ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τσουρούλλης - Γιολίτη: Αναπαριστούν το ιστορικό φιλί του Λεονίντ Μπρέζνιεφ με τον Έριχ Χόνεκερ

Η φωτογραφία στο Τείχος του Βερολίνου και τα υπόλοιπα στιγμιότυπα από τις διακοπές του ζεύγους στη Γερμανία.

Το ιστορικό φιλί μεταξύ του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, του τότε Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, και του Έριχ Χόνεκερ, του Γενικού Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Ενωτικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, είναι μια από τις πιο διάσημες στιγμές της ψυχροπολεμικής εποχής και όχι μόνο και φτάνοντας στο σημείο όπου βρίσκεται το γκράφιτι αφιερωμένο σε αυτό στο Βερολίνο, η Έμιλυ Γιολίτη και ο Χρύσανθος Τσουρούλλης θέλησαν να το αναπαραστήσουν και να απαθανατίσουν τη στιγμή.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το φιλί αυτό, που δόθηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 30η επέτειο της ίδρυσης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας τον Οκτώβριο του 1979, αποτέλεσε σύμβολο της στενής συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο σοσιαλιστικών κρατών.

Αυτή η στιγμή αποτυπώθηκε με μοναδικό τρόπο στο γκράφιτι «Το αδελφικό φιλί» (Brotherly Kiss) από τον καλλιτέχνη Ντμίτρι Βρούμπελ το 1990, λίγο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Το γκράφιτι απεικονίζει το παθιασμένο φιλί στο στόμα μεταξύ των δύο ηγετών και έχει ως τίτλο «Κύριε: βοήθησε με να επιζήσω ανάμεσα σ’ αυτή την θανατηφόρο αγάπη»

Το γκράφιτι αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά και φωτογραφημένα σημεία του Τείχους του Βερολίνου, συμβολίζοντας την έντονη πολιτική και ιδεολογική σχέση μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Ανατολικής Γερμανίας, καθώς και την αντίφαση που συχνά χαρακτήριζε τις σχέσεις αυτές. Σήμερα, παραμένει ένα ισχυρό σύμβολο της ιστορίας και των αλλαγών που επήλθαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενώ να σημειώσουμε πως την φωτογραφία με το φιλί των δύο ηγετών, τράβηξε ο Γάλλος φωτογράφος Ρεζί Μποσιού και την είχε δείξει στον Βρούμπελ μια γνωστή του από το Παρίσι, σύμφωνα με την ρωσική ιστοσελίδα Snob.ru.

Πέραν από την εικόνα που αναφέραμε προηγουμένως, το ζευγάρι μοιράστηκε και αρκετά άλλα στιγμιότυπα από τη παραμονή του στη Γερμανία, μεταξύ αυτών μια ρομαντική λήψη στην οποία βλέπουμε τους δύο τους να απολαμβάνουν το dinner τους και μια φωτογραφία, στην οποία παρακολουθούμε την επιχειρηματία να κάνει ποδήλατο στη πόλη.

Δείτε περισσότερα στιγμιότυπα από το ταξίδι της Έμιλυς Γιολίτη και του Χρύσανθου Τσουρούλλη:

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση