ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το άγχος της επιστροφής στην κανονικότητα

Το σίγουρο είναι ότι όσοι νιώθουν αυτή την νευρικότητα δεν είναι μόνοι

Η COVID-19 έχει τραυματίσει την κοινωνική μας ζωή, ίσως και την ψυχοσύνθεσή μας.

Όσο βλέπουμε ότι είμαστε αρκετά κοντά στην κανονικότητα και όσο πλησιάζουμε τον στόχο της ανοσίας της αγέλης μέσω των εμβολαισμών, πολλοί αισθάνονται ανησυχία για το μέλλον μετά την πανδημία.

Ίσως απλά να νιώθουν άβολα με την αβεβαιότητα για το πως θα είναι η νέα κανονικότητα.

Το σίγουρο είναι ότι όσοι νιώθουν αυτή την νευρικότητα δεν είναι μόνοι.

Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα έδειξε ότι σχεδόν το 13% των συμμετεχόντων στην έρευνα ηλικίας 14 έως 35 ετών εμφάνισαν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD).

Μια άλλη μελέτη στην Ιταλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο φόβος της μόλυνσης, της φυσικής απόστασης και των οικονομικών προβλημάτων είναι η αιτία για ψυχολογικό τραύμα.

Οι γιατροί και οι νοσοκόμες, είδαν τα αποτελέσματα της COVID-19 από κοντά, και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τους αγαπημένους τους. Μπορεί να αντιμετωπίσετε τραύμα, ακόμα κι αν δεν αρρωστήσατε ή γνωρίζατε κάποιον που πέθανε από κορονοιό.

«Στη διάγνωση του PTSD, ένα από τα πρώτα κριτήρια είναι ο κίνδυνος για σοβαρή βλάβη ή θάνατο για εμάς τους ίδιους ή για κάποιον άλλον που κινδυνεύει», λέει ο Keith Morgen , PhD, διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών συμβουλευτικών στο Centenary University.

«Ακόμα κι αν δεν ήξερες κάποιον που πέθανε από την COVID-19, ζούσες στον ίδιο κόσμο με την COVID-19», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέρη που συνδέονται με τη διασκέδαση, όπως τα εστιατόρια ή το σπίτι ενός μέλους της οικογένειας ή φίλου, θεωρήθηκαν ανασφαλή. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε αυτά τα μέρη.

Ωστόσο, μπορεί να αισθάνεστε διαφορετικά και η αμφιβολία μπορεί να το κάνει χειρότερο.

Μπορεί να φοβάστε τους δημόσιους χώρους
Η αποφυγή πολυσύχναστων σημείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί μέτρο δημόσιας υγείας, ενώ σε περιόδους όπου δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από κάποιον ιό, ονομάζεται αγοραφοβία.

Ανάλογα με την κατάσταση εμβολιασμού ή τα ποσοστά θετικότητας στον κορονοιό στην περιοχή, ίσως κάποιοι εξακολουθούν να αισθάνονται την επιθυμία να μείνουν σπίτι. Άλλωστε υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα σχετικά με τις μεταλλάξεις, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τους φόβους.

Η Tara Well , PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, αναφέρει ότι «έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να πάμε από το σημείο της κοινωνικής αποστασιοποίησης στο σημείο της διοργάνωσης μεγάλων πάρτι. Είναι κάτι που θα συμβεί σταδιακά».

Πηγή: healthstories.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση