ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ζάχαρη! Πώς µπορούµε να τη µειώσουµε;

Η κατάχρησή της ζάχαρης δυστυχώς κρύβει κινδύνους για την υγεία µας.

Της Νικολέτας Μιχαηλίδου

Οι συστάσεις για την κατανάλωση ζάχαρης για τον υγιή πληθυσµό, σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας, προτείνουν να µη ξεπερνά το 10 % της ηµερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, ενώ η Αµερικάνικη Ένωση Καρδιολογίας εισηγείται µέγιστη ηµερήσια πρόσληψη ζάχαρης µέχρι 100 θερµίδες για τις γυναίκες και 150 για τους άνδρες. 100 θερµίδες ισοδυναµούν µε περίπου 4-5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και περίπου 6-7 για τους άνδρες. Για τα παιδία ηλικίας µέχρι 18 ετών, οι εισηγήσεις είναι ακόµα µικρότερες.

Σίγουρα η ζάχαρη έχει την πιο γλυκιά γεύση και µπορεί να γίνει εθιστική σε πολλούς. Συνήθως όταν τρώµε κάτι γλυκό και ευχάριστο, αυτό µπορεί να µας προκαλέσει ευφορία και εγρήγορση. Δυστυχώς, όµως, η υπερκατανάλωση ζάχαρης µπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήµατα στην υγεία µας, αφού φαίνεται πλέον να υπάρχει σχέση µεταξύ της υπερκατανάλωσης ζάχαρης και της παγκόσµιας αύξησης νοσηµάτων, όπως του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Πώς µπορούµε όµως να την περιορίσουµε; Το πιο σηµαντικό είναι να κατανοήσουµε όλοι, και οι ενήλικες και οι µικροί, πως, παρόλη την απολαυστική γεύση, η κατάχρηση της ζάχαρης δυστυχώς κρύβει κινδύνους για την υγεία µας. Επίσης, θα πρέπει να καταλάβουµε πως υπάρχει η φανερή ζάχαρη αλλά και η κρυµµένη ζάχαρη, καθώς κρύβεται πίσω από πολλές άλλες ονοµασίες, αφού υπολογίζεται πως υπάρχουν για αυτή περίπου 56 διαφορετικές ονοµασίες.

Ξεκινήστε, λοιπόν, µε το να βάλετε κάποιο µέτρο στην κατανάλωση της ζάχαρης. ∆εν χρειάζονται καθηµερινά τα γλυκά. Επίσης, µην αποφεύγετε κανονικά γεύµατα για να φάτε γλυκό και καλύτερα να µην µένετε πολλές ώρες νηστικοί, µιας και αυτό οδηγεί στη µείωση της γλυκόζης στο σώµα σας, µε αποτέλεσµα να αναζητάτε περισσότερο το γλυκό. Μην έχετε γλυκά και πολλές λιχουδιές συνέχεια στο σπίτι. Είναι λογικό σε περιόδους άγχους, στεναχώριας, χαράς, θυµού ή µοναξιάς να πέσετε στην παγίδα και να υπερκαταναλώσετε ζάχαρη, ειδικά αν είναι εύκολα προσβάσιµη στο σπίτι.

Μειώστε σταδιακά την καθηµερινή ζάχαρη, πχ. στον καφέ σας. Αν πίνετε τον καφέ σας γλυκό, ξεκινήστε σταδιακά µε µείωση της ζάχαρης στον καφέ, εξάλλου όλα είναι θέµα συνήθειας. Μετά από λίγο καιρό θα το συνηθίσετε και δεν θα το επιζητείτε.

∆οκιµάστε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη µε πιο υγιεινά φαγητά. ∆οκιµάστε τη µαύρη σοκολάτα, µε περιεκτικότητα 70% κακάο και πάνω, καθώς είναι πολύ πιο υγιεινή και θεωρείται φαγητό του µυαλού. ∆οκιµάστε παγωτό γιαούρτι ή κάτι ενδιάµεσο. Πολύ χρήσιµο, επίσης, είναι να µάθετε να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες και να αποφεύγετε ό,τι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Προτιµήστε τρόφιµα χαµηλά σε ζάχαρη (λιγότερο από 5 γρ. ανά 100 γρ.) ή τρόφιµα χωρίς (λιγότερο από 0,5 γρ ανά 100 γρ) ή τρόφιµα χωρίς επιπρόσθετη. Προσέξετε επίσης τις παραγγελίες φαγητών από έξω, καθώς αρκετές φορές µπορεί να κρύβουν ζάχαρη και πολλές θερµίδες.

 

Νικολέτα Μιχαηλίδου, Μ.S, R.D, CSSD
Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
nikoletam@cytanet.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση