Όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια όταν το Κυπριακό πρωτάθλημα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αναφορών των ερευνών του διεθνούς κέντρου αθλητικών σπουδών CIES Football Observatory, συνήθως αυτό δεν είναι υπέρ μας. Έτσι και αυτή τη φορά στην σχετική έρευνα για τις ηλικίες, το πρωτάθλημα μας είναι το τρίτο πιο «γερασμένο» στον πλανήτη, ανάμεσα στα 50 κορυφαία του κόσμου!
Τα αριθμητικά δεδομένα της γήρανσης
Η μελέτη του CIES βασίζεται στον πραγματικό χρόνο συμμετοχής που μοιράζονται οι ποδοσφαιριστές στο χορτάρι. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών που αγωνίζονται στην Κύπρο φτάνει τα 28,9 έτη. Στη σχετική παγκόσμια λίστα, η χώρα μας βρίσκεται πίσω μόνο από το Περού, που φιγουράρει στην κορυφή με 29,5 έτη, και την Κίνα που ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 29,0 έτη.
Στον αντίποδα το πιο νεανικό πρωτάθλημα είναι της Δανίας με μέσο όρο τα 25.1 έτη, όπως και αυτό της Φιλανδίας, ενώ ακολουθούν το Βέλγιο και η Σλοβενία με 25.2 έτη.
Η απροθυμία για ανανέωση και οι συνέπειες
Σε ένα πρώτο επίπεδο ανάλυσης το εύρημα αυτό ουσιαστικά δείχνει την στάση των ομάδων μας και τη φιλοσοφία που υπηρετούν η οποία λέει πως η βραχυπρόθεσμη επίτευξη αποτελεσμάτων υπερισχύει σταθερά του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Οι ομάδες μας εμπιστεύονται σχεδόν τυφλά μεγαλύτερους ηλικιακά ποδοσφαιριστές που κουβαλούν αρκετές εμπειρίες, μη στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τους νεαρούς.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους μικρούς και στις ακαδημίες δεν επηρεάζει μόνο τη μεταπωλητική αξία των συλλόγων, αλλά αντανακλάται άμεσα και στην Εθνική μας ομάδα, η οποία με εξαίρεση το τελευταίο έτος δυσκολεύεται να βρει έτοιμους παίκτες με υψηλές παραστάσεις.
Η ανάγκη για άμεση αλλαγή πλεύσης
Τα ευρήματα του CIES αποτελούν έναν καθρέφτη του τρόπου λειτουργίας μας. Αν οι σύλλογοι και η Ομοσπονδία δεν βρουν τον τρόπο για την προώθηση νέων ποδοσφαιριστών, η Κύπρος θα παραμείνει ένας ποδοσφαιρικός προορισμός συνταξιοδότησης, μακριά από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις της έντασης και της εξέλιξης.






























