο στα δυτικά του χωριού. Αυτό όμως που κυρίως γοητεύει τους επισκέπτες στην περιοχή είναι η μοναδική παραλιακή διαδρομή που όμοιά της ίσως να μην υπάρχει σε ολόκληρο το νησί.

Σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν πας αλλά κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες ένα καταπράσινο χαλί απλώνεται σε ολόκληρη τη διαδρομή κατά μήκος της παραλίας με τους ανθούς από τις πορτοκαλιές, τις μανταρινιές και τις λεμονιές να σαγηνεύουν με τα γνήσια μεσογειακά τους αρώματα.

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Miltos Yerolemou (@mratlantis)

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X